måndag 23 december 2013

Mormors fruktkaka med konjak och nötter

Den fina fruktkakan är mustig och en riktig favorit.  
Denna supergoda saftiga fruktkaka som mormor gör har länge varit ett givet inslag i julfirandet.  Den ska thelst påbörjas flera dagar innan jul eftersom den torkade frukten med fördel ska ligga och dra i sprit i några dagar och sedan stå och mogna, gärna ordentligt inslagen i folie. Det som är suveränt med kakan är att den bara blir godare och godare ju längre julhelgen lider, istället för att bli torrare som andra kakor. En klassisk Christmas fruitcake! I England ger man ofta bort fruktkakor i gåbortspresent kring jul - kanske något man själv kan testa här hemma. Den fungerar också utmärkt att ta med på vinterns utflykter, kanongott till kaffet eller den varma chokladen i termos eftersom den är saftig utan att behöva värmas.

OBS! Blötlägg gärna alla torkade frukter i rom eller konjak några dagar i förväg.

Fruktkaka med konjak och nötter
Fruktkakan är proppad med frukt och nötter.  


250 g rumsvarmt smör
2,5 dl råsocker
1/4 tsk salt
4 ägg
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
20 torkade aprikoser
10 torkade urkärnade katrinplommon
2 dl russin
1 dl mandel (eller 1/2 dl mandel och 1/2 dl valnötter)
1 dl hasselnötter
3 msk konjak eller rom

Blötlägg den torkade frukten i alkohol, helst några dagar innan man bakar. Ta fram smöret i god tid innan baket. Mät upp mjöl och bakpulver i en bunke. Ta upp den blötlagda frukten och klipp ner den i mjölbunken. Tillsätt hackade nötter. Blanda runt så att frukten blir inmjölad, då sjunker den inte till botten i kakan.

Rör i en annan bunke smöret mjukt tillsammans med salt och socker. Tillsätt ett ägg i taget och vispa kraftigt. Häll ner konjaken som blivit kvar efter att man tagit upp den torkade frukten i äggsmeten, blanda runt försiktigt. Blanda till sist ner all mjölblandning i äggsmeten och rör om tills det är en tjock smet. Smörj och bröa en 2-litersform och häll ner smeten.

Grädda på 150 grader varmluft ganska långt ner i ugnen i 1,5 timmar (1,25 timmar om det är en rund sockerkaksform med hål i mitten). Ser den ut att bli för mörkt gräddad kan man täcka med folie mot slutet. Stjälp upp den färdiga kakan och låt den kallna under formen. Slå in den kalla kakan i folie och låt den gärna ligga och mogna i en eller ett par dagar. Efter att den mognat färdigt kan man också frysa den, gärna i skivor.

2 kommentarer: