tisdag 16 april 2013

Köttfärslimpa med taggsvamp

Trött på att rulla köttbullar, men barnen tycker så mycket om dem? Räddningen är den gamla bortglömda rätten köttfärslimpa! Superenkelt, gott och dessutom lätt att dryga ut köttfärsen med grönsaker och svamp. Man gör den med fördel i en rektangulär brödform och här får ni ett recept som blir en rejäl dos som räcker till minst 8 portioner. Köttfärslimpan blir så saftig att det duger bra utan sås till, här har vi serverat med farmors rårörda lingon, men annars kan man göra vanlig skysås (typ brunsås) som man skulle servera till köttbullar.

I detta recept har vi haft i taggsvamp. Den har en fin mild smak som tilltalar de flesta. Nästa höst kan ni leta efter den ute i skogarna, den är vanlig och mycket lätt att känna igen eftersom den har taggar på undersidan istället för lameller eller rör som skivlingar och soppar. Blek taggsvamp är en mycket bra matsvamp och har inga farliga svampar den kan förväxlas med. Läs mer om den på Svampguiden. Nu har vi taggsvamp kvar i frysen sedan i höstas och det är dags att äta upp innan nästa svampsäsong börjar! Gillar ni detta recept så testa också vår medelhavsinspirerade köttfärslimpa med ännu mer grönsaker och godsaker som vitlök, oliver, soltorkade tomater och basilika!

Köttfärslimpa med taggsvamp
8 portioner

1 kg nötfärs
4 msk ströbröd
2 dl mjölk
2 lök
2 st morötter, grovrivna
2 ägg
2 tsk salt
2 krm peppar
6 dl/ 600g taggsvamp samt gärna torkad smulad svamp som extra smaksättning.

Blanda ströbröd och mjölk i en stor bunke och låt svälla i 5 minuter. Stek svamp så att vattnet ångar bort ur dem, salta och peppra under stekningen. Fräs löken och blanda alla ingredienser i en stor bunke. Riv under tiden morot, skala vitlök, häll av och kärna ur oliver, hacka rödlölk, samt strimla soltorkade tomater. Tillsätt alla ingredienser i bunken (köttfärsen är rå) och blanda väl. Tag gärna kallt vatten på händerna och knåda ihop och tryck ut i en brödform smord med rapsolja eller annan ugnsfast form. Grädda mitt i ungen på 200 grader i ca 30 min, sätt gärna på grillfunktionen mot slutet. Det går bra att stoppa en mindre plåt med tex klyftpotatis bredvid.

Övrigt: innehåller laktos, ägg och mjölk. Går säkert bra att göra med vegofärs om man vill. Experiementera gärna med att lägga till mer grönsaker i köttfärssmeten, se bara upp så att det inte blir för mycket grönsaker som släpper ifrån sig mycket vatten. I sådana fall kan man försteka grönsakerna så att de vattnar av sig. Barnfavorit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar