lördag 20 april 2013

Laga mat med barnen: Ugnsgrillad baconlindad kyckling med matkorn, grillade grönsaker och tomatsås

Nu när det är vår börjar det bli säsong att äta kyckling, kom bara ihåg att välja en kyckling som inte har plågats i onödan och passa gärna på att testa en härligt god och saftig Bosarpkyckling som verkligen ger en helt annan smak och värde för pengarna än vanlig billig kyckling som ofta är vattnig och smaklös. Denna ugnsgrillade kyckling med milda smaker är en favorit bland barn men faller även vuxna i smaken, särskilt om man tar lite extra goda grillade ugnsgrönsaker bredvid. Grilla gärna extra mycket grönsaker så har ni till ännu en maträtt senare, t.ex. en pasta med grillade grönsaker.

Maträtten är lättlagad och lämpar sig väl för samarbete med barnen i matlagningen, de kan krydda kycklingen och linda den med bacon, skölja och dela svampen, samt kärna ur oliverna (med urkärnare är det lätt!). Dessutom är det spännande att tillsammans smaka av såsen och testa att ha i mer av det ena eller det andra tills det blir en bra balans mellan kryddor, sälta, syra och sötma.

Baconlindad kyckling med matkorn, grillade grönsaker och tomatsås
4 port

4 st kycklingdelar
1 paket bacon
matkorn 4 portioner
1 paket tomatkross
(1 dl matlagningsgrädde)
1/2 burk oliver
1 pkt skogschampinjoner
lök, fänkål, paprika, zuccini eller andra favoritgrönsaker

Mät upp mjöl, paprikapulver, salt, peppar och andra kryddor i en fryspåse. Stoppa ner kycklingdelarna en och en, skaka runt till allting täcks av mjölblandningen och lägg i en form med rapsolja i botten. Perfekt för barnen att pyssla med! Linda gärna bacon runt kycklingdelarna innan de hamnar i formen. Skär upp favoritgrönsaker och lägg i en annan oljad ugnsform. Smidigt är att dela skogschampinjoner på hälften, kärna ur svarta oliver och kanske skära upp lök, morot, aubergine eller fänkål. Salta och peppra och ställ in i ugnen ett tag efter kycklingen. Koka matkorn, mathavre, bulgur eller något annat spännande till. När grönsakerna börjat vattna sig, häll av lite av vattnet i en såskastrull, häll även av lite av kyckling/baconsaften i denna och tillsätt 1 burk tomatkross samt gärna lite matlagningsgrädde (1 dl ungefär). Koka upp, red med maizena tills det blir lagom tjock konsistens och smaka av med t.ex. honung, soja och balsamvinäger tills det blir en god sås. Bon apétit!

Övrigt: krydda med vitlök och örter om ni inte vill använda mjöl, uteslut grädden eller använd havregrädde för laktosfri variant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar