Sen är det också viktigt tror vi att inte hemfalla åt att tänka på och prata om grönsaker som ett nödvändigt ont, utan som de goda och varierande ingredienser de faktiskt är. Här kan säsongstänket hjälpa en på traven, om man äter efter säsong blir det naturliga uppehåll mellan olika grönsaker och man hinner längta lite efter dem, samtidigt som de smakar som godast när de är i säsong. Bara att prata om grönsaker som något som växer och mognar under olika delar av året kan vara ett sätt att prata om dem i andra termer än att de är nyttiga och att man borde äta mer av dem.
Körfärssås med extra grönsaker
ca 8 portioner
600 g köttfärs
4 gul lök
1 pkt svamp, gärna skogschampinjoner.
2 morötter
1 röd paprika
4 stjälkar stjälkselleri
1 tetra/burk majs
2 tetror krossade tomater
ev 1 msk tomatpuré
Krydda med det ni tycker om: tex. 2 msk paprikapulver, chili, 3 vitlöksklyftor, örtkryddor, salt peppar
Hacka lök, fräs i rapsolja i några minuter, tillsätt köttfärs och fortsätt steka tills den är genomstekt. Salta och peppra samt tillsätt paprika, chili, vitlök medan ni steker. Hacka under tiden svampen och paprikan i mindre bitar (här är det smidigt att använda en alligator hackare tycker vi), riv morötterna och skiva stjälksellerin i tunna halvmånar. Skölj majsen. Blanda ner grönsakerna allt eftersom: först svampen, paprikan, sen sellerin, morötterna och majsen och fortsätt steka och röra om. Tillsätt krossade tomater, ev tomatpuré (inte ett måste), koka upp och låt småputtra i ca 5 minuter. Tillsätt torkade örtkryddor som oregano eller timjan medan det kokar upp, och/eller färska örtkryddor t.ex. basilika när det är färdigt.
Övrigt: laktosfritt. Servera med glutenfri pasta för glutenfritt alternativ. Använd vegetarisk köttfärs för vegan/vegetarisk variant.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar