lördag 8 september 2012

Våga laga mat tillsammans!

Vi vill med denna blogg slå ett slag för att man ska våga laga mat tillsammans oftare. Gemensam matlagning kan ge en ny dimension till både maten och förhållandet. Många har en trist uppdelning av sysslor: den ena lagar mat och den andra diskar, eller man lagar mat varannan dag. Möjligen så hackar den ena eller skalar potatis, medan den andra står för det egentliga matlagandet. Man tycker att man är i vägen för varandra, att det bara blir bråk om man ska samsas i köket eller att det tar för lång tid att laga mat tillsammans. Försöker man istället se matlagningen som att man har kvalitetstid tillsammans då man gör något kul som man sedan kan njuta frukterna av tillsammans under den gemensamma måltiden, så blir det hela så mycket lättare. Matlagningen förvandlas från att vara en trist hushållssyssla till att vara en trevlig stund tillsammans. Istället för att spendera en timme framför TVn, bredvid varandra kanske men utan att egentligen umgås, har man spenderat timmen i köket och skapat något gott tillsammans. På köpet har man rört på sig istället för att sitta som en säck potatis i soffan.

Visst, ibland kan man helt enkelt vara för trött för att stå i köket, men genom att laga lite större portioner när man väl lagar mat, och genom att ibland kanske göra storkok när man har ork och tid, så kan man dessa trött-dagar värma upp god och vällagad mat och sätta sig med en film eller bok istället. Se våra tips om hur man värmer upp mat så att det blir gott! Dessutom kan man ju trösta sig med att allt går ganska snabbt när man är två i köket, så det tar mindre tid. Sen är det självklart så att man inte alltid har tid att laga mat tillsammans, kanske pga den enes arbetstider, andra fritidsaktiviteter eller att man har barn som kräver uppmärksamhet just vid matlagningstiden. Eller så är man väldigt nöjd med att ha en viss uppdelning! Denna blogg är främst till för att inspirera er som kanske känner att ni skulle tycka det var roligt att laga mat tillsammans, men som inte riktigt kommit er för att göra det.

Tanken är inte att matlagning tillsammans ska bli ännu ett "måste" i vardagen, utan något som gör vardagen lättare. Dela gärna med er av egna tips och kommentarer, ni som läser bloggen, på hur man kan få mer glädje i vardagsmatlagningen, inte bara genom att laga tillsammans, utan på alla möjliga sätt.

Hälsningar
Flora och Adrian

1 kommentar: