fredag 1 november 2013

Pumpapaj med pekannötter

Vi fortsätter på pumpatemat denna helg och testar en amerikansk pumpkin-pecan pie till fikat! Recept från Coop. Det blev gott om än lite milt i smaken kanske, så vi ökade på pepparkakskryddorna till 1,5 msk i detta recept från ursprungsreceptets 1 msk. Vi hade tyvärr jättesvårt att få tag i pekannötter, verkar som att alla ska ha det denna helg, så det fick bli ungerska valnötter istället. Tror inte riktigt det blir samma sak faktiskt, så jag rekommenderar pekannötter om man kan få tag på det!

Pumpapaj med pekannötter
ca 8 rejäla fikaportioner

Pajdeg:
3 dl vetemjöl (eller hälften grahamsmjöl om man vill)
125 g smör
1/2 tsk salt
1 msk kallt vatten

Fyllning:
250g finriven pumpa
1 burk kondenserad mjölk
2 ägg
Pumpa-pecannötspaj med vaniljglass
1/2 dl muskovadosocker
1,5 msk pepparkakskrydda
1 msk siktat vetemjöl
80 g pekannötter

Servera med vaniljglass!

Nyp ihop pajdegen. först med mjöl, smör och salt och tillsätt vatten sist. Tryck ut i en pajform, nagga med gaffel och ställ i kylen.

Skala och dela pumpan, ta ur kärnorna (spara dem och rosta med salt och peppar i torr stekpanna som snacks, släng absolut inte, de är världens supermat som man helst ska äta så ofta man kan av!). Riv pumpan grovt i matberedare eller på rivjärn (detta kan vara rätt jobbigt, den kan vara hård). Blanda pumpa, kondenserad mjölk, ägg, muskovadosocker och pepparkakskryddor i en bunke, sikta över mjölet och blanda i.

Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet i 10 minuter tills det fått lite färg. Ta ut skalet, sänk ugnstemperaturen till 150 grader och häll i smeten i pajskalet. Grädda nu hela pajen i 20 minuter, lägg då över nötterna och grädda i 20-25 minuter till. Nötterna ska få lite färg och pajen ska vara genomgräddad.

Servera med vaniljglass och pudra gärna över lite kanel.

Övrigt: Freja var rätt måttligt förtjust i pajen men glass blir ju sällan fel. Innehåller laktos, gluten och nötter. Vegetarisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar