torsdag 25 april 2013

Lyxig pasta med grillade grönsaker

 Till fredagsmiddagen på tu man hand som börjat bli ett stående inslag (vi äter något litet hela familjen med Freja och lägger henne lite extra tidigt eftersom hon är trött efter en lång vecka på förskolan, sedan lagar vi något enkelt och gott tillsammans och äter med ett glas vin - äkta fredagsmys!) testade vi nyligen en pasta med grillade grönsaker. Vi blev så förtjusta när vi gjorde ugnsgrillade grönsaker för ett tag sedan att vi ville testa det även i en pasta. Det blev mycket gott! Vi hittade även säsongens första ekologiska sparris från Spanien som vi bara var tvungna att slå till på, men den var inte riktigt så god än, så man kanske bör vänta några veckor till innan man går loss på sparrisen. Annars kan man variera grönsakerna i denna pasta beroende på säsong.

Lyxig pasta med grillade grönsaker 
4 portioner

4 portioner tagliatelle
1 zuccini
1 aubergine
2 palsternackor
1/2 burk soltorkade tomater i olja
1 knippe sparris (i säsong) alt. annan säsongsgrönsak, t.ex. broccoli under höst/vinter, körsbärstomater under sensommar/höst.
Olivolja
salt, peppar
balsamico
parmesan

Gör grillade grönsaker enligt tidigare recept på plåtar i ugnen Strimla grönsakerna i ganska smala strimlor. Dessa kan göras en tidigare dag och sparas i kylen till denna dag. Gör man dem samma dag så lägg med sparrisen på plåten också, annars stek sparrisen några minuter i en stekpanna, salta och peppra. Strimla soltorkade tomater. Koka tagliatelle och ha på olivolja på pastan. Se tips om hur man kokar en perfekt pasta här. Hetta upp grönsakerna om de inte redan är varma och blanda ner i pastan så att tagliatellen blandar sig med grönsaksstrimlorna och toppa med sparris eller tomater. Hyvla över parmesan och ringla över balsamico.

Tips: för att göra snygga swirliga mönster med balsamico, håll flaskan upp och ner, pressa lätt för att få ett jämt flöde och häll i en tunn stråle med bestämda rörelser man man ritar olika mönster. Häll lite ryckigt för att få smala-tjocka streck om vartannat.

Övrigt: Laktosfritt, vegetariskt, veganskt. Välj glutenfri pasta för glutenfritt, kontrollera balsamico. Våra stora härliga pastatallrikar kommer från Bruka design.

tisdag 23 april 2013

Vårinspiration

Vi fortsätter med serien säsongsinspiration - och listar frukt, grönsaker och annat som är i säsong till våren samt lite tankar kring hur man kan tänka under vårsäsongen. Känner man sig villrådig och oinspirerad i matlagningen en dag kan man klicka och läsa under etiketten säsongsinspiration eller klicka på etiketterna vinter/vår/sommar/höst/jul och se vad vi tycker är lämpliga maträtter just den säsongen!

Vi kategoriserar vårsäsongen som att den varar från ungefär påsk till midsommar. På vissa sätt är detta en av de torftigaste matsäsongerna eftersom den börjar i mars då vinterns grönsaker, frukt och rotfrukter börjar ta slut och man äter mest konserverade och frysta grönsaker. Men på samma sätt som vårsolen är den härligaste solen så är de färska vårgrönsakerna, primörerna de mest underbara, och dessa kommer allt eftersom under våren. Under våren kan man också börja odla - även om man inte tycker sig ha gröna fingrar kan man testa att odla egna örtkryddor och ruccola på balkongen, i fönstret eller i trädgården, dessa kommer upp snabbt och ger en vitaminkick under vårsäsongen. Planera även för hösten genom att odla åtminstone en kruka tomat - det är underbart med egna tomater!!

Allt eftersom vårsäsongen fortskrider ändras menyn från vinterns mat som ofta är saker som går att lagra - t.ex. potatis, kål och morot, samt konserverade, frysta eller torkade råvaror, till färska ingredienser. Det börjar med ägg och kyckling och fortsätter med sparris, ruccola och färsklök, morot i knippe färska rödbetor. Lagom till midsommar kommer sedan färskpotatisen och i juni finns även rabarber och naturligtvis - jordgubbar som gör sin efterlängtade entré. Nu får man lön för återhållsamheten om man lyckats hålla sig från att köpa jordgubbar tidigare när de inte varit i säsong. Testa att plocka självplock av jordgubbar - ni kommer inte att ångra er. Det är fantastiskt vilka söta och goda bär man får, vilket beror mycket på att odlarna kan odla helt andra sorter när transporttålighet inte måste vara första prioritet. Till de högtidliga tillfällena sent i maj och i juni kan man sedan med fördel servera kalv.

Vårmaten i punktform:

  • Sparris!! Vårens stora grej i våra ögon! Sparris kommer tidigt - så snart man ser europeisk sparris som inte ser jätteklen ut i hyllorna kan man börja köpa, både vit och grön sparris och ångkoka, snabbkoka i saltat vatten, grilla i ugn eller på grillen. Servera med lite parmesan och balsamico, eller varför inte parmaskinka. Underbart gott! Men ha sparris i allt under den korta säsongen det finns tillgängligt, i omeletten, i pastan, i woken, i salladen, i soppan, på pizzan osv. osv. Man hinner inte tröttna förrän det är slut, efter midsommar ska man sluta köpa, hur lockande det än ser ut. 
  • Sallad! Framåt juni kan man äntligen njuta av att åter kunna äta en härlig sallad med färska salladsblad, färsk gurka, tidiga tomater och sockerärtor, krispigt och underbart gott, långt ifrån vattniga vintertomater och smaklösa gurkor! Men redan innan dess kan man börja vräka på med ruccola på pastan, pizzan, mm.Vi brukar börja rätt tidigt med ruccola eftersom den importerade från sydeuropa är OK tidigt under våren och man är utsvulten på sallad. 
  • Färska örtkryddor! Njut av att åter använda färska kryddor i matlagningen, strössla basilika eller persilja över maten, gnid in kött och kyckling med rosmarin, tillsätt mynta i såser, efterrätter och theer. 
  • Primörer! Leta i affären eller på torg och marknader efter vårens underbara primörer, som färsklök, primörmorötter, färska rödbetor och broccoli. Ångkoka eller snabbkoka i lättsaltat vatten och servera till maten! Färsk vitlök kan man med fördel ugnsgrilla eller lägga på grillen!
  • Rabarber - kommer ofta så mycket till våren att man inte riktigt vet vad man ska göra med den. Hacka gärna upp rabarbern och frys in så att man har färdigt till en paj vid oväntat besök! Men testa också följande rabarberkräm: hacka rabarber (skala om den är grov) i mindre bitar, lägg i en microfast skål, pudra över lite florsocker och micra samt rör om tills det är en smet. Smaka av med florsocker så att den blir lagom söt och gärna även med kanel eller kardemumma för att balansera smaken. Använd denna kräm i frukostyoghurten eller gröten istället för sylt, eller som tillbehör till glass eller andra efterrätter. Kan med fördel frysas in!
  • Ägg hör ju förstås påsken och våren till, nu börjar hönsen värpa efter vintern och man kan njuta av riktigt färska ägg. Omelett är en enkel och god lunch eller middag och ett bra sätt att göra åt rester i kylen! I princip vad som helst kan slängas med!
  • Fisksäsongen är ju i princip slut till våren, men nu kommer makrill och strömming i maj och juni. Pannstekt eller på grillen passar det kanon!
  • Kött som är lämpligt att äta under våren är kyckling och kalv. Man ska dock inte äta färskt lamm i Sverige till påsk, tvärtemot vad många tror. Lammen som är slaktfärdiga till våren har fötts på hösten och bara stått i ladan hela vintern och ätit hö. Det är inte ett liv som borde uppmuntras. Nej, köp istället ett halvt eller helt lamm på hösten, när de varit ute och ätit gräs hela sommaren och frys in valda delar om ni vill ha lamm till påsk. Det blir lika gott det. 
  • Frukter är det ju fortfarande ganska ont om under vårsäsongen. Päron och äpplen kan lagras länge men annars blir det fryst eller inlagd frukt, eller exotiska frukter som mango, ananas eller physialis. Det är väl mer OK att köpa dessa långväga frukter när det inte finns annan frukt i säsong, men ofta är kvalitén ändå så dålig att man inte borde köpa. Mango till exempel är svårt att få tag på bra i Sverige överhuvudtaget. Nästan alltid smakar den lite småsurt och är trådig. Ananas finns ibland mogen, lukta och titta på ananasens botten (där stjälken suttit), känner du inte en söt mogen doft här så kommer den inte mogna tyvärr! Kiwins säsong tar slut i april. Vinterns citrussäsong tar också så sakta slut under våren, apelsinerna blir alltmer tråkiga tyvärr. Men grapefruktsäsongen varar något längre, fortfarande i april och maj kan man njuta av saftig och god grapefrukt!
  • Färsk frukt som kommer under våren är aprikoser, som också har kort säsong och bör njutas ordentligt, samt förstås jordgubbarna som vi skrev om ovan. Tillåt er att frossa i den färska frukten när den kommer, det tycker vi är belöningen med att hålla sig strikt till säsonger. Vi har jordgubbar i frukostyoghurten, till efterrätt och till fika på helgerna, nästan varje dag äter vi jordgubbar under säsongen! Har vi varit på självplock gör vi dessutom saft, sylt och torkar jordgubbar för framtida bruk. I slutet på juni börjar även körsbär och melon att göra efterlängtad comeback!
  • Efterrätter under våren - till påsk finns fortfarande inga frukter tillgängliga så vi brukar ofta laga choklad eller nougat och syltbaserade efterrätter, se t.ex. det här goda receptet. Passa på att frossa i choklad när det inte finns annat gott färskt att äta! Sedan börjar ju pajsäsongen med rabarbern, och till avslutningar och kalas i juni kan man sedan göra smultron eller jordgubbsgtårta. 

lördag 20 april 2013

Laga mat med barnen: Ugnsgrillad baconlindad kyckling med matkorn, grillade grönsaker och tomatsås

Nu när det är vår börjar det bli säsong att äta kyckling, kom bara ihåg att välja en kyckling som inte har plågats i onödan och passa gärna på att testa en härligt god och saftig Bosarpkyckling som verkligen ger en helt annan smak och värde för pengarna än vanlig billig kyckling som ofta är vattnig och smaklös. Denna ugnsgrillade kyckling med milda smaker är en favorit bland barn men faller även vuxna i smaken, särskilt om man tar lite extra goda grillade ugnsgrönsaker bredvid. Grilla gärna extra mycket grönsaker så har ni till ännu en maträtt senare, t.ex. en pasta med grillade grönsaker.

Maträtten är lättlagad och lämpar sig väl för samarbete med barnen i matlagningen, de kan krydda kycklingen och linda den med bacon, skölja och dela svampen, samt kärna ur oliverna (med urkärnare är det lätt!). Dessutom är det spännande att tillsammans smaka av såsen och testa att ha i mer av det ena eller det andra tills det blir en bra balans mellan kryddor, sälta, syra och sötma.

Baconlindad kyckling med matkorn, grillade grönsaker och tomatsås
4 port

4 st kycklingdelar
1 paket bacon
matkorn 4 portioner
1 paket tomatkross
(1 dl matlagningsgrädde)
1/2 burk oliver
1 pkt skogschampinjoner
lök, fänkål, paprika, zuccini eller andra favoritgrönsaker

Mät upp mjöl, paprikapulver, salt, peppar och andra kryddor i en fryspåse. Stoppa ner kycklingdelarna en och en, skaka runt till allting täcks av mjölblandningen och lägg i en form med rapsolja i botten. Perfekt för barnen att pyssla med! Linda gärna bacon runt kycklingdelarna innan de hamnar i formen. Skär upp favoritgrönsaker och lägg i en annan oljad ugnsform. Smidigt är att dela skogschampinjoner på hälften, kärna ur svarta oliver och kanske skära upp lök, morot, aubergine eller fänkål. Salta och peppra och ställ in i ugnen ett tag efter kycklingen. Koka matkorn, mathavre, bulgur eller något annat spännande till. När grönsakerna börjat vattna sig, häll av lite av vattnet i en såskastrull, häll även av lite av kyckling/baconsaften i denna och tillsätt 1 burk tomatkross samt gärna lite matlagningsgrädde (1 dl ungefär). Koka upp, red med maizena tills det blir lagom tjock konsistens och smaka av med t.ex. honung, soja och balsamvinäger tills det blir en god sås. Bon apétit!

Övrigt: krydda med vitlök och örter om ni inte vill använda mjöl, uteslut grädden eller använd havregrädde för laktosfri variant.

torsdag 18 april 2013

Upphottad hämtpizza

Inser ni framåt fredag eftermiddag att det inte finns någon mat hemma och att ni inte kommer hinna laga något ? Känns det torftigt med hämtmat igen? Misströsta inte, det går att hotta upp hämtpizzan till en fullvärdig italiensk måltid!

Visst tar vi matbloggare också hämtmat då och då, som exempelvis förra fredagen. Sedan vi flyttade ut på "landet" finns det dock inget vidare urval på hämtmat. Dock finns det faktiskt en helt OK pizzeria och kolgrill i närheten och de gör jättegoda grillade grönsaker på sin kolgrill som de har på sin vegetariska pizza Ortolana. Grillad zuccini, paprika och aubergine är supergott på pizza, däremot brukar vi skippa de billiga oliverna man alltid får på sådana ställen och även den trista inlagda kronärtskockan, till förmån för mer grillade grönsaker. Väl hemma lägger vi själva på urkärnade kalamataoliver och strimlade soltorkade tomater i olja. Ifall vi har prosciutto eller ungersk korv hemma som behöver göras åt kanske det också åker med, men i vanliga fall är detta en perfekt vegetarisk måltid (och man slipper pizzeriornas hemska skinkor och annat!). Sedan in i micron som har grillfunktion (värma pizza i micro är annars inte att rekommendera!) i några minuter. Under tiden slungar vi ruccola i en salladsslunga och tar fram en fin bit parmesan och en osthyvel samt korkar upp ett gott vin, t.ex. Il Tre Fratelli, ett mycket prisvärt och gott italienskt vin, en Chianti (se bilden, *ljudeffekt*: när-lammen-tystnar-tungljud).

Lägg upp pizzaslices på tallrikarna, lägg på en näve ruccola och hyvla rejäla bitar parmesan över. Skåla och njut!! Testa även att äta en bit ruccola med en bit parmesan bara rakt av - smakkombon är underbar!

Slutligen - hur många pizzor beställer ni när ni kör hämtpizza? Vi beställer en enda till två vuxna och lilla Freja som äter en egen slice. Genom att komplettera med några egna ingredienser samt ruccola och parmesan, och kanske en enkel tomatsallad eller kålsallad till drygar man ut pizzan så att man inte behöver äta så mycket. Det sparar ju definitivt både midjemåttet och plånboken. Om man inte slafsar i sig utan sitter och njuter med ett glas vin så kan det hända att man upptäcker att man blivit mätt på mycket mindre än man skulle anat, särskilt om man kanske vill ha lite frukt eller choklad till efterrätt. Testa nästa gång, ni kanske blir förvånade!

tisdag 16 april 2013

Köttfärslimpa med taggsvamp

Trött på att rulla köttbullar, men barnen tycker så mycket om dem? Räddningen är den gamla bortglömda rätten köttfärslimpa! Superenkelt, gott och dessutom lätt att dryga ut köttfärsen med grönsaker och svamp. Man gör den med fördel i en rektangulär brödform och här får ni ett recept som blir en rejäl dos som räcker till minst 8 portioner. Köttfärslimpan blir så saftig att det duger bra utan sås till, här har vi serverat med farmors rårörda lingon, men annars kan man göra vanlig skysås (typ brunsås) som man skulle servera till köttbullar.

I detta recept har vi haft i taggsvamp. Den har en fin mild smak som tilltalar de flesta. Nästa höst kan ni leta efter den ute i skogarna, den är vanlig och mycket lätt att känna igen eftersom den har taggar på undersidan istället för lameller eller rör som skivlingar och soppar. Blek taggsvamp är en mycket bra matsvamp och har inga farliga svampar den kan förväxlas med. Läs mer om den på Svampguiden. Nu har vi taggsvamp kvar i frysen sedan i höstas och det är dags att äta upp innan nästa svampsäsong börjar! Gillar ni detta recept så testa också vår medelhavsinspirerade köttfärslimpa med ännu mer grönsaker och godsaker som vitlök, oliver, soltorkade tomater och basilika!

Köttfärslimpa med taggsvamp
8 portioner

1 kg nötfärs
4 msk ströbröd
2 dl mjölk
2 lök
2 st morötter, grovrivna
2 ägg
2 tsk salt
2 krm peppar
6 dl/ 600g taggsvamp samt gärna torkad smulad svamp som extra smaksättning.

Blanda ströbröd och mjölk i en stor bunke och låt svälla i 5 minuter. Stek svamp så att vattnet ångar bort ur dem, salta och peppra under stekningen. Fräs löken och blanda alla ingredienser i en stor bunke. Riv under tiden morot, skala vitlök, häll av och kärna ur oliver, hacka rödlölk, samt strimla soltorkade tomater. Tillsätt alla ingredienser i bunken (köttfärsen är rå) och blanda väl. Tag gärna kallt vatten på händerna och knåda ihop och tryck ut i en brödform smord med rapsolja eller annan ugnsfast form. Grädda mitt i ungen på 200 grader i ca 30 min, sätt gärna på grillfunktionen mot slutet. Det går bra att stoppa en mindre plåt med tex klyftpotatis bredvid.

Övrigt: innehåller laktos, ägg och mjölk. Går säkert bra att göra med vegofärs om man vill. Experiementera gärna med att lägga till mer grönsaker i köttfärssmeten, se bara upp så att det inte blir för mycket grönsaker som släpper ifrån sig mycket vatten. I sådana fall kan man försteka grönsakerna så att de vattnar av sig. Barnfavorit!

lördag 13 april 2013

Asiatiska fiskbollar i kokosmjölksås

Fiskbollar med kokosmjölkssås och jasminris
Dessa supergoda asiatiska fiskbollar har vi nu lagat några gånger under vintern men har inte velat lägga upp receptet på bloggen förrän nu när det kändes färdigutprovat. Det har alltid varit något som inte blivit helt perfekt, konsistensen har blivit för rinnig eller det har varit för mycket vitpeppar i smeten. Men idag blev de perfekta, och sååå goda!

Flora fastnade för ett recept på bloggen Mumsfilibabba! som var asiatiskt inspirerat med kokosmjölksås, och vi har gjort om det lite och lagt till mer grönsaker. Den passar att göra med olika sorters vit fisk, t.ex. torsk, och det som är så bra är att såsen är så god så det inte blir tråkigt med den smaksvaga fisken, vilket det annars lätt blir med kokt torsk. I detta recept finns det roliga kryddor i både bollarna och såsen.  Fiskbiffar är svåra att steka utan att de ramlar sönder, därför är det smidigt att koka dem i sås istället, och det gick jättebra särskilt nu när vi gjorde dubbel sats och hade sås i en kastrull så att bollarna sjönk ner i såsen lätt. Såsen måste koka ordentligt när man klickar ner bollarna så att de håller ihop. Det är lätt att överdosera vitpepparn i fiskbollarna, vi tyckte smaken av vitpeppar tog över de andra mildare ingredienserna enligt originalreceptet, så vi har minskat rejält på det i receptet nedan.

Servera gärna med potatismos eller ris, något som suger upp den goda såsen ordentligt.

Asiatiska fiskbollar med kokosmjölksås
8 portioner 
Såhär runda blir fisk-"bollarna"

Fiskbollar:
800 g vit fiskfilé (t.ex. MSC märkt torsk, gäddafilé eller sejfilé)
1 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
2 msk dijonsenap
2 ägg
2,5 dl grädde

3-4 msk potatismjöl
2 msk ströbröd

Kokosmjölksås:
2-3 burkar kokosmjölk
1 tsk salt 
1 tsk malen koriander 
Här kokar såsen med grönsaker i.
4 vitlöksklyftor, pressade
2 lime, skal och saft
2 msk fisksås
2 morötter, strimlade tunt
1 stor purjolök, skivad tunt
2 röda paprikor, strimlade
1 kruka färsk koriander till garnering

Lägg bitar av fisken och övriga ingredienser för fiskbollar i en stor bunke med en stavmixer (alternativt i en matberedare) till en ganska kladdig men inte alltför lös och vattnig smet. Testa med en matsked och en tesked att göra en lös boll, håller den ihop någorlunda är det OK konsistens. Tillsätt mer potatismjöl om det är för löst. Låt smeten stå till sig ca 15 min innan kokning av bollarna. 

Smeten fiskbollarna är ganska kladdig
Strimla grönsakerna, skär t.ex. morot med en potatisskalare eller mandolin, alt. med köksassistent. Lägg alla ingredienser till kokosmjölksåsen i en relativt stor kastrull och koka upp. Ta 3 burkar kokosmjölk om ni vill ha rikligt med sås, den brukar bli populär. Låt puttra i ca 10 minuter, smaka av såsen.

Känns det som att ni har mycket grönsaker i såsen så att det är svårt att få plats med fiskbollarna så ta upp grönsaker med hålslev och låt stå på en tallrik vid sidan om medan ni använder såsen till att koka fiskbollarna. När såsen sjuder ordentligt, ta en vanlig matsked och skopa upp rejält med fisksmet, skrapa med en tesked försiktigt loss bollen och klicka ner i såsen. Den bör inte falla sönder, även om den kommer vara ganska oformlig (knappast en snygg rund boll alltså, se bilder). Gör så med hälften av smeten och låt puttra i 8-10 minuter. Kontrollera att fiskbollarna är genomkokta innan de lyfts upp ur såsen med sked eller hålslev. Gör likadant med andra hälften av smeten.

 Övrigt: Glutenfritt (kontrollera fisksås och potatismjöl), laktosfritt och mjölkfritt om man byter ut grädden mot laktosfri.

måndag 8 april 2013

Hummus till middag!

Har ni ätit hummus till lunch eller middag någon gång? Ja, bara hummus. Inte? Det hade inte vi heller innan vi gick förbi Reggev Hummusbar på Söder en gång och var lite småhungriga och bestämde oss för att ta varsin hummustallrik för att stå oss till middagen. Det var jättegott och vi blev så mätta att vi knappt orkade med middagen. Det var då vi insåg hur mättande en rejäl portion hummus med extra olivolja kan vara (vilket inte är konstigt med tanke på att det är mycket nyttigt fett och protein i måltiden). Visst hade vi ofta gjort hummus att ha som pålägg på mackor eller som plockmat och dipp, men inte som huvudrätt. På Reggev serverar de gärna hummusen utbredd på en tallrik med extra olivolja i mitten och tillbehör som rostade pinjenötter eller stekta bönor till. Testa och hitta din favoritkombination! Servera med ett gott bröd till och ät hummusen med bröd till lunch eller middag! Detta är riktig supermat!

Hummus
4 lunchportioner

2 burkar kikärtor
2 msk tahina
4 klyftor vitlök
4 tsk paprika
4 tsk spiskummin
1 lime
Ev. chili eller cayenne något krm efter smak
Olivolja minst 2 dl
Spä med vatten ca 1-2 msk

Mixa alla ingredienserna i en bra mixer. Kontrollera konsistensen och spä med vatten och/eller olivolja tills det blir krämigt. Smaka av kryddorna. Servera med extra olivolja, bröd samt rostade pinjenötter, cashewnötter eller stekta kidneybönor kryddade med salt, peppar och oregano. Bon apetit!

Övrigt: vegetariskt, vegan-vänligt, laktosfritt, glutenfritt.

lördag 6 april 2013

Köttfärssås med mycket grönsaker - storkok

Det är många som klagar på att de skulle vilja äta mer grönsaker men att barnen är skeptiska. En idé kan då vara att försöka introducera grönsaker lite "i smyg" genom att spä ut barnens favoritgrytor, såser mm med grönsaker. Köttfärssåsen är ett utmärkt tillfälle att ha i lite extra grönsaker nästan utan att det märks. Här har vi spätt ut köttfärsåsen med 5 grönsaker till förutom den vanliga löken. Dessutom serverar vi med fullkornspastaskruvar istället för med den klassiska spaghettin. Det blir lättare att få upp såsen med pastaskruvarna och inte lika slabbigt när man äter!

Sen är det också viktigt tror vi att inte hemfalla åt att tänka på och prata om grönsaker som ett nödvändigt ont, utan som de goda och varierande ingredienser de faktiskt är. Här kan säsongstänket hjälpa en på traven, om man äter efter säsong blir det naturliga uppehåll mellan olika grönsaker och man hinner längta lite efter dem, samtidigt som de smakar som godast när de är i säsong. Bara att prata om grönsaker som något som växer och mognar under olika delar av året kan vara ett sätt att prata om dem i andra termer än att de är nyttiga och att man borde äta mer av dem.


Körfärssås med extra grönsaker
ca 8 portioner

600 g köttfärs
4 gul lök
1 pkt svamp, gärna skogschampinjoner.
2 morötter
1 röd paprika
4 stjälkar stjälkselleri
1 tetra/burk majs
2 tetror krossade tomater
ev 1 msk tomatpuré
Krydda med det ni tycker om: tex. 2 msk paprikapulver, chili, 3 vitlöksklyftor, örtkryddor, salt peppar

Hacka lök, fräs i rapsolja i några minuter, tillsätt köttfärs och fortsätt steka tills den är genomstekt. Salta och peppra samt tillsätt paprika, chili, vitlök  medan ni steker. Hacka under tiden svampen och paprikan i mindre bitar (här är det smidigt att använda en alligator hackare tycker vi), riv morötterna och skiva stjälksellerin i tunna halvmånar. Skölj majsen. Blanda ner grönsakerna allt eftersom: först svampen, paprikan, sen sellerin, morötterna och majsen och fortsätt steka och röra om. Tillsätt krossade tomater, ev tomatpuré (inte ett måste), koka upp och låt småputtra i ca 5 minuter. Tillsätt torkade örtkryddor som oregano eller timjan medan det kokar upp, och/eller färska örtkryddor t.ex. basilika när det är färdigt.

Övrigt: laktosfritt. Servera med glutenfri pasta för glutenfritt alternativ. Använd vegetarisk köttfärs för vegan/vegetarisk variant.

torsdag 4 april 2013

Nougattryffeltårta med körsbärsgelé till påsk!

Nu har det varit tyst här på bloggen i en dryg vecka, vilket beror på att vi varit i Göteborg på besök hos Adrians föräldrar. Till påskmiddagen gjorde vi där en mycket enkel och fantastiskt god tårta som är en riktig favorit. Den fanns med i en Buffétidning 2010 och är perfekt till påsk eftersom den blir väldigt god och lyxig utan att innehålla några färska ingredienser som bär eller annat som inte finns den här tiden på året. Mandelmassebotten, nougat och mörk chokladtryffel samt körsbärsgelé kan knappast bli annat än gott, och dessutom är tårtan mycket enkel att göra då den inte behöver bakas i ugnen (dock måste man ändå ha lite framförhållning eftersom den måste stå i kylen i några timmar). Vi började göra tårtan kring 14.30 på påskafton, lade på körsbärsmarmeladen innan middagen kl 18.30 och kunde servera den till efterrätt kl 19.30 utan problem.


Nougattryffeltårta med körsbärsgelé
12-14 bitar
Tidsåtgång: 20 min + 3-4h i kylen, sedan 10 min + kylskåp minst 30 min.

Botten:
250-300 g mandelmassa

Nougattryffeln består av:
250 g mörk choklad
250 g nougat (tex hårda nougaten i guldfolie)
2,5 dl vispgrädde
2 msk konjak eller rom (kan uteslutas)

Körsbärsgelén består av:
2 dl körsbärsmarmelad
2 gelatinblad

Godisägg, ätbara blommor eller annat till garnering

Klä en rund form med löstagbar kant med plastfolie (annars blir det omöjligt att få upp mandelmassan från botten). Riv mandelmassan grovt och tryck ut den i formens botten, ha lite kallt vatten på händerna när du trycker ut så fastnar inte mandelmassan på händerna. Här kommer svåraste momentet - så var fokuserad och gör inget annat samtidigt för då kan du bränna grädden och få slänga alltihop! Gör nougattryffeln genom att bryta chokladen och nougaten i mindre bitar och värm detta med all grädde försiktigt på medelvärme i en kastrull. Rör om ofta så att grädden inte bränner i botten, sänk efter ett tag så det inte blir för varmt, rör tills allt smält ihop till en blank massa, det tar några minuter bara. Ta bort från värmen och rör ner konjak eller rom (om man vill), vänta någon minut tills det svalnat lite. Häll direkt smeten i formen ovanpå mandelmassan och ställ i kylen i ca 3-4 timmar (eller över natten!). Är det bråttom kan man ställa tårtan högst upp i kylen så kallnar den fortare.

När nougaten är ordentligt stelnad kan man avsluta tårtan genom att göra körsbärsgeleén och lägga på. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Hetta under tiden upp hälften av körsbärsmarmeladen på låg värme i en liten kastrull. Ta bort från värmen, krama försiktigt ur vattet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma marmeladen tills de smält. Rör sen ner andra hälften av marmeladen så att att marmeladröran är rätt sval, ta fram tårtan ur kylen och häll gelén i ett tunt lager överst. Ställ in i kylen igen så att den stelnar.

Vid servering: Lossa kakan från formen och lägg upp på ett fat. Dekorera efter behag.

Övrigt: Gluten och äggfri, innehåller laktos. Gelatin är en animalisk produkt.

söndag 24 mars 2013

Påskmat och grönsakschips

Vi firade påsk med Floras föräldrar idag eftersom vi ska vara med Adrians föräldrar på påskafton. Förrätten blev en liten enkel historia med ett halvt ägg, några räkor, halv avokado och en skiva gravad lax. Men så lyxigt det ändå kan upplevas om man lägger upp på en fin tallrik! Till huvudrätt bestämde vi oss för laxspett med indisk smak med bulgur och äppelyoghurt till, se recept här. Vi slängde även med lite fänkål i bitar och kvisttomater i ugnen när laxspetten åkte in. Blev enkelt och gott, dock blev vi lite besvikna på kryddningen då vår garam masala nog hade något år på nacken och hade legat i en liten plastpåse och blivit ganska uddlös. Rätten var betydligt godare när vi gjorde den i september. Vi sa det till varandra - inte köpa udda kryddor som man inte använder till vardags utan att ha en plan för när man ska använda dem! Det är lätt att de blir liggande i skåpet och förlorar i smak och lukt. Man kommer ändå behöva köpa andra färska ingredienser när man väl bestämmer sig för att laga en maträtt, varför inte då köpa kryddan samtidigt.


Annars har vi ett annat hett tips till påskmyset - gör egna grönsakschips/grönsaker i olja på långpanna i ugn! Det är verkligen beroendeframkallande gott! Testa er fram till vad som är era favoritgrönsaker! Ta exempelvis zuccini, aubergine och palsternacka (eller morot, rödbeta...) och hyvla tunt med osthyvel, potatisskalare eller mandolin. Häll rikligt med olivolja i en långpanna och vänd runt grönsaksskivorna så att de får olja på båda sidor. Krydda med örtsalt och peppar, gärna även örtkryddor, men det blir jättegott bara med salt och peppar alltså. Ställ in plåten på 210 grader, gör gärna flera plåtar när ugnen ändå är igång. De går åt snabbt! Om man vill ha ganska oljiga grönsaker kan man ha rätt mycket olja på plåten och ta ut den när grönsakerna är mjuka, det är jättegott! Doppa sedan bröd i resten av oljan som fått god smak av grönsakerna. (Ni vet väl att man med gott samvete kan frossa i olivolja? Har ni inte läst om Supermat så gör det!) Man kan också ta lite mindre olja och låta grönsakerna vara kvar lite längre tills de får lite färg och blir lite krispiga som chips. Godast att äta varma, eller värma upp. Så gott, som plockmat, till kvällsmyset eller som tillbehör till annan mat. Testa!


tisdag 19 mars 2013

Biffwok med grönsaker och gjutjärnswokar i allmänhet

En rejäl wok är en härlig rätt att laga vintertid då man annars kan sakna grönsaker. Wok känns fräscht med alla krispiga grönsaker, även om flera av dem kommer ur burkar. De färska grönsaker som är goda att woka, som broccoli, blomkål, lök och morot, finns ju ofta fortfarande under vintersäsongen. Vi satsade på en rejäl wok idag som blir många matlådor och var mycket nöjda med smaken och de krispiga grönsakerna.

Vår nya wokpanna som vi skaffade när vi bytte till induktionshäll är av gjutjärn. Den förra pannan hade teflonbeläggning och vi var först lite tveksamma till att skaffa en gjutjärnswok. Hur mycket olja skulle man behöva använda egentligen och skulle saker bränna fast i tid och otid? Hur svårt skulle det bli att rengöra? Men Adrian läste på om gjutjärnswokar på nätet på denna sida och vi följde instruktionerna där, och har blivit mycket positivt överraskade över hur smidig woken är och vilket bra resultat det blir. Dock använder man förstås mer olja än om det var en teflonbelagd wok. Man ska ändå betänka att man ofta lagar en ganska stor portion mat, och i det sammanhanget är kanske inte mängden olja så stor. Dessutom, om man använder rapsolja, kan man glädja sig åt att man får i sig mycket omega 3 som är jätteviktigt för kroppen på flera olika sätt och förebygger massor av olika sjukdomar och krämpor.


Biffwok med grönsaker
7-8 portioner

800 g nötkött skuret i fina strimlor
5 små rödlökar
2 stora morötter
1 broccoli eller 1/2 blomkål
1 burk majs
1 burk strimlade bambuskott
1 röd paprika
1/2 purjolök
5 vitlöksklyftor
1 bit strimlad ingefära (eller torkad ingefära från burk)
spiskummin
koriander (torkad på burk)
2 dl sweet chilisås
3 tsk sojasås
150 g torrostade cashewnötter, eller jordnötter
salt, peppar
rapsolja eller jordnötsolja att woka i
servera gärna med jasminris

Sätt på ris, gärna jasminris till asiatiska wokrätter tycker vi. Strimla grönsaker, bukettera broccoli eller blomkål, strimla köttet, skölj majs och bambuskott, förbered allting. Här är det smidigt att vara två då en kan fortsätta bereda grönsakerna medan den andra börjar woka. Woka på hög värme i omgångar, först grönsaker och sist köttet. Hetta upp olja och häll i en lagom dos grönsaker så att man kan röra om ordentligt och få upp värmen och woka under omrörning, salta, peppra, krydda med kryddor och vitlök, häll på sojasås, låt puttra någon enstaka minut. Ett par rejäla dunk i botten på en kryddburk med spiskummin eller koriander i varje wokomgång brukar bli lagom kryddat. Häll över det som är färdigwokat i en stor bunke, skölj ur woken med lite vatten som också hälls ner i bunken, hetta upp ny olja och woka en ny omgång enl. ovan. Grönsakerna ska fortfarande vara krispiga och nötköttet får gärna vara rosa i mitten. När sista omgången wokats färdigt, häll i allting i woken, tillsätt nötter och sweet chilisås och hetta upp. Servera. Förvara inte maten i woken (se tipsen i länken ovan). Woken blir god när den värms i micro och funkar utmärkt som matlåda, men den bör ej frysas.

Övrigt: Laktosfri, kan vara glutenfri om man kontrollerar ingredienserna efter gluten. Gör vegetarisk/veganwok genom att utesluta köttet och tillsätta svamp eller tofu istället.

söndag 17 mars 2013

Mat i dagarna 5 - med en kvälls matlagning

Funderar ni på hur ni ska få ihop nästa vecka? Är det flera dagar som är fullpackade av aktiviteter, träning, barn som ska skjutsas hit och dit? Vi testade att planera för en vecka då vi lagade mat på måndag och behövde ägna endast lite tid åt matlagning de andra veckodagarna. Vi utgick ifrån ett tips i en Coop-tidning där man tog en stek (fransyska eller rostbiff) ur frysen och lagade tillsammans med fisk. Ugnen är alltså på endast ca en timme på 150 grader under hela veckan. Sen äter man olika variationer på rostbiff och fisk. Det passar med andra ord bra att laga en vegetarisk soppa att äta som lunch under veckan och göra vegetariskt till helgen.

Det gick väldigt bra! Såhär blev menyn:

Måndag: Fisk med potatismos och kokosmjölksås samt blomkål.
Matlagningstid ca 1 timme sammanlagt (då har man förberett andra dagars mat också).

Tisdag: Rostbiffrullar med ruccola och avokado.
Matlagningstid ca 15 minuter och maten kan ätas på språng.

Onsdag: Fisk med bulgur och salsa.
Matlagningstid ca 15 minuter.

Torsdag: Rostbiff med potatissallad.
Matlagningstid ca 15 minuter, kan förberedas. Kall mat som passar om familjemedlemmar vill äta olika tidpunkter.

Fredag: Pasta med krämig sås - fredagslyx!
Matlagningstid 25 minuter.

****
Här kommer inköpslistan och instruktionerna:

Fransyska/rostbiff ca 1 kg
Fiskfile 800 g (tex kravmärkt torsk, man kan också ha 400 g vit fisk och 400 g lax)
2 kg potatis
bulgur
1 paket tunnbröd
1 blomkål
4 st saltgurka
pasta
creme fraiche
1 pkt ruccola
2 st avokado
1 röd + 1 grön paprika
1 paket körsbärstomater
kokosmjök
1 st purjolök
1 pkt svamp
1 zuccini
1 rödlök
3 st tomater stora något omogna
1-2 frukter typ äpple, mango, ananas, kiwi till salsan.

Bra att ha hemma:
Smör
skvätt mjölk
olivolja och rapsolja
grön curry paste
citron
basilika
kryddor 
flytande honung
maizena

Bilder:
Fisk i folie överst (men det går bra att göra vanlig fisk i ugn enl. recepten nedan). Fransyskan nederst i ugnen.
Salsa med ananas.

Gör så här:
Måndag:
OBS! Marinera gärna fransyskan en dag innan i olja, soja eller balsamvinäger, salt, peppar och tex paprika.

Koka 2 kg potatis.
Bukettera 2/3 av blomkålen och ångkoka buketterna (alt koka i kokande vatten några minuter).
Lägg fiskfileerna i en ugnsform med rapsolja i botten, krydda med salt, peppar, citron, kanske dragon. Sätt fiskfileerna i ugnen på 150 grader i 30 minuter, kontrollera att det är genomstekt. Om man gör torsk och lax kan man äta torsken denna dag och spara laxen till onsdag.
Stek rostbiffen i stekpanna hastigt på alla sidor och lägg i ugnsform med rapsolja, stoppa in i ugnen under fisken med stektermometer.
Hacka ihop salsa, gärna i en "alligator" av 1 stor rödlök, 3 lätt omogna tomater, 1 paprika samt två frukter. Blanda i en skål och tillsätt olivolja, citron och honung, salt och peppar, smaka av och ställ i kylskåp till onsdagen.
Gör kokosmjölksås genom att koka upp en burk kokosmjölk, röra ner 1 tsk grön currypasta och örtsalt, smaka av, red ev. med maizena.
Gör potatismos av hälften av den kokta potatisen och kyl ner resten.
Ät middagen, dvs. torsk med potatismos, kokosmjölksås och blomkål, medan rostbiffen går klart i ugnen tills den blir ca 60 grader i innertemperatur. Ös köttet med såsen som bildas i botten av ugnsformen någon gång. När rostbiffen är klar - slå in den i folie och ställ i kylen, häll upp såsen som bildades i formen på en glasburk och kyl den också.

När man ändå håller på kan man alltid sätta på en soppa under tiden allt detta kokar också, se någon av våra goda enkla sopprecept!

Tisdag:
Skär skivor av rostbiffen, spara ändbitar till fredagen. Gör rullar av tunnbröd med ruccola, avokadostrimlor, strimlor av paprika och kanske några få strimlor av saltgurka. Servera några körsbärstomater till. Maten ska ätas kall och kan ätas på språng, tex. bilen på väg till/från en aktivitet.

Onsdag:

 Koka bulgur eller couscous. Värm upp torsken eller laxen i micron, servera med salsan som förbereddes i måndags, bulgur och citron.

Torsdag:
Gör potatissallad: strimla halva purjolöken och fräs den hastigt i lite olivolja. Tillsätt 1 tsk senap, 2 msk vitvinsvinäger,1 tsk ocker och 1/2 dl olivolja, rör om. Häll upp i en bunke, salta och peppra ner i lagen, ha i lite hackad persilja.Hyvla resterande blomkål tunt, tärna saltgurka, ha ner allt detta i bunken och blanda i den kokta potatisen från måndagen sist. Skär skivor av rostbiff och servera till. Kan ätas kallt när man kommer hem vid olika tillfällen från aktiviteter.

Fredag:
Koka pasta. Skiva lök/purjo, champinjoner och zuccini, fräs i olja. Skär upp ändbitarna av rostbiffen i strimlor och fräs med i någon minut. Krydda med paprika och örtkryddor, salt och peppar. Häll på creme fraiche och koka upp. Servera med körsbärstomater och basilika.








tisdag 12 mars 2013

Enkel spenatsoppa

Vi frostade av frysen i helgen (passade på eftersom det var så kallt, kändes som sista chansen) och passade på att då gå igenom allting och se vad som egentligen dolde sig i gömmorna. Det blir lätt att en del grejer hamnar där på långförvaring, men egentligen försämras kvaliteten även på nedfryst mat eller råvaror efter bara några månader. Så ät upp det ni har i frysen innan det blir dåligt!

Hursomhelst, vi hittade spenat som behövde göras åt, och bestämde oss för att laga en snabb, enkel spenatsoppa. Det är verkligen inte mycket som ska till och blir ändå gott och mättande. Ett tips nu när man fortfarande behöver något värmande samtidigt som man får vitaminer och energikick av spenaten, som är riktig supermat! Snart är det dessutom påsktider och äggrecept känns extra aktuellt. Det är alltså billigt, gott, nyttigt, enkelt, snabbt, går att göra mycket och frysa, och bra som matlåda! Inte många fel där, om man vågar ifrågasätta slentrianattityden att spenat inte är gott och testa! Adrian som inte gillar kokt ägg tipsar om att det blir minst lika gott med smulad getost i soppan!

Vi ser på era sökord som länkat till bloggen att många letar efter information om att frysa/kyla och sedan värma upp spenat. Se också nedan i kommentarerna men tänkte sammanfatta läget kort. När man lagat en rätt med spenat så är det bra att kyla ner alternativt frysa in resterna och det som inte ska ätas upp så snabbt som möjligt. Sedan ska man tina maten i kylskåp och värma upp maten ordentligt innan man äter den direkt. Tumregeln är att spenaträtten ska vara så kort tid som möjligt i temperaturer mellan 20 och 60 grader, då nitrat som finns naturligt i spenat omvandlas till nitrit som kan vara giftigt i högre doser. Håller man sig till detta så är det inte farligt att äta spenaträtter och man kan göra storkok utan att vara rädd för förgiftning.

Spenatsoppa
8 portioner

800 g spenat
smör ca 4 msk
mjöl ca 6 msk
vatten ca 1,5-2 liter
grönsaksbuljong till mängden vatten
matlagningsgrädde 2,5 dl

Tillbehör:
8 kokta ägg (1 per person)
hårt bröd
lagrad ost

Sätt på äggen på kokning så att de blir hårdkokta, skala när de kallnat och halvera.
Smält smör i en stor kastrull och häll på den frysta tinade spenaten, fräs i någon minut. Häll på vatten, börja med 1,5 liter och grönsaksbuljong, börja koka upp. Lös under tiden upp mjölet i lite mer vatten (häll i en rengjord glasburk, skruva på locket och skaka om ordentligt, enklaste sättet tycker vi) och häll i soppan. Salta och peppra samt häll i grädden. När soppan börjat koka, låt den puttra i några minuter och smaka sedan av. Kontrollera konsistensen, är den tjock kan man spä med ännu lite mer vatten. Mixa med mixerstav rätt ner i kastrullen. Smaka av med ev mer salt eller peppar.

Servera med 2 st ägghalvor i varje portion och hårt bröd med god ost till.

Övrigt: vegetarisk, gör veganvänlig/laktosfri med havregrädde, eller uteslut grädden. Veganer kanske kan testa tofu istället för ägg till? Eller äta hummus till? För glutenfri variant kan man reda med maizena och äta något annat än bröd till, eller testa knäckebrödet på korn som vi tipsade om här.

söndag 10 mars 2013

Fantastic focaccia - Rhyming recipe

This week a PhD student at the department brought a very tasty focaccia to the weekly "fika", to celebrate that she'd got a travel grant for going on field studies to Botswana. We asked for the recipe, and it turns out that she is also talented at writing rhyming recipes! We just had to try out the recipe and I got her permission to reprint it here on the blogg - thank you Andrea Petitt, and good luck researching gender dimensions of cattle farming in Botwana!

We had the neighbours over for this fika, and all children loved the bread! We did too, it's hard to stop eating it! The recipe should be great in summer, when we'll have lots of fresh herbs to use...


Fantastic Focaccia

Are you in need of a heavenly snack,
To bring your inspiration back?
If you've forgotten all that you’ve read,
The solution is Italian bread!

Crumble yeast and add the salt,
(it should be a lot – it’s not a fault)
Add the honey and water and stir,
Until dissolved in a misty blur.

Pour in olive oil, herbs and flour,
(It’s not yet ready to devour!)
Mix into a quite loose dough,
Then leave it under a towel to grow.

Let it rise for an hour or less,
In the meantime you can clean up the mess,
Knead the dough – this can be tricky,
It should be loose but not too sticky.

Oil your hands and wish for luck,
Add some flour if you get stuck,
Shape into an oval or square,
Then smile ‘cause you're almost there!

Brush the dough with olive oil,
Then let your imagination boil,
 - For decoration it is time!
Use olives, rosemary and thyme.

But make sure to come to a halt,
While there is room for flaky salt,
For half an hour leave to rest,
Now call the friends that you like best.

Bake in two hundred and twenty degrees,
Or slightly less if you so please,
In twenty five minutes is should smell fantastic,
And it is time to get enthusiastic!

Take the bread out and cover with care,
Then put your feet up on a chair,
The hard work is done and it was no waste,
If your friends have arrived it’s time for a taste!


Ingredients:
25g yeast
½ tbls (msk) salt
1 tbls honey
6 dl luke warm water
2 tbls tasty olive oil*
12 dl flour
1-2 dl freshly chopped or dried herbs*
(e.g. rosemary, thyme, oregano,  - you could also
add sundried tomato or feta cheese to the mix)
3 pinches flake salt for decoration

*more olive oil for brushing, kneading and on
the cookie sheet if you don’t use baking paper

** and more rosemary (and rosé pepper) for 
decoration

Serve with bowls of olive oil and herbs or dukkah for dipping!

torsdag 7 mars 2013

Köttbullar på lammfärs med potatis, tsatsiki och kålsallad

Såhär mitt i vintern kan det kännas som en frisk sommarfläkt med med lammfärs och tsatsiki, och har man lamm i frysen så behöver det inte kännas så fel i säsongs. Om man vill kan man använda fänkål istället för gurka i tsatsikin, strimla då fänkålen fint och använd vitlök och yoghurt som vanligt. Tsatsiki har ju status som supermat i och med yoghurten och vitlöken! Vill man göra tsatsiki spontant utan att ha köpt hem turkisk yoghurt går det faktiskt bra att använda vanlig yoghurt utan att låta den rinna av, det blir helt enkelt lite lösare men ändå gott. Ekologisk yoghurt med ca 4% fetthalt är krämig och passar bra till en lite smalare tsatsiki. De lite roligare köttbullarna passar barn likaväl som vuxna som tröttnat på "vanliga" köttbullar. Servera någon grönsak till, gillar man inte vitkålssallad kan mat ta frysta ärtor, majs, eller riven morot.

Grekiska köttbullar på lammfärs och fetaost, med ugnsrostad potatis, tsatsiki och vitkålsallad.
4 portioner

Köttbullar:
400 g lammfärs
2 klyftor vitlök
1 tsk salt
peppar
1 msk rosmarin, gärna färsk, och/eller 1/2 dl hackad persilja
1 ägg
1/2 dl mjölk
1 dl ströbröd
1/2 fetaost

Potatis ca 1,2 kg
rapsolja, salt, peppar, gärna rosmarin

Tsatsiki:
1/2 gurka (eller 1/2 fänkål)
5 dl yoghurt
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor

Kålsallad:
1/2 vitkålshuvud (litet)
vitvinsvinäger
olivoja
salt, peppar

Riv gurka (eller fänkål) på grövsta sidan av ett rivjärn, lägg i en skål och häll på 1 tsk salt. Detta ska nu stå och vattna sig i ca 20 minuter.

Riv vitkålen på samma sida av rivjärnet, häll på olja och vitvinsvinäger, salta och peppra, smaka av. Vi tycker inte om stark vinägersmak så vi tar max 1/2 msk till ett halvt litet kålhuvud. Salladen står ihop sig medan man gör resten av maten. Det blir också gott att tillsätta hinnfria klyftor från en blodapelsin i salladen!

Låt ströbrödet svälla i mjölken i några minuter i en bunke. Skrubba under tiden potatisen och dela den på hälften. Häll rapsolja i en ugnsfast form, gnid potatisarnas skurna sidor i oljan innan ni lägger ner potatisarna med de skurna sidorna uppåt i formen. De kan stå tätt intill varandra och få stöd av varandra. Salta peppra och ha gärna på färsk rosmarin om ni har hämma. Sätt in i ugnen på 220 grader i ca 20 minuter. Rör inte om eftersom potatisens ovansida ska bli lätt rostad. Kontrollera att den är genomstekt med sticka.

Ta bunken med ströbröd och tillsätt rå lammfärs, kryddor, pressad vitlök och ägg. Rör om till en väl blandad fast smet. Känns smeten inte "rullvänlig", tillsätt mer ströbröd. Smula ner fetaost i smeten, eller rulla köttbullar och peta in en lite större bit fetaost i mitten på varje (detta kan ju vara kul att göra med barn). Rulla lite större köttbullar så går det snabbare att steka. Provstek gärna en köttbulle och smaka av så att kryddningen är god. Snåla inte med kryddorna, det blir roligare om det smakar ordentligt! Stek i smör eller rapsolja på medelvärme, eller en blandning av dessa två, rulla bullarna så att de blir stekta på alla sidor. Medan köttbullarna steks kan man göra färdigt tsatsikin: krama ur vattnet ur gurkan och tillsätt 5 dl yoghurt, samt 1-2 pressade vitlöksklyftor. Smaka av. Servera köttbullarna med potatisen, tsatsiki och kålsallad.

onsdag 6 mars 2013

Tävlingen avgjord!

Tack till alla som visat intresse för bloggen i samband med testet av Gröna kassen och tävlingen! Även om det var få som gjorde slag i saken och tävlade ser vi på besöksstatistiken att många har läst om testet. Hoppas att en del av er nya besökare fortsätter titta in även i framtiden!

Vi kan meddela att tävlingens vinnare är: Victoria Pamlenyi. Även om vi lämnade valet helt åt slumpen så känns Victoria som en värdig vinnare, med sin intressanta motivering och sin flitiga aktivitet i kommentarsfältet här på bloggen. Grattis och hoppas ni får glädje av kassen!

Vi tackar er andra för er medverkan och tipsar om att man alltid kan prova på Gröna kassen med 200 kr rabatt, dvs. 695 kr för första kassen. Man förbinder inte sig till någonting och måste inte avsäga sig någon prenumeration eftersom det fungerar smidigt så att man beställer när man vill ha en kasse istället för att avbeställa när man inte vill ha.

Tack igen,
Flora och Adrian

tisdag 5 mars 2013

Tomatsoppa - vid oväntat besök

Nu har vi hunnit testa ännu en soppa från Buffés soppspecial - tomatsoppan. Den blev mycket god, men ganska kryddig eftersom vi haft i rätt mycket peppar och vitlök. Det är en smidig sopp-bas som man kan frysa in och sedan tina vid kris eller oväntat besök och piffa upp med örtkryddor, basilikaolja, krutonger eller smulad getost. Krutonger är ju lätt att ha i frysen (bara man regelbundet hackar upp torra brödbitar som blir över och stoppar i en påse i frysen så kan man ta fram dem och steka dem i lite olja med örtsalt och de blir goda och frasiga). Portionspriset på denna soppa kan inte vara högt, så unna er att köpa goda ekologiska krossade tomater! Och njut av det goda samvetet i att ni äter säsongsanpassat mitt i vintern och dessutom får i er massvis med nyttigt lykopen från upphettade tomater (se supermatsinlägget).

Tomatsoppa
8-10 portioner

3 gul lök
2 morötter
1/2 rotselleri
4 vitlöksklyftor
5 burkar tomatkross
1,5 liter vatten + buljong till den mängden
2 msk råsocker
2 msk hackad basilika
2 msk hackad gräslök
2 msk paprikapulver
1 msk torkad timjan
olja, salt, peppar

Skala och hacka lök, morot, rotselleri och fräs i ca 1 dl rapsolja i en stor kastrull. Pressa i vitlöksklyftorna. Tillsätt alla andra ingredienser inkl salt ca 1 tsk och peppar och koka upp. Låt sjuda under lock ca 25 minuter. Mixa med stavmixer tills soppan är slät. Smaka av balansen mellan salt, peppar och socker och späd med mer vatten om den är alldeles för tjock, koka upp igen och rör om i så fall. Servera gärna med hackad basilika, brödkrutonger, smulad getost eller en hemgjord kanongod och supernyttig ruccolaolja.

lördag 2 mars 2013

TÄVLING! Testa Gröna kassen till halva priset!!

Under den gånga veckan har vi testat Gröna kassens ekologiska och helvegetariska matkasse. Se vårt sammanvägda betyg under sista posten här. För er som är intresserade av att testa kassen utlyser vi nu en TÄVLING. Priset är att man får 50% rabatt på en 5-dagars matkasse för 4 personer. Detta är alltså 20 portioner för 450 kr, inkl. hemkörning, eller 22.50 kr per portion, färdiga recept ekologiska råvaror av hög kvalitet! Med andra ord får man ju en hel del gratis mat. OBS att man måste bo i Stockholm-Uppsalaområdet för att kunna utnyttja matkassen, annars kan man förstås ge bort kassen till någon man vill ge en present till som bor i det området.

För att delta i tävlingen ska man svara på två frågor i kommentarsfältet nedan:
1. Varför väljer ni eller vill ni testa vegetarisk och/eller ekologisk mat?
2. Vilken av de fem rätterna som provlagats på bloggen skulle ni helst ha lagat själva?

De fem provlagade rätterna är:
Canihuasallad med pinjenötshummus
Gyros med potatis och bearnaisesås
Pasta med kikärtor och broccoli
Basilikabiffar med potatisgratäng
Tofugryta med canihua och kålsallad



Eftersom man inte får anordna lotterier utan tillstånd i Sverige så måste man i tävlingar av detta slag ha med ett moment som kräver skicklighet, därav att ni måste svara på frågorna ovan. Dock kan vi avslöja att vi väljer vinnaren bland alla svaren på ett mycket lotteriartat sätt utan att premiera folk vi känner eller särskilda typer av svar. Skriv namn och mailadress i kommentarsfältet, alt. får ni följa bloggen och se om ert svar vinner och i så fall höra av er till oss. Vinnaren kommer att få en kampanjkod som man uppger när man beställer kassen på Gröna kassens hemsida. Läs mer om kassen och deras matfilosofi samt leveransvillkor mm. på www.grönakassen.se.

Ni har fram till onsdag 6 mars kl 19.00 på er att tävla! Vinnaren annonseras samma kväll här på bloggen!
Lycka till och vi hoppas att få se många tävlande!

Dag 5 sista dagen test gröna kassen! Tofugryta

 Igår lagade vi ingen mat, så idag lördag blev sista dagen som vi testade Gröna kassen! På menyn stod Tofugryta med canihua och vitkål- och apelsinsallad. Grytan som även innehöll röd paprika, lök och stjälkselleri var enkel att göra och blev god och smakrik. Canihua smakade helt OK till grytan, men var godare i salladen dag 1 enligt oss. Vitkålsallad igen kändes inte så inspirerande, men denna gång rev vi den grovt på rivjärnet, vilket blev godare, och apelsinen i piffade faktiskt upp den ordentligt.

Nu har vi så testat kassen och här kommer ett sammanvägt slutbetyg (som förstås baseras helt på vårt individuella tycke och smak)! Betyg 1-5

Praktikaliteterna (beställning, leverans mm) fungerade utmärkt 5/5
Mängderna var lagom, det blev till och med potatisklyftor och potatisgratäng över, det enda som var lite liten mängd var tomatsalladen dag 4, men överlag mycket bra 5/5
Tillagningstiderna var realistiskt angivna och varierade mellan 25-45 minuter. Det enda som inte stämde var tiden det tog att laga potatisgratängen dag 4. 4/5
Ingredienserna var spännande, t.ex. canihua, men hade ett ganska starkt fokus på vegetariskt protein (tofu, veteprotein) istället för att använda bönor, linser, ärtor, svamp och andra proteinrika grönsaker. I vårt tycke hade vi gärna haft det senare i större utsträckning. 3/5 
Recepten var intressanta och varierande, men kändes ibland lite tråkigt eller konstigt komponerade i vårt tyckte. Gyros med klyftpotatis och bea kändes tråkigt, hellre hade vi då haft gyrosen i pitabröd med ruccola, majs och kanske en avokadosås. Basilikabiffarna var goda men kändes konstigt att äta i kombination med spaghetti och tomatsås. Kikärtor till potatisgratäng kändes inte heller helt klockrent. 3/5
Matkvalitén var hög och det var mycket ekologiskt, vilket är jättebra! 5/5
Smaken på maten var genomgående god, recepten vågade använda många olika smaksättande ingredienser som gav gott resultat. Ingenting kändes smaklöst och tråkigt.5/5
Flexibilieten hos Gröna kassen är hög, man får en kasse enbart då man beställt och slipper därmed avbeställa när man inte vill ha, man kan välja mellan 3, 4 eller 5 middagar (dock alltid för 4 personer). Vi som gillar att laga storkok och helst inte vill laga mat varje kväll skulle alltså kunna beställa två 3-dagarskassar och göra 3 storkok. Dock är kassen helt anpassad för helvegetarianer och därmed får man sojagrädde och liknande produkter även om man skulle kunna tänka sig att äta mjölkprodukter. 4/5

Överlag är vi som ni ser nöjda med kassen och ger den ett snittbetyg på 4,25 av 5 om man räknar med att alla faktorerna ovan värderas lika högt. Vi kan rekommendera den till er som är intresserade av ekologisk vegetarisk eller laktosfri mat och är sugna på ny inspiration eller helt enkelt behöver hjälp i vardagen med matplanering. Vi själva tycker egentligen det är kul att planera maten och handla den, så matkassar är inget för oss på permanent basis, däremot testar vi gärna Gröna kassen fler gånger när vi känner att vi vill ha ny inspiration. Särskilt under våren och sensommaren, när det finns härliga svenska primörer eller bönor, ärtor och tomater odlade i Sverige att tillgå skulle det vara roligt att testa kassen. Under dessa tider blir man ofta besviken när man handlar på stormarknad och det bara finns sockerärtor från Kenya på hyllorna.

Är ni sugna på att testa kassen? Var med i vår tävling!!

Se våra andra inlägg om Gröna kassen:
Canihuasallad med pinjenötshummus + leverans och allmän information
Gyros med potatis och bearnaisesås
Pasta med kikärtor och broccoli
Basilikabiffar med potatisgratängTofugryta med canihua och kålsallad och sammanvägt betyg

Tävling