måndag 30 december 2013

Nordisk nyårsmeny! Recept på reninnanlår med potatisgratäng och chokladsås.

Hjortronparfait med varm hjortronsylt och mandelskorpa.

I detta inlägg spånar vi lite kring en  nordisk-inspirerad nyårsmeny med inslag av italien! Receptet här nedan är på  reninnanlår med potatisgratäng, mörk chokladsås och brysselkål. I detta inlägg ser ni ett alternativ där istället renen är parad med  portvinssås, potatiskaka och svartrot.

Till den smakrika renen som vi köper direkt från producenten i Härjedalen passar det fint med denna bitter-söta sås på mörk choklad. Steker man renen i ugn med ugnstermometer till 55 grader innertemperatur blir den underbart mör och saftig. Potatisgratängen är inte alls särskilt avancerad, och görs med fördel 1-2 dagar innan servering så att den får stå ihop sig, sedan värmer man i ugn. Ett mustigt rödvin med svarta vinbärstoner eller chokladtoner passar bäst till renen. 

Till förrätt kan man gärna göra något med fisk eller skaldjur som också är nordiskt och är i säsong under vintern, exempelvis gravade laxrullader med örtcréme, halstrade pilgrimsmusslor eller en räkcocktail. Om man vill ha en lättare, vegetarisk förrätt kanske man kan testa att servera en liten portion av denna goda grönkålssallad med blåmögelost, äpplen och valnötter, eller testa fetaostgratinerade rödbetor med honung och pumpakärnor. Vita viner passar bäst till dessa förrätter, exempelvis ett Sauvignon Blanc till fisk eller skaldjur eller en Riesling till de vegetariska rätterna.

Till efterrätt föreslår vi t.ex. hjortronparfait med en liten italiensk mandelbiscotti till. Det kan fungera att dricka champagne till den efterrätten och sedan bara fortsatta med den till tolvslaget, i annat fall passar ett sött porlande dessertvin med parfaiten, exempelvis en Asti. Vill man gärna ha ost istället för efterrätt kan man testa att göra friterad camembert med varm hjortronsås istället, då följer man fortfarande det nordiska temat och det finns svenska ostar som liknar camembert. Även där passar champagnen utmärk som dryck.

Reninnanlår med chokladsås

4 portioner (lätt att dubbla!)
Reninnanlår med chokladsås, potatisgratäng, brysselkål.
Vi serverade även resterna av rödkålssalladen från lunchen.

4-500 g reninnanlår (beräkna mindre kött om de andra rätterna är matiga)
1 nät brysselkål

Potatisgratäng:
10 st potatisar
2 små gula lökar
5 dl matlagningsgrädde
2 st vitlöksklyftor
1/2 msk salt
2 krm svartpeppar
2 dl riven ost

Chokladsås:
steksky + 2 dl vatten
2 msk fond/mortlad torkad svamp
Renfilé serveras med fördil aningen blodig i mitten.
1 tsk balsamvinäger
30 g mörk choklad (3 stora rutor)
ca 2 tsk soja
ca 1 msk honung
redning tex maizena

Rårörda lingon och/eller svartvinbärsgelé är goda tillbehör till.

Stek reninnanlår hastigt runt om på hög värme i en stekpanna i smör, salta och peppra. Spara stekpannan, se nedan. Lägg renen i en ugnsfast form, stoppa in ugnstermometer i tjockaste biten av köttet och stek på 70-150 graders ugnsvärme tills innertemperaturen är 55 grader. Har ni gott om tid kan ni steka på 70 grader. Vi hade ont om tid eftersom vi glömt ta ut renen ur frysen innan så den var halvfryst i mitten när vi slängde in den ca 1 timme innan middagen på 150 grader. Det blev supergott ändå!
Chokladsåsen är ljuvligt god!

Förbered gärna potatisgratängen någon dag innan måltiden, värm den i så fall på 200 graders ugnstemperatur efter att ni tagit ut renen som får vila en kort stund innan den skärs upp. Osten på potatisgratängen ska bubbla vid uppvärmning och den ska vara minst 60 grader innertemperatur, kolla gärna med termometer.

Potatigratängen:  Smörj en lite mindre ugnssäker form. Skala och skiva potatisen tunt, skala och hacka löken. Blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar i en skål. Fördela hälften av potatisen och all lök i formen. Häll över hälften av gräddblandningen, rör om i botten av skålen innan ni häller så att kryddorna kommer med. Fördela resten av potatisen över detta och häll på resten av grädden. Strö över osten. Grädda i 225 grader varm ugn tills potatisen är mjuk, ca 45 min.

Skala bort yttersta skalet på brysselkålen och snoppa sista ändbitarna. Ångkoka ca 20 minuter eller koka i kokande vatten ca 5 min. De ska vara mjuka men lite krispiga.

Chokladsåsen: Skölj ur smör och steksky ur stekpannan med 2 dl vatten och häll ner i en såskastrull. Stek scharlottenlök eller gul lök i stekpannan i smör i några minuter, häll ner i såskastrullen. Tillsätt fond eller mortlad torkad svamp och buljong till såsen, samt balsamvinäger. Koka upp och sila skyn, tillsätt choklad, soja och honung och låt det smälta ihop. Vispa ner ca 1 msk redning och kontrollera konsistens och smak. Tillsätt eventuellt mer soja, honung eller choklad för att få en balanserad såssmak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar