tisdag 25 september 2012

Nötkött och lamm från Uppsala

Vi gillar att få en känsla för vart maten kommer ifrån och att kunna ställa frågor om maten, därför tycker vi om att besöka gårdar och självplock/köpa direkt från bonden eller beställa lådor med kött som man åker och hämtar/får levererat. Närproducerat och i säsong!

Via SLU fick jag idag höra talas om ett par som driver en gård i Heby utanför Uppsala, de är gamla SLU:are som startat bondgård och tydligen är det bra djurhantering även om de inte är Krav-märkta. Många små producenter har svårt att nå upp till olika krav som Krav ställer, framförallt är det också dyrt och omständligt att certifieras, så vi brukar inte hålla så hårt på ekologikravet när vi själva har möjlighet att ställa frågor till producenten och se stället med egna ögon. I detta fall ringde Adrian upp dem och frågade lite om produktionen. Vi fick veta att djuren får beta under sommarhalvåret och får ensilage på vintern, så det är ju ekologisk foder då, och de får bara antibiotika och avmaskningsmedel om de verkligen är sjuka/har mask så det lät bra. Det är uppenbarligen småskalig produktion där man värnar om djuren.

Vi tänker beställa en nötköttslåda, eftersom vi fortfarande har en del lamm kvar sedan förra året. En fördel är också att de märker upp köttdelarna ordentligt, annars kan det vara ett problem att man får en bit vacuumförpackat kött som man kan ha svårt att avgöra vad det faktiskt är för styckningsdetalj, vilket gör det svårt att tillaga...

Här är länken för er som är intresserade:
www.savneskola.se

Pasta med kyckling i tomatsås - fortsatt test av Coops matkasse

Idag testade vi nästa maträtt i Coops ekologiska matkasse. Vi är inte särskilt imponerade av matkassen hittills, det skulle vara mest ekologiskt men varken laxen igår eller kycklingen idag var ekologiska! Känns verkligen inte bra med icke-ekologisk kyckling, och motiveringen Coop ger är att den har kort hållbarhet! Vilket trams, hur länge innan man får maten packar de egentligen kassen? Givetvis är det för att hålla kostnaderna nere, eftersom det är dyrt med ekologisk kyckling jämfört med vanlig (eftersom de får betydligt mer utrymme att röra sig på, lever minst dubbelt så länge etc.) Det finns också inte alltid så god tillgång till ekologisk kyckling tyvärr, kanske också en anledning att de inte vill ha det i kassen. Men det var dessutom både icke-ekologisk färskpasta och icke-ekologisk grädde i kassen! Hur svårt är det att lägga med ekogrädde egentligen??

Såsen puttrar i pannan – det tog lång tid att steka såhär mycket kyckling!

Maträtten bestod av färskpasta (som faktiskt var förvånansvärt fritt från konstiga tillsatser, positiv överraskning) och stekt lök, kyckling och tomatbitar i sås av grädde, soja och vitlök. Återigen var det patetiskt lite grönsaker i rätten, och väldigt mycket kyckling, beräknat 125 g per person! Verkligen onödigt mycket kött och för lite vitaminer i vårt tycke. Ca 50 g kött per person brukar räcka i en gryta eller pastasås tycker vi, om man kompletterar med många andra goda ingredienser. Vi lade nu till gul paprika och ångkokt broccoli samt mer tomat (beräknat ½ tomat per person, lite väl snålt!), men hade gärna haft i kanske svamp och oliver också. Sen kan vi tycka att en massa grädde i en pastasås är lite onödigt. Visst, grädde har sin givna plats i vissa såser och desserter, vi skulle aldrig rekommendera gräddfri svampsås exempelvis, men att skvätta grädde som någon slags genväg till god smak i var och varannan maträtt känns lite onödigt. Hellre hade vi gjort en god tomatkrossbaserad sås till, upphettad tomatkross är fantastiskt nyttigt enligt principerna om supermat, medan grädde är ganska tveksamt nyttig om man inte tror på LCHF-dieten.

Vill ni läsa alla inlägg om våra test av matkassar, klicka här.

Maten blev hursomhelst OK god och Freja gillade färskpastan med sås och åt till och med någon bit kyckling som hon annars konsekvent brukar rata. Broccoli är hennes all-time favoritmat så det är alltid ett säkert kort. Obs, receptet nedan stämmer inte helt med bilden utan är ett exempel på vad vi skulle vilja gjort om vi valt själva, och som vi tänker göra nästa gång vi lagar.... 

Snabb pasta med kyckling i tomatsås
4 Portioner

2 medelstora lökar
200 g kycklingfilé skuren i mindre strimlor
3 klyftor vitlök
200 g skogschampinjoner
1 gul paprika
1 burk tomatkross
En burk kalamataoliver
Basilika, torkad
4 tomater
Bladpersilja och/eller färsk basilika
Pastaskruvar eller ricottafylld färskpasta efter humör

Fräs lök, svamp och vitlök i olja, salta och peppra. Stek kycklingen, se till att den är genomstekt. Tillsätt gul lök, tomatkross och avrunna kalamataoliver samt rejält med torkad basilika eller andra favoritörtkryddor, låt puttra i 5 minuter.  Koka under tiden pastan i vatten med salt och en skvätt olivolja. Tillsätt 4 tomater skurna i stora bitar och låt koka upp, blanda ner färska hackade örtkryddor och servera genast.

Med pasta är det viktigt att den kokas sent i processen så att den inte blir överkokt eller hinner bli kall. Kalamataoliver med kärnor är absolut godast, köp en olivurkärnare om du inte vill ha oliver med kärnor i maten, men hittills har vi aldrig satt någon i halsen. Varma oliver är gott! I detta recept har vi lite mindre kyckling och har istället med proteinrik svamp som ger god smak. Tänk på att skära kyckling på en separat skärbräda eller sist efter alla grönsaker, och att diska på hög temperatur i diskmaskinen efter att ha hanterat rå kyckling. 

Övrigt: maten är laktosfri, välj glutenfri pasta om du är allergiker. Om man vill utesluta kycklingen skulle jag ha i mer paprika och se till att ta ricottafylld färskpasta så att maten blir mättande och tillräckligt proteinrik. Då blir det vegetarisk/veganlämpligt. 

måndag 24 september 2012

Coops ekologiska matkasse - test - laxspett med yoghurtsås


När Adrian var och handlade sist fick han syn på att man fick 200 kr prova-på rabatt på Coops ekologiska matkasse, så vi bestämde oss för att testa. Vi har testat en matkasse från MatHem tidigare och tyckte då att det var OK men lite väl lite grönsaker i maträtterna och så synd att det var ganska lite ekologiskt. Nu skulle det vara mycket ekologiskt i denna matkasse, vilket ju var bra tyckte vi. Så idag var vi och hämtade den! 

Hade bjudit över grannfrun med två barn på middag, och de är muslimer så det fick bli laxreceptet från matkassen (eftersom övrigt kött inte var halal). Receptet var lite konstigt, laxspett med garam masala och rotselleri rostad i ugn, med lime och rödlök till. That’s it. EN rotselleri på 4 pers! Ingen sås, inga mer grönsaker. 

Visa av förra matkasseupplevelsen hade vi tjuvkikat på nätet på vad som komma skulle och bestämt oss för att köpa ytterligare rotfrukter (potatis, morot, palsternacka) att lägga med i pannan med rotsellerin, samt att köpa lite yoghurt till sås. Vi tog fram lite körsbärstomater att äta till också, hann inte fixa något mer avancerat i grönsaksväg då alla var hungriga. Det var förseningar på tågen mot Märsta så Adrian hade redan hunnit börja med rotfrukter och lax och grannen satt och lekte med barnen när Flora kom hem. Grekiska yoghurten fick lite salt, peppar och spiskummin i sig, och sedan kom Flora på att man kunde ha rivet äpple i - det blev riktigt gott! Spetten med garam masala blev faktiskt riktigt goda, lite väl starka för barnens räkning kanske, man kan krydda deras spett lite lättare. Annars gillade vi maten, även om vi kanske hade valt att göra bulgur med hackad tomat, rödlök och persilja i istället för rotfrukter i ugn till laxen, det hade känts som en bättre match. Här kommer receptet:

Adrians och Floras förbättrade laxspett med bulgur och yoghurtsås:
4 portioner

500 g lax, skuren i kuber
Garam masala 
Bulgur 4 portioner
1 rödlök
4 tomater
1 knippe bladpersilja
1/2 pressad citron
5 dl Grekiskt yoghurt
Spiskummin, salt och peppar
1 äpple
Tillbehör: extra favoritgrönsak - riven morot, majs, haricots verts etc.

Häll garam masala i en plastpåse, lägg i laxkuber och gnugga runt försiktigt så att laxen blir täckt med kryddorna. Ta lite mindre kryddor till barnspetten. Trä laxen på träspett.

Koka upp bulgur. Häll olivolja, salt, peppar och pressad citron i en bunke, lägg i finhackad rödlök, tomater och bladpersilja. Häll ner den färdigkokta bulguren i bunken och blanda runt.

Dunka i några rejäla dunk spiskummin i yoghurten, ha på lite salt och peppar och ha i ett grovrivet äpple, smaka av så att det blir god balans mellan kryddorna.
Stek laxspetten i 5 minuter i olja i en stekpanna, kontrollera att de är genomstekta. Servera med den ljumna bulguren, yoghurtsåsen och någon extra grönsak till.

Övrigt: Vill man ha glutenfritt får man byta ut bulgur mot kanske mathavre (om man tål havre) eller så kanske man serverar potatis/rotfrukter till, vill man ha laktosfritt får man ersätta såsen med något annat - kanske salsa? Vill man äta en vegetarisk/veganvariant så får man hitta på något annat än spetten - är det någon som har ett förslag på vad som skulle passa? Kanske falafel eller bönburgare?

söndag 23 september 2012

Asiatisk fiskgryta

Ringde en kompis igår och bjöd in honom och hans flickvän på middag till ikväll. Flickvännen kunde inte, men kompisen skulle komma och kanske kolla om någon annan kompis ville hänga på. Det slutade med att han bjöd med 3 vuxna + ett barn till, alltså blev det middag för 6 vuxna + 2 barn ikväll! Tur att vi alltid lagar mycket mat när vi ändå håller på.

Vi bestämde oss för att testa ett enkelt fiskrecept från sensate Coop mersmak-tidningen. Fisk med curry och ingefära i kokosmjölksås med basmatiris till. Blev riktigt gott! Även barnen tyckte det var OK, det blev inte för starkt iaf. Kokosmjölk är jättebra att ha i maten, det är ett väldigt bra fett, särskilt för barn, eftersom det innehåller laurinsyra som är bra för immunförsvaret och är inflammationsdämpande och bra för magen och tarmarna. Vi dubblade receptet, lade till lök och gul paprika och det räckte till oss alla + 2 matlådor. Såhär såg receptet ut efter lite småjusteringar av oss:

Asiatisk fiskgryta 
8 portioner (drygt)
Grytan puttrar i wokpanna

2-4 lökar, beroende på storlek
1-2 msk curry (beroende på hur stark den är)
1/2 bit ingefära, strimlad
2 burkar kokosmjölk ( OBS kolla nedan om tillsatser i kokosmjölk, välj helst utan stab. medel!)
2 dl sweet chilisås (ni kanske gjorde egen sweet chilisås förut?)
2 st paprika, olika färger
3 st morot
2 st lime, pressad saft
3 dl röda linser
1/2 tsk fisksås (går att utesluta)
1 tsk salt
800 g vit fisk i kuber (vi tog blandning av torsk och sej, man kan även ha t.ex. hoki eller kolja)
250 g körsbärstomater
1 stor näve sockerärtor (skippa gärna dessa om de är från Kenya och har flygits in, de smakar inte mycket och det blir gott ändå!)
Basmatiris passar bra till.

Hacka lök, strimla paprika, skär slantar av moroten. Skala ingefäran och fortsätt skära strimlor av den med skalaren, alternativt strimla den med kniv om ni föredrar det. Fräs lök, curry och ingefära i olja i några minuter i kastrull eller stor wok. Tillsätt därefter paprika och morot och woka i några minuter till. Häll på kokosmjölk, chilisås, limesaft, röda linser, salt och fisksås och koka upp. Låt detta puttra i ca 20 minuter, rör om ibland så att det inte bränner fast i botten ifall ni använder wok. Kontrollera att linser, morot och paprika börjar bli mjuka. Lägg i fiskkuberna, låt koka upp och puttra några minuter, kontrollera att de är genomkokta. Strimla under tiden sockerärtor i smala strimlor, halvera körsbärstomater och tillsätt detta sist i grytan, de ska bara bli varma. Vill man spara en del av grytan och äta en annan dag kan man lägga till körsbärstomater och ärtor vid uppvärmningen. Servera gärna med basmatiris till.

Övrigt: Grytan är laktos- och glutenfri. Vill man göra den helt vegetarisk så kan man testa att ersätta fisken med lite mer linser och kanske skogschampinjoner. Då blir det dessutom vegan-vänligt. Skriv gärna i kommentarerna om du har testat!

OBS! Köp gärna kokosmjölk utan stabiliseringsmedel - guarnkärnmjöl som ibland används som stabiliseringsmedel är bättre om man inte hittar någon utan stabiliseringsmedel. Santa Maria har en OK Organic kokosmjölk, även Kung Markatta har. Det blir inte mer "stabilt" egentligen, utan kokosfettet och mjölken skiktar sig ändå lätt eftersom de har olika densitet, vilket är helt normalt och inget problem men kan se lite konstigt ut när man öppnar burken bara. Stabiliseringsmedel har i tester gett upphov till sår i tarmarna på möss, så kanske bäst att undvika...

torsdag 20 september 2012

Värma upp matlådor så att det blir gott!

Många har förutfattade meningar om att frysa in mat eller värma upp matlådor. Man ser gärna "färsk" mat som det enda goda och allt annat är "rester". Att laga mat för att värma upp nästa dag tycker en del blir tråkigt, men betänkt det är just det som vi får på de flesta restauranger när vi beställer t.ex. grytor, soppa, pasta med sås etc. Såsen, soppan mm. är ju redan färdiglagade och värms upp innan servering, utan att det blir jättedåligt för det! Många rätter blir bara godare till nästa dag då smakerna får stå ihop sig lite. Det bästa är dock att om man kan laga större portioner vissa dagar så frigörs jättemycket tid till att göra annat de dagar man kan komma hem och värma på färdiglagat mat, och kan man ta med sig matlådor varje dag till jobbet så sparar man massor med pengar och får troligen bättre mat än ute. Storkok är hemligheten bakom att vi orkar göra hemlagad mat av bra kvalitet till varje måltid inkl. lunchlådor till oss båda varje lunch och samtidigt hinna med familjeliv, heltidsjobb, träning mm.  Så det kan vara dags att se över sina fördomar om matlådor!

De flesta upplevelser av den trista matlådan kommer av att man inte lägger någon kärlek på att göra matlåda eller att värma upp den. Det finns dock flera knep och tips som gör att man kan få maten i princip lika god som matlåda/uppvärmd nästa dag som när den är färsklagad.
Här kommer några tips:

1. Värm inte för mycket eller för lite! Detta är det fel man ofta gör när man värmer mat i micron på jobbet, man brassar på tills allting flyter ihop i en enda kokhet sörja och så ägnar man halva måltiden åt att äta mat som är så varm att man försöker låta bli att bränna sig istället för att smaka på maten. Eller så värmer man inte tillräckligt för det tar för lång tid, eller så att det blir kallt i mitten eller i delar av maten. Man vet nog att man bör röra om, vänta lite så att värmen sprider sig, osv. men är lite lat med att omsätta detta i praktiken. När soppa ska värmas i micron bör man hälla upp den i en soppskål och ställa skålen på en annan tallrik så att man kan värma soppan tillräckligt länge och fortfarande kunna bära skålen till sin matplats. Särskilt soppa ska värmas ganska länge och röras om flera gånger.

2. Spara olika delar av maten i olika burkar och värm upp separat. Frysta färdigrätter blir så hemska uppvärmda delvis eftersom man värmer allting till samma temperatur, potatisen, köttet och grönsakerna. Ofta vill man ha tex ljumna grönsaker, ordentligt varm potatis och lagom varmt kött med rejält varm sås. Värm allting olika länge i separata skålar så blir det lättare. Matlådor med flera fack alternativt set med flera smålådor är lämpliga att införskaffa, och när man ändå gör det kanske man kan skaffa en matlåda i metall eller härdat glas så att man slipper plast, titta här vad många olika fina matlådor det finns. IKEA har jättebra och billiga glasmatlådor som vi rekommenderar! Investeringen i bra matlådor är väl värd det när man tänker på pengarna man sparar på att inte äta ute utan att ta med sig lunchlåda (drygt 900 kr i månaden enligt en uppskattning av konsumentverket) - då kanske man förtjänar en bra matlåda som kommer hålla maten godare och fräschare och en själv hälsosammare? OBS - värm absolut inte maten i en plastmatlåda, lägg alltid upp den på en tallrik, uppvärmning gör att plasten släpper ifrån sig allt möjligt otäckt. Plastlådorna är gjorda för att förvara mat, inte för att värma mat och tillverkarna tar inget ansvar för att folk värmer mat i dem!

3. All mat blir inte bäst av att värmas just i micron. Ska man värma färdiglagad mat hemma på kvällen så kan man kosta på sig att värma i kastrull eller ugn. Soppor och grytor blir både godare och snabbare varma om de värms i en kastrull. Ha i lite extra vatten när du värmer upp eftersom det kanske ångar bort lite vatten. Värm ris separat i en skål i micron,och ha lite lite vatten i botten av skålen när du värmer så bränner det inte fast. Pasta värmer man med fördel upp i kokande vatten med lite olivolja i. Kasta i pastan i en halv minut, och den blir som nykokt! Då är det förstås bra att du har sparat pasta separat från såsen enligt tipset ovan. Gratänger, pizza, lasagne mm. bör värmas i ugnen, eller ännu hällre i micro med grillfunktion så går det åt mindre energi. Många microugnar har grillfunktion utan att ägarna vet om det - kolla din micro och lär dig hur den funkar! Köttbiten, pannkakorna, köttbullarna etc. värms förstås med fördel i stekpanna, med en liten extra smörklick i.

4. Vill man spara sallad till matlåda så är det smart att använda salladsslunga när man sköljer salladen så att det inte blir för blött i botten av salladsskålen. Blöt sallad blir snabbt sunkig. Det är också smart att bara skära upp så mycket av just salladsbladen som man vill ha samma kväll, nästa gång man vill ha sallad kan man snabbt komplettera med salladsblad som är just den ingrediensen som snabbast blir dålig i salladen. Salladsslunga finns billigt på t.ex. IKEA, behöver inte vara något supermärke för att fungera bra.

Har ni kära bloggläsare några egna tips att dela med er av? Skriv gärna i kommentarsfältet!

söndag 16 september 2012

Sista grillningen för 2012

Idag var nog sista dagen vi grillade för säsongen, det var lite kallt och blåsigt så det slutade med att vi åt inne, men vi hade köpt på oss lite schyssta ekologiska lambchops (har märkt att om man är föräldraledig så hittar man ofta ekologiskt kött till extrapris på måndag förmiddag typ), så vi ville prompt grilla! De marinerades i lite olja, soja och kryddor, till det rörde vi snabbt ihop en tsatsiki (kom på att man kan ta vanlig mild yoghurt  om man inte råkar ha grekisk yoghurt hemma) och grillade även augbergine, halloumi och majskolvar. Freja gillar majskorn så jag bet av från kolven och gav till henne, men plötsligt skulle hon minsann sitta själv och knapra på kolven som en stor tjej… Lammet blev jättegott, det är verkligen en god köttbit att lägga på grillen, och aubergine och halloumi passar också så himla bra!

tisdag 11 september 2012

Vegetarisk lasagne

Vi hade grannfrun med två barn över på middag idag, bjöd på vegetarisk lasagne som blev en hit, även med samtliga tre barn. Det ska vara gott att äta vegetariskt! Det finns gott om protein i måltiden i och med svampen och osten och massvis med nyttiga grönsaker. Den blir dessutom lite extra lyxig med soltorkade tomater. Det kan kännas lite torftigt att bara få en bit lasagne på tallriken – därför serveras den med fördel med en rejäl sallad till. Lasagnen går att förbereda innan man får besök och stoppa in i ugnen så den är rykande färskt när gästerna kommer. Det går även utmärkt att frysa och ha som matlåda. Det tar kanske lite längre tid att laga, men blir mycket mat å andra sidan!

Detta recept har vi skrivit så att vi förutsätter att ni lagar maten två personer tillsammans, för att visa hur ni kan dela upp sysslorna så att det går snabbare. Givetvis kan man laga maten en eller tre personer också, detta har vi gjort just på det här receptet eftersom det ingår i vårt budskap med den här bloggen, att man i en parrelation (eller andra som bor ihop/äter tillsammans) kan testa att laga en större portion mat tillsammans istället för att ha ett schema där den ena lagar mat ena dagen och den andra den andra dagen (eller att en lagar hela tiden för den delen). Så detta recept är bra om man vill testa!

Lyxig vegetarisk lasagne
8 portioner


Tomatsås:
2 st gul lök
4 klyftor vitlök
500 g skogschampinjoner
1 röd paprika
Ha gärna i andra favoritgrönsaker - idag hade vi fått squash från mammas kolonilott!
1 tetra/burk krossad tomat
2 msk tomatpuré
Salt och peppar
Timjan och oregano

Till lasagnen:
1 aubergine
300 g fryst tinad spenad - eller nu hade vi stekt mangold istället - ta det ni har!
500 g keso
1 burk soltorkade tomater i olja
Lasagneplattor, gärna fullkorn
1 paket mozzarella (eller hyvla över den ost ni har hemma!)
Salt, peppar, timjan och oregano

Sallad (förslag på ingredienser till 8 portioner, men gör bara så mycket sallad som ni räknar med att äta upp om ni vill frysa in)
1 huvud romansallat eller annan favoritsallad
1 paket ruccola eller babyspenat
1 gurka
1 paket körsbärstomater eller 6 st stora tomater
1 burk oliver
½ rödlök
1 paket fetaost
Solros/pumpafrön om ni tycker om det
Olja från soltorkade tomater, vinäger, örtsalt, peppar, örtkryddor efter smak

Tidsåtgång: 30 min + 25 i ugnen gånger 2 personer

Skölj auberginen och skär 0,5-1 cm tjocka skivor på längden och lägg upp på ett fat. Strö på ett tunt lager salt och gnugga in litegrand, vänd på skivorna och strö salt på andra sidan också. Ställ åt sidan

Under tiden kan den andre personen hacka lök och skala vitlöksklyftor, skölja och skiva champinjoner samt annan grönsak (squash t.ex.). Skölj, kärna ur och grovhacka paprika.

När den som hackar hunnit hacka lök kan den andre börja steka. Häll rapsolja i en stor stekpanna, fräs den hackade löken i några minuter, lägg sedan i champinjonerna. Rör om ordentligt medan det fräser, pressa i vitlök,  salta och peppra. När champinjonerna börjar få lite färg kan du ha i paprikan och fräsa i några minuter, samt övriga grönsaker. Tillsätt tomatkross och tomatpuré samt örtkryddor. Låt puttra ihop i några minuter.

Under tiden får den som hackat ta fram övriga ingredienser till lasagnen - lasagneplattor, keso, tina spenat, plocka upp soltorkad tomat ur oljan och skära i lite mindre bitar, samt smörja lasagneformen. Nu är det också dags att torka av auberginen som vattnat sig lite med hushållspapper. Sätt på ugnen om det inte är en jättesnabb ugn, 200-250 grader, lägre om det är varmluft. Spara oljan som soltorkade tomater legat i - ha gärna det i dressingen till salladen, eller till att steka i senare. 

Nu är det dags att bygga ihop lasagnen, och detta är kul att göra tillsammans där man turas om att lägga på olika saker. Se till att det finns någon cm kvar överst i formen när lagringen är färdig så att lasagnen inte rinner över när osten bubblar. Använd gärna en stor form
 Häll först en liten skvätt av tomatsåsen i botten, för att inte plattorna ska fastna i formen.
 Lägg på lasagneplattor – ”lappa” med halva plattor om det blir springor, men undvik att överlappa plattor då detta kan bli svårt att få genomkokt.
 Ha på 1/3 av keson – tänk inte att det ska täcka plattorna helt, utan försök bara att sprida ut det jämt.
Lägg på aubergineskivorna, de räcker troligtvis till ett lager men om det blir över kan du lägga några till ovanpå spenaten senare.
Häll på hälften av kvarvarande tomatsås och sprid ut jämt i formen.
Lägg på ett nytt lager lasagneplattor 
Häll på hälften av kvarvarande keso och sprid ut.
Lägg på spenat och sprid ut i formen, bara bra om den blandar sig med keson. Lägg på ev. överblivna aubergineskivor. 
Häll på resterande tomatsås och fördela i formen.
 Lägg på sista lagret lasagneplattor
Lägg på de soltorkade tomaterna och sprid ut jämt.
Häll på sista keson och sprid ut
 Lägg på mozarellastrimlor jämt fördelade över lasagnen, alt hyvla över lagrad hårdost.
Smula över oregano och timjan

Ställ in i ugnen i mitten. Sätt timer på 25 minuter, kolla att plattorna är genomgräddade och att osten är fint gratinerad, grädda längre om det inte är färdigt. 

Under tiden som lasagnen är i ugnen fixar ni sallad med dressing, plockar in i diskmaskinen och dukar!
Sedan är det bara att njuta av måltiden!

söndag 9 september 2012

Parmatlagningens fem budord

Följ våra fem budord så har ni kommit långt i att låta matlagningen bli ett kitt i relationen!

1. Se matlagningen som kvalitetstid tillsammans! Prata medan ni lagar mat - om maten förstås, men även dagen som varit och andra ämnen, precis som ni annars gör vid middagen! Se helt enkelt matlagning och middag som en enhet, under vilken man umgås, fixar mat och äter den tillsammans. Tänker man på matlagningen som umgängestid istället för trist hushållssyssla gör det inget att det kanske tar lite längre tid. Men det fina med att laga mat tillsammans är ju att det går så mycket fortare! När man är två har man ofta hunnit plocka in i diskmaskinen, duka fram och plocka rent i köket tills maten är färdig, sen är det bara tallrikarna som ska in i diskmaskinen efter att man ätit färdigt! 

2. Var prestigelös i köket – tänk på att alla lärt sig att göra saker på olika sätt, och att ditt sätt inte nödvändigtvis är mer ”rätt” en din partners. När din partner föreslår att ni borde göra på ett annat sätt än du alltid gjort på så behöver inte det direkt tolkas som hemsk kritik av dig, försök att tänka att vi testar detta sätt så får vi se hur det blir. På samma sätt, när du föreslår att ni ska göra på ett annat sätt så försök att säga det på ett trevligt sätt och utan att kritisera det sätt din partner gjort det på tidigare. Sedan kan man diskutera vad som är för- och nackdelar med de olika sätten.  Det ena kanske blir lite godare, men tar mycket längre tid – kanske måste man inte göra så varje gång, men kan lyxa ibland? Detta är budordet som varit svårast för oss att följa, men vi jobbar på det, läs mer om detta i det här inlägget.

3. Säg ”ja”! Testa att tänka ”ja, vi testar!” så ofta du bara kan i köket. Kommer den ene med en idé som kanske låter ovanlig till en början – säg inte direkt nej. Testa! I alla fall på en mindre del av maten, ifall det går. Vad är det värsta som kan hända? Hemkörningspizzan är bara ett telefonsamtal bort. Vi har kommit på många roliga recept genom att någon av oss fick ett infall som den andre först tänkte dissa men sedan gick med på (och har säkerligen missat en del bra grejer när den ena vägrat ge med sig...)

4. Byt uppgifter ibland! Se till att båda får göra alla delar av matlagningen och fastna inte i ”du hackar, jag steker”-rollerna. Det är lätt att tycka att den ene är bättre på någonting och därför låta denne göra det hela tiden, men det blir mycket roligare om alla får testa allting, i alla fall ibland, och man kan inte bli bättre på någonting om man inte får öva! Dessutom kommer man ofta på idéer och nya sätt att göra saker på när man testar en ny uppgift. 

5. Hångla mer i köket! Det finns alltid lite dötid då någonting står och puttrar eller jäser. Passa på att kramas och kyssas lite! Häll gärna upp ett glas vin och börja smutta på redan vid matlagningen på fredag eller lördag om ni ändå ska ha vin sen!  Eller fixa någon liten snack att knapra på medan man lagar maten. Smaka och lukta på ingredienserna, provsmaka grytan, gör blindtest på olika ingredienser, ha kul under matlagningen helt enkelt!

Har ni som läser detta egna tips - skriv i kommentarerna! Någon kanske har laga-mat-med-barn-budord?

lördag 8 september 2012

Våga laga mat tillsammans!

Vi vill med denna blogg slå ett slag för att man ska våga laga mat tillsammans oftare. Gemensam matlagning kan ge en ny dimension till både maten och förhållandet. Många har en trist uppdelning av sysslor: den ena lagar mat och den andra diskar, eller man lagar mat varannan dag. Möjligen så hackar den ena eller skalar potatis, medan den andra står för det egentliga matlagandet. Man tycker att man är i vägen för varandra, att det bara blir bråk om man ska samsas i köket eller att det tar för lång tid att laga mat tillsammans. Försöker man istället se matlagningen som att man har kvalitetstid tillsammans då man gör något kul som man sedan kan njuta frukterna av tillsammans under den gemensamma måltiden, så blir det hela så mycket lättare. Matlagningen förvandlas från att vara en trist hushållssyssla till att vara en trevlig stund tillsammans. Istället för att spendera en timme framför TVn, bredvid varandra kanske men utan att egentligen umgås, har man spenderat timmen i köket och skapat något gott tillsammans. På köpet har man rört på sig istället för att sitta som en säck potatis i soffan.

Visst, ibland kan man helt enkelt vara för trött för att stå i köket, men genom att laga lite större portioner när man väl lagar mat, och genom att ibland kanske göra storkok när man har ork och tid, så kan man dessa trött-dagar värma upp god och vällagad mat och sätta sig med en film eller bok istället. Se våra tips om hur man värmer upp mat så att det blir gott! Dessutom kan man ju trösta sig med att allt går ganska snabbt när man är två i köket, så det tar mindre tid. Sen är det självklart så att man inte alltid har tid att laga mat tillsammans, kanske pga den enes arbetstider, andra fritidsaktiviteter eller att man har barn som kräver uppmärksamhet just vid matlagningstiden. Eller så är man väldigt nöjd med att ha en viss uppdelning! Denna blogg är främst till för att inspirera er som kanske känner att ni skulle tycka det var roligt att laga mat tillsammans, men som inte riktigt kommit er för att göra det.

Tanken är inte att matlagning tillsammans ska bli ännu ett "måste" i vardagen, utan något som gör vardagen lättare. Dela gärna med er av egna tips och kommentarer, ni som läser bloggen, på hur man kan få mer glädje i vardagsmatlagningen, inte bara genom att laga tillsammans, utan på alla möjliga sätt.

Hälsningar
Flora och Adrian