söndag 9 september 2012

Parmatlagningens fem budord

Följ våra fem budord så har ni kommit långt i att låta matlagningen bli ett kitt i relationen!

1. Se matlagningen som kvalitetstid tillsammans! Prata medan ni lagar mat - om maten förstås, men även dagen som varit och andra ämnen, precis som ni annars gör vid middagen! Se helt enkelt matlagning och middag som en enhet, under vilken man umgås, fixar mat och äter den tillsammans. Tänker man på matlagningen som umgängestid istället för trist hushållssyssla gör det inget att det kanske tar lite längre tid. Men det fina med att laga mat tillsammans är ju att det går så mycket fortare! När man är två har man ofta hunnit plocka in i diskmaskinen, duka fram och plocka rent i köket tills maten är färdig, sen är det bara tallrikarna som ska in i diskmaskinen efter att man ätit färdigt! 

2. Var prestigelös i köket – tänk på att alla lärt sig att göra saker på olika sätt, och att ditt sätt inte nödvändigtvis är mer ”rätt” en din partners. När din partner föreslår att ni borde göra på ett annat sätt än du alltid gjort på så behöver inte det direkt tolkas som hemsk kritik av dig, försök att tänka att vi testar detta sätt så får vi se hur det blir. På samma sätt, när du föreslår att ni ska göra på ett annat sätt så försök att säga det på ett trevligt sätt och utan att kritisera det sätt din partner gjort det på tidigare. Sedan kan man diskutera vad som är för- och nackdelar med de olika sätten.  Det ena kanske blir lite godare, men tar mycket längre tid – kanske måste man inte göra så varje gång, men kan lyxa ibland? Detta är budordet som varit svårast för oss att följa, men vi jobbar på det, läs mer om detta i det här inlägget.

3. Säg ”ja”! Testa att tänka ”ja, vi testar!” så ofta du bara kan i köket. Kommer den ene med en idé som kanske låter ovanlig till en början – säg inte direkt nej. Testa! I alla fall på en mindre del av maten, ifall det går. Vad är det värsta som kan hända? Hemkörningspizzan är bara ett telefonsamtal bort. Vi har kommit på många roliga recept genom att någon av oss fick ett infall som den andre först tänkte dissa men sedan gick med på (och har säkerligen missat en del bra grejer när den ena vägrat ge med sig...)

4. Byt uppgifter ibland! Se till att båda får göra alla delar av matlagningen och fastna inte i ”du hackar, jag steker”-rollerna. Det är lätt att tycka att den ene är bättre på någonting och därför låta denne göra det hela tiden, men det blir mycket roligare om alla får testa allting, i alla fall ibland, och man kan inte bli bättre på någonting om man inte får öva! Dessutom kommer man ofta på idéer och nya sätt att göra saker på när man testar en ny uppgift. 

5. Hångla mer i köket! Det finns alltid lite dötid då någonting står och puttrar eller jäser. Passa på att kramas och kyssas lite! Häll gärna upp ett glas vin och börja smutta på redan vid matlagningen på fredag eller lördag om ni ändå ska ha vin sen!  Eller fixa någon liten snack att knapra på medan man lagar maten. Smaka och lukta på ingredienserna, provsmaka grytan, gör blindtest på olika ingredienser, ha kul under matlagningen helt enkelt!

Har ni som läser detta egna tips - skriv i kommentarerna! Någon kanske har laga-mat-med-barn-budord?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar