söndag 24 mars 2013

Påskmat och grönsakschips

Vi firade påsk med Floras föräldrar idag eftersom vi ska vara med Adrians föräldrar på påskafton. Förrätten blev en liten enkel historia med ett halvt ägg, några räkor, halv avokado och en skiva gravad lax. Men så lyxigt det ändå kan upplevas om man lägger upp på en fin tallrik! Till huvudrätt bestämde vi oss för laxspett med indisk smak med bulgur och äppelyoghurt till, se recept här. Vi slängde även med lite fänkål i bitar och kvisttomater i ugnen när laxspetten åkte in. Blev enkelt och gott, dock blev vi lite besvikna på kryddningen då vår garam masala nog hade något år på nacken och hade legat i en liten plastpåse och blivit ganska uddlös. Rätten var betydligt godare när vi gjorde den i september. Vi sa det till varandra - inte köpa udda kryddor som man inte använder till vardags utan att ha en plan för när man ska använda dem! Det är lätt att de blir liggande i skåpet och förlorar i smak och lukt. Man kommer ändå behöva köpa andra färska ingredienser när man väl bestämmer sig för att laga en maträtt, varför inte då köpa kryddan samtidigt.


Annars har vi ett annat hett tips till påskmyset - gör egna grönsakschips/grönsaker i olja på långpanna i ugn! Det är verkligen beroendeframkallande gott! Testa er fram till vad som är era favoritgrönsaker! Ta exempelvis zuccini, aubergine och palsternacka (eller morot, rödbeta...) och hyvla tunt med osthyvel, potatisskalare eller mandolin. Häll rikligt med olivolja i en långpanna och vänd runt grönsaksskivorna så att de får olja på båda sidor. Krydda med örtsalt och peppar, gärna även örtkryddor, men det blir jättegott bara med salt och peppar alltså. Ställ in plåten på 210 grader, gör gärna flera plåtar när ugnen ändå är igång. De går åt snabbt! Om man vill ha ganska oljiga grönsaker kan man ha rätt mycket olja på plåten och ta ut den när grönsakerna är mjuka, det är jättegott! Doppa sedan bröd i resten av oljan som fått god smak av grönsakerna. (Ni vet väl att man med gott samvete kan frossa i olivolja? Har ni inte läst om Supermat så gör det!) Man kan också ta lite mindre olja och låta grönsakerna vara kvar lite längre tills de får lite färg och blir lite krispiga som chips. Godast att äta varma, eller värma upp. Så gott, som plockmat, till kvällsmyset eller som tillbehör till annan mat. Testa!


3 kommentarer:

  1. Tips för kryddorna: Det går att ha dem ganska länge om man skaffar bra glasburkar med snäpplock (typ syltkonserveringsburkar) eller dyl att förvara dem i istället för påsar etc. Se upp för de små glasburkarna de kommer i, eftersom de har otäta plastlock/ströare efter att man öppnat dem funkar det inte att ha kvar kryddorna i dem heller. Skaffa bra lufttäta burkar så kan man bevara kryddornas smak länge, länge... Ett annat tips är att förpacka lufttätt och stoppa i frysen om det är kryddor som är oljiga (tex frön, typ kummin odyl) så att de inte härsknar. //Viki

    SvaraRadera
  2. Tack, bra tips! Vi har lufttäta burkar i en kryddsnurra som vi skulle kunna bli bättre på att använda. Den har stått lite för ljust ett tag och det var inte heller bra för kryddorna.

    SvaraRadera
  3. Nej, precis. Kryddor ska bort från kryddhyllan och ner i lådorna där det är mörkt och svalare (det blir ju ofta varmt över spisen). Om man någonsin ska bygga om ett kök mer genomgripande så är detta något man ska tänka på.

    SvaraRadera