Pumpapaj med pekannötter
ca 8 rejäla fikaportioner
Pajdeg:
3 dl vetemjöl (eller hälften grahamsmjöl om man vill)
125 g smör
1/2 tsk salt
1 msk kallt vatten
Fyllning:
250g finriven pumpa
1 burk kondenserad mjölk
2 ägg
Pumpa-pecannötspaj med vaniljglass |
1,5 msk pepparkakskrydda
1 msk siktat vetemjöl
80 g pekannötter
Servera med vaniljglass!
Nyp ihop pajdegen. först med mjöl, smör och salt och tillsätt vatten sist. Tryck ut i en pajform, nagga med gaffel och ställ i kylen.
Skala och dela pumpan, ta ur kärnorna (spara dem och rosta med salt och peppar i torr stekpanna som snacks, släng absolut inte, de är världens supermat som man helst ska äta så ofta man kan av!). Riv pumpan grovt i matberedare eller på rivjärn (detta kan vara rätt jobbigt, den kan vara hård). Blanda pumpa, kondenserad mjölk, ägg, muskovadosocker och pepparkakskryddor i en bunke, sikta över mjölet och blanda i.
Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet i 10 minuter tills det fått lite färg. Ta ut skalet, sänk ugnstemperaturen till 150 grader och häll i smeten i pajskalet. Grädda nu hela pajen i 20 minuter, lägg då över nötterna och grädda i 20-25 minuter till. Nötterna ska få lite färg och pajen ska vara genomgräddad.
Servera med vaniljglass och pudra gärna över lite kanel.
Övrigt: Freja var rätt måttligt förtjust i pajen men glass blir ju sällan fel. Innehåller laktos, gluten och nötter. Vegetarisk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar