måndag 30 december 2013

Nordisk nyårsmeny! Recept på reninnanlår med potatisgratäng och chokladsås.

Hjortronparfait med varm hjortronsylt och mandelskorpa.
Glastallrikar Anna från Kosta Boda.
Bloggen är tillbaka efter juluppehåll, med uppdaterade bilder på julmatsrecepten. Nu söker ni efter nyårsmenyer ser vi, och reninnanlår med potatisgratäng, chokladsås och brysselkål, samt hjortronparfait med mandelskorpa, vår nordiska meny med italienska inslag som serverades på julafton, fungerar även utmärkt som nyårsmeny! Här nedan följer huvudrättsreceptet, och hjortronparfaitreceptet kommer snart. I detta inlägg ser ni ett alternativ - (vår egen nyårsmeny) med ren, portvinssås, potatiskaka och svartrot.

Till den smakrika renen som vi köper direkt från producenten i Härjedalen passar fint med denna bitter-söta sås på mörk choklad. Steker man renen i ugn med ugnstermometer till 55 grader innertemperatur blir den underbart mör och saftig. Potatisgratängen är inte alls särskilt avancerad, och görs med fördel 1-2 dagar innan servering så att den får stå ihop sig, sedan värmer man i ugn. Vill man göra något mer spännande kan man istället testa denna potatiskaka med getost (det kommer vi göra själva till nyår, tillsammans med portvinssås, återkommer efteråt med recept!). Ett mustigt rödvin passar bäst till renen, fråga efter ett ekologisk vin som passar till vilt på systemet.

Till förrätt kan man gärna göra något med fisk eller skaldjur som också är nordiskt och är i säsong under vintern, exempelvis gravade laxrullader med örtcréme (recept kommer så småningom), halstrade pilgrimsmusslor eller en räkcocktail. Om man vill ha en lättare, vegetarisk förrätt kanske man kan testa att servera en liten portion av denna goda grönkålssallad med blåmögelost, äpplen och valnötter, eller testa fetaostgratinerade rödbetor med honung och pumpakärnor. Vita viner passar bäst till dessa förrätter, exempelvis ett Sauvignon Blanc till fisk eller skaldjur eller en Riesling till de vegetariska rätterna.

Under timmarna innan tolvslaget kan man ställa fram en liten ostbricka med några utvalda ostar och marmelader, samt exempelvis päron, torkade fikon och dadlar. Till ostbricka brukar det vara väldigt gott med ett glas portvin. Vi brukar dock äta ganska sent och hinner vanligen med efterrätten precis innan tolvslaget, så då fungerar det bra att korka upp champagnen/mousserande vinet till efterrätten och sedan skåla i densamma till tolvslaget, I annat fall passar ett sött porlande dessertvin med parfaiten, exempelvis en Asti. Vill man gärna ha ost istället för efterrätt kan man testa att göra friterad camembert med varm hjortronsås istället, då följer man fortfarande det nordisk-italienska temat, och här passar champagnen utmärk som dryck.

Reninnanlår med chokladsås

4 portioner (lätt att dubbla!)
Reninnanlår med chokladsås, potatisgratäng, brysselkål.
Vi serverade även resterna av rödkålssalladen från lunchen.

500 g reninnanlår
1 nät brysselkål

Potatisgratäng:
10 st potatisar
2 små gula lökar
5 dl matlagningsgrädde
2 st vitlöksklyftor
1/2 msk salt
2 krm svartpeppar
2 dl riven ost

Chokladsås:
steksky + 2 dl vatten
2 msk fond/mortlad svamp
Renfilé serverad på fat, Åsas Tomtejul, Fyrklövern
1 tsk balsamvinäger
2 msk riven choklad
ca 2 tsk soja
ca 1 msk honung
redning

Stek reninnanlår hastigt runt om på hög värme i en stekpanna i smör, salta och peppra. Spara stekpannan, se nedan. Lägg renen i en ugnsfast form, stoppa in ugnstermometer i tjockaste biten av köttet och stek på 70-150 graders ugnsvärme tills innertemperaturen är 55 grader. Har ni gott om tid kan ni steka på 70 grader. Vi hade ont om tid eftersom vi glömt ta ut renen ur frysen innan så den var halvfryst i mitten när vi slängde in den ca 1 timme innan middagen på 150 grader. Det blev supergott ändå!
Chokladsås i såsskål från Le Creuset.

Förbered gärna potatisgratängen någon dag innan måltiden, värm den i så fall på 200 graders ugnstemperatur efter att ni tagit ut renen som får vila en kort stund innan den skärs upp. Osten på potatisgratängen ska bubbla vid uppvärmning och den ska vara minst 60 grader innertemperatur, kolla gärna med termometer.

Potatigratängen:  Smörj en lite mindre ugnssäker form. Skala och skiva potatisen tunt, skala och hacka löken. Blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar i en skål. Fördela hälften av potatisen och all lök i formen. Häll över hälften av gräddblandningen, rör om i botten av skålen innan ni häller så att kryddorna kommer med. Fördela resten av potatisen över detta och häll på resten av grädden. Strö över osten. Grädda i 225 grader varm ugn tills potatisen är mjuk, ca 45 min.

Skala bort yttersta skalet på brysselkålen och snoppa sista ändbitarna. Ångkoka ca 20 minuter eller koka i kokande vatten ca 3-5 min. De ska vara mjuka men lite krispiga.

Chokladsåsen: Skölj ur smör och steksky ur stekpannan med 2 dl vatten och häll ner i en såskastrull. Stek scharlottenlök eller gul lök i stekpannan i smör i några minuter, häll ner i såskastrullen. Tillsätt fond eller mortlad torkad svamp och buljong till såsen, samt balsamvinäger. Koka upp och sila skyn, tillsätt riven mörk choklad, soja och honung. Vispa ner 1 msk redning och kontrollera konsistens och smak. Tillsätt eventuellt mer soja, honung eller choklad för att få en balanserad såssmak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar