torsdag 31 oktober 2013

En pumpa blir lykta, soppa och rostade kärnor!

Adrian går loss på pumpan efter googlad förebild
 
Ikväll har vi firat lite Halloween här hemma med fokus på pumpa. Freja var med i affären redan förra helgen när den skulle väljas ut (ännu roligare hade det förstås varit att få odla den själv eller köpa direkt av en bonde) och idag gjorde vi åt hela pumpan till soppa, rostade kärnor och pumpalykta. Det blev ett riktigt kul familjeprojekt.
Vi började med att skära av hatten på pumpan och gröpa ur innanmätet, det var inte helt lätt eftersom det är ganska hårt. Vi lade det direkt på en oljad långpanna och Freja fick hjälpa till att plocka bort alla kärnor till en särskild skål (hon blir snart 2,5 år och vi försöker hitta på saker hon kan hjälpa till med som hon klarar av). Pumpabitarna rostade vi sedan i 200 grader så länge vi hann i ugnen, de var inne säkert 50 minuter, vi rörde om då och då. 
Sedan rostade vi de avsköljda kärnorna i torr het stekpanna med örtsalt och peppar ur kvarn, gott som snacks medan alla väntade på soppan med kurrande magar. Pumpakärnor tillhör våra allra mest nyttiga nötter och fröer, tillsammans med valnötter, mandlar och solrosfrön, mer om det här). Freja fick hjälpa till att skala vitlöksklyftor (hon är riktigt bra på det!), vi satte på resten av soppan (se recept nedan) och medan den puttrade på vidtog pumpalykte-makeriet. 
 Bildgooglar man på pumpkin carving så får man upp helt fantastiska kreationer som folk har skapat. Adrian valde en lagom svår variant och skred till verket, det fina resultatet ser ni på bilden intill! Vi satte 4-5 värmeljus inuti och det lyser upp så fint i natten och visar grannbarnen att det är OK att knacka på (vi har förstås godisskålen fylld till dem).
När så lyktan var färdig var det dags att mixa ner den ugnsrostade pumpan och göra klart soppan. Receptet är sammansatt av flera olika recept vi hittat på nätet, och blev gott! Många tipsar om vilka slags pumpor som blir godast till soppa men vi ville ha effekten av att göra soppa på lykt-pumpan så det fick bli en stor vanlig orange pumpa. Vi ville också ha en ganska matig soppa som funkar till lunch även imorgon och gillade idén med kokosmjölk och kikärtor i soppan och mycket olika goda kryddor. 
Pumpasoppa med rostade pumpakärnor
ca 6 portioner
1  medelstor pumpa
rapsolja
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1/2 chili eller chiliflakes
1 burk kokosmjölk
1 tetra krossade tomater
grönsaksbuljong till 1 liter
ca1 l vatten
1 tsk mald ingefära, eller en bit hackad färsk
3-4 limeblad
1 burk kikärtor
2 msk råsocker
1 citron, ekologisk
gärna koriander till garnering
Skär av ett lock på pumpan, gröp ur innanmätet och lägg i en långpanna med rapsolja. Plocka bort alla kärnor, skölj dem i durkslag och låt dem torka. Ringla över mer olja över pumpabitarna i långpannan, salta och peppra och ställ in i ugnen på 200 grader. 
Rosta de torra kärnorna i torr het stekpanna med örtsalt och peppar ur kvarn, tills de fått lite färg. Ät som snacks och spara till garnering av soppan.
Freja har kattöron på sig medan vi äter. På lördag
ska hon klä ut sig första gången, det blir svart katt! 
Hacka under tiden löken, värm rapsolja i en stor gryta och fräs lök och pressad vitlök samt hackad chili eller chiliflakes i några minuter. Tillsätt kokosmjölk, krossade tomater, grönsaksbuljong, vatten, ingefära, råsocker samt limeblad. Låt småputtra i ca 20 minuter, häll under tiden i sköljda kokta kikärtor (eller sköljda kikärtor från burk som redan är kokta). Rör under tiden om i långpannan då och då så att pumpan inte bränner fast. Ta fram pumpaköttet och kontrollera att det blivit genomvarmt. Det får gärna ha stått i ugnen i mer än 30 minuter uppåt en timme. Tillsätt detta i soppan, plocka upp limebladen och riv ner hälften av citronskalet samt juicen från nästan en hel citron.  Spara lite citron för att smaka av. 
Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med mer salt, peppar, eventuellt chili eller citron. Späd med mer vatten om soppan är för tjock. Lägg upp i skålar och dekorera gärna med rivet citronskal, chiliflakes, koriander eller de rostade pumpakärnor. Man kan servera med en klick yoghurt eller creme fraiche om man vill till, och bröd ifall man vill ha en matigare rätt. 
Övrigt: Vegetariskt och veganvänligt i och med kokosmjölken, laktosfritt och glutenfritt (kontrollera buljong). Barnvänligt men var eventuellt lite försiktig med chilin! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar