tisdag 19 mars 2013

Biffwok med grönsaker och gjutjärnswokar i allmänhet

En rejäl wok är en härlig rätt att laga vintertid då man annars kan sakna grönsaker. Wok känns fräscht med alla krispiga grönsaker, även om flera av dem kommer ur burkar. De färska grönsaker som är goda att woka, som broccoli, blomkål, lök och morot, finns ju ofta fortfarande under vintersäsongen. Vi satsade på en rejäl wok idag som blir många matlådor och var mycket nöjda med smaken och de krispiga grönsakerna.

Vår nya wokpanna som vi skaffade när vi bytte till induktionshäll är av gjutjärn. Den förra pannan hade teflonbeläggning och vi var först lite tveksamma till att skaffa en gjutjärnswok. Hur mycket olja skulle man behöva använda egentligen och skulle saker bränna fast i tid och otid? Hur svårt skulle det bli att rengöra? Men Adrian läste på om gjutjärnswokar på nätet på denna sida och vi följde instruktionerna där, och har blivit mycket positivt överraskade över hur smidig woken är och vilket bra resultat det blir. Dock använder man förstås mer olja än om det var en teflonbelagd wok. Man ska ändå betänka att man ofta lagar en ganska stor portion mat, och i det sammanhanget är kanske inte mängden olja så stor. Dessutom, om man använder rapsolja, kan man glädja sig åt att man får i sig mycket omega 3 som är jätteviktigt för kroppen på flera olika sätt och förebygger massor av olika sjukdomar och krämpor.


Biffwok med grönsaker
7-8 portioner

800 g nötkött skuret i fina strimlor
5 små rödlökar
2 stora morötter
1 broccoli eller 1/2 blomkål
1 burk majs
1 burk strimlade bambuskott
1 röd paprika
1/2 purjolök
5 vitlöksklyftor
1 bit strimlad ingefära (eller torkad ingefära från burk)
spiskummin
koriander (torkad på burk)
2 dl sweet chilisås
3 tsk sojasås
150 g torrostade cashewnötter, eller jordnötter
salt, peppar
rapsolja eller jordnötsolja att woka i
servera gärna med jasminris

Sätt på ris, gärna jasminris till asiatiska wokrätter tycker vi. Strimla grönsaker, bukettera broccoli eller blomkål, strimla köttet, skölj majs och bambuskott, förbered allting. Här är det smidigt att vara två då en kan fortsätta bereda grönsakerna medan den andra börjar woka. Woka på hög värme i omgångar, först grönsaker och sist köttet. Hetta upp olja och häll i en lagom dos grönsaker så att man kan röra om ordentligt och få upp värmen och woka under omrörning, salta, peppra, krydda med kryddor och vitlök, häll på sojasås, låt puttra någon enstaka minut. Ett par rejäla dunk i botten på en kryddburk med spiskummin eller koriander i varje wokomgång brukar bli lagom kryddat. Häll över det som är färdigwokat i en stor bunke, skölj ur woken med lite vatten som också hälls ner i bunken, hetta upp ny olja och woka en ny omgång enl. ovan. Grönsakerna ska fortfarande vara krispiga och nötköttet får gärna vara rosa i mitten. När sista omgången wokats färdigt, häll i allting i woken, tillsätt nötter och sweet chilisås och hetta upp. Servera. Förvara inte maten i woken (se tipsen i länken ovan). Woken blir god när den värms i micro och funkar utmärkt som matlåda, men den bör ej frysas.

Övrigt: Laktosfri, kan vara glutenfri om man kontrollerar ingredienserna efter gluten. Gör vegetarisk/veganwok genom att utesluta köttet och tillsätta svamp eller tofu istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar