tisdag 15 april 2014

PiMs veckomatsedel: Påskinspiration + vecka 17 - Lammstek med tabbouleh, gul blomkålssoppa och pestopasta!

Nu är det snart påsk och dags att planera vad man ska göra för helgmat, samtidigt som man kanske inte vill stå i början av nästa vecka helt utan plan för middagarna och luncherna. Vi föreslår här att man lagar en lammstek till en av middagarna under helgen, den kanske det i och för sig inte blir mycket rester från, men någon matlåda borde det bli i alla fall. Har man flera av helgens finmiddagar hemma hos sig kan man testa någon annan av våra festligare recept också, exempelvis en kyckling cordon bleu med fetaostkräm, eller denna ugnsgrillade baconlindade kyckling med grillade grönsaker - kyckling som blir över kan också med fördel läggas på lunchmacka eller i en wrap eller så kan man ha en middag nästa vecka där olika familjemedlemmar får äta olika rester - var och en kan välja det de gillade mest under helgen. Visst känns det som att det är fräscht med tillbehör som bulgur med örthack och liknande istället för tunga potatisgratänger såhär när det börjar bli vår? Det går också jättesnabbt att göra som tillbehör till en middag. Ett tips är att gärna koka mycket bulgur, det går lätt att spara och är gott att värma, men gör inte för mycket färdigblandad bulgur med örter då det mycket snabbare blir tråkigt.
Enkel påskförrätt, eller delar av en påsklunch.

Då det är fest kan man med vår matfilosofi unna sig både sina favoriträtter med kött och goda efterrätter, särskilt om man äter mer nyttigt och ofta vegetariskt under vardagarna. Kanske vill man ändå göra lättare luncher under påskhelgen, och då kan man passa på att laga den gula blomkålssoppan nedan en dag till lunch och sedan spara i kylen för att ha som lunchlåda eller till middag under veckan, med färsktinade räkor som tillbehör varje gång. Lunch under andra påskhelgsdagar kan också enkelt fixas om man köper hem eller gör exempelvis sill, gravad lax, ägghalvor, räkor med chilimajonäs, avokado, olika sorters hårt bröd, kanske med någon paté och inlagd gurka, bara en del av dessa ingredienser räcker ju till 2-3 luncher. En fräsch sallad med ägghalvor i och färskt bröd till är också en härlig påsklunch som kanske kan ätas ute med lite tur.

Mot slutet av påskhelgen kan man ta vara på lite av de eventuellt överblivna resterna från påskmaten och göra en egen pesto-della-casa enligt receptet nedan, där man dock kan ha i olika frön eller nötter, ostar eller gröna blad som man har över.

Vit chokladmousse med saffran
Psst - till påskefterrätter rekommenderar vi denna gula chokladmousse på vit choklad med saffran, eller denna goda nougattryffeltårta med körsbärsgelé.

Allergier: byt ut bulgur och couscous mot quinoa om du är glutenintolerant, och välj glutenfri pasta till peston. Vid mjölkallergi, fundera på om du tål hårdost i peston eller inte, och använd havregrädde i soppan.

Lammstek med örtagårdstabbouleh
Ört-tabboulleh
6 portioner

Pasta med pesto, avokado och tomater
Nu när örtkryddorna börjar komma upp i kryddträdgården eller känns fräscha igen i affären kan det vara härligt att rivstarta färska örtkrydde-säsongen med rosmarinkryddat lamm och tabbouleh med olika slags örtkryddor. Resterna av steken kan ätas under veckan på lunchmacka, eller med färskgjord bulgur och lite kokta haricots verts eller liknande.

Pasta med pesto-della-casa
4-8 portioner

Detta recept inspirerar till att göra en hemgjord pesto på de ingredienser som finns hemma efter en storhelg och som kan behöva göras åt. Dessa kan kompletteras med fler ingredienser specifikt inköpta för peston förstås. I receptet står det om rester efter jul, men även efter påsk kan man få över ruccola eller bladspenat, soltorkad tomat, rödlök, västerbottenost, parmesan eller annan hårdare ost, solrosfrön, cashewnötter, mandlar eller pinjenötter som man vill göra åt. Inga problem att blanda flera olika sorters grönt, ost och nötter, följ proportionerna någorlunda bara och smaka av så att det blir en bra balans. Är ingredienserna i sig goda så är det sällan som själva peston inte blir det! Gör gärna en större mängd pesto när ni ändå håller på, spara i kylen och servera den två gånger under veckan med färskkokt pasta, variera med lite olika tillbehör som avokado, tomat eller ruccola.

Blomkålssoppa med räkor och gräslök
Gul blomkålssoppa med räkor
8 portioner

Soppan blir gul av saffran så den ser härligt påskig ut, och piffas upp med den första gräslöken och färska räkor. Passar bra som lunch eller förrätt under påsken, passa på att göra en stor sats och luncher/middagar för veckan efter är räddade! Varför inte piffa upp med ägghalvor i soppan då om det blivit över efter påsken?

Lycka till med matlagningen och glad påsk allihop! Och vi lovar att vi ska försöka leta fram ett recept på mat med choklad i till nästa helgs matlagning, så att den överblivna påskchokladen inte går till spillo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar