lördag 13 april 2013

Asiatiska fiskbollar i kokosmjölksås

Fiskbollar med kokosmjölkssås och jasminris
Dessa supergoda asiatiska fiskbollar har vi nu lagat några gånger under vintern men har inte velat lägga upp receptet på bloggen förrän nu när det kändes färdigutprovat. Det har alltid varit något som inte blivit helt perfekt, konsistensen har blivit för rinnig eller det har varit för mycket vitpeppar i smeten. Men idag blev de perfekta, och sååå goda!

Flora fastnade för ett recept på bloggen Mumsfilibabba! som var asiatiskt inspirerat med kokosmjölksås, och vi har gjort om det lite och lagt till mer grönsaker. Den passar att göra med olika sorters vit fisk, t.ex. torsk, och det som är så bra är att såsen är så god så det inte blir tråkigt med den smaksvaga fisken, vilket det annars lätt blir med kokt torsk. I detta recept finns det roliga kryddor i både bollarna och såsen.  Fiskbiffar är svåra att steka utan att de ramlar sönder, därför är det smidigt att koka dem i sås istället, och det gick jättebra särskilt nu när vi gjorde dubbel sats och hade sås i en kastrull så att bollarna sjönk ner i såsen lätt. Såsen måste koka ordentligt när man klickar ner bollarna så att de håller ihop. Det är lätt att överdosera vitpepparn i fiskbollarna, vi tyckte smaken av vitpeppar tog över de andra mildare ingredienserna enligt originalreceptet, så vi har minskat rejält på det i receptet nedan.

Servera gärna med potatismos eller ris, något som suger upp den goda såsen ordentligt.

Asiatiska fiskbollar med kokosmjölksås
8 portioner 
Såhär runda blir fisk-"bollarna"

Fiskbollar:
800 g vit fiskfilé (t.ex. MSC märkt torsk, gäddafilé eller sejfilé)
1 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
2 msk dijonsenap
2 ägg
2,5 dl grädde

3-4 msk potatismjöl
2 msk ströbröd

Kokosmjölksås:
2-3 burkar kokosmjölk
1 tsk salt 
1 tsk malen koriander 
Här kokar såsen med grönsaker i.
4 vitlöksklyftor, pressade
2 lime, skal och saft
2 msk fisksås
2 morötter, strimlade tunt
1 stor purjolök, skivad tunt
2 röda paprikor, strimlade
1 kruka färsk koriander till garnering

Lägg bitar av fisken och övriga ingredienser för fiskbollar i en stor bunke med en stavmixer (alternativt i en matberedare) till en ganska kladdig men inte alltför lös och vattnig smet. Testa med en matsked och en tesked att göra en lös boll, håller den ihop någorlunda är det OK konsistens. Tillsätt mer potatismjöl om det är för löst. Låt smeten stå till sig ca 15 min innan kokning av bollarna. 

Smeten fiskbollarna är ganska kladdig
Strimla grönsakerna, skär t.ex. morot med en potatisskalare eller mandolin, alt. med köksassistent. Lägg alla ingredienser till kokosmjölksåsen i en relativt stor kastrull och koka upp. Ta 3 burkar kokosmjölk om ni vill ha rikligt med sås, den brukar bli populär. Låt puttra i ca 10 minuter, smaka av såsen.

Känns det som att ni har mycket grönsaker i såsen så att det är svårt att få plats med fiskbollarna så ta upp grönsaker med hålslev och låt stå på en tallrik vid sidan om medan ni använder såsen till att koka fiskbollarna. När såsen sjuder ordentligt, ta en vanlig matsked och skopa upp rejält med fisksmet, skrapa med en tesked försiktigt loss bollen och klicka ner i såsen. Den bör inte falla sönder, även om den kommer vara ganska oformlig (knappast en snygg rund boll alltså, se bilder). Gör så med hälften av smeten och låt puttra i 8-10 minuter. Kontrollera att fiskbollarna är genomkokta innan de lyfts upp ur såsen med sked eller hålslev. Gör likadant med andra hälften av smeten.

 Övrigt: Glutenfritt (kontrollera fisksås och potatismjöl), laktosfritt och mjölkfritt om man byter ut grädden mot laktosfri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar