onsdag 4 december 2013

Mannagrynspudding med saffran och varma hjortron

En matigare och lite nyttigare variant på adventsfika är denna supergoda mannagrynspudding med saffran som vi hittade recept på i en Ica Buffétidning för flera år sedan och som sedan blivit en återkommande favorit. Vi gjorde den i helgen till första advent och det passar bra att dricka kaffe eller cappuccino, te eller glögg till. Det som gör att vi tycker den är lite nyttigare än vanligt kak- och bullfika är att den innehåller relativt lite socker och smör (som är ganska näringsfattiga kaloribomber) jämfört med vanliga kakor och att den dessutom innehåller flera ingredienser som bidrar med näringsämnen som är bra för kroppen, som mannagryn, kokos, keso, mjölk ägg och mandelmassa.

Puddingen tillsammans med hjortron och honungsnötter är matig, det räcker som fika och behöver inte kompletteras med fler kakor eller sötsaker, vilket gör att det är ett ganska smidigt fika att röra ihop frampå eftermiddagen. Förberedelsen tar inte lång tid alls, och sedan kan den stå i ugnen medan man tar en pulkatur i snön eller en promenad innan man kommer in till nybakat fika.

Mannagrynspudding med saffran och varma hjortron
8 portioner
Mannagrynspudding i hjärtformad ugnsfast skål från LeCreuset

2 dl mannagryn/
eller dinkelmannagryn
2 dl råsocker
1,5 dl kokos
1 dl dinkelmjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 paket saffran
1 dl keso
50 g mandelmassa
3 dl mjölk
50 g smör
2 ägg

Mortla saffran med en nypa råsocker för att få fram smaken. Blanda alla torra ingredienser i en bunke (de som står först ovan fram till och med saffran). Tillsätt sedan keso, grovriven mandelmassa, smält smör, ägg och mjölk och rör ihop till en smet. Häll smeten i en smord form, gärna bröad med mannagryn istället för ströbröd. Vi brukar också göra puddingen i små portionsformar ibland, som här på bilden. Gör inte för stora portioner då puddingen är ganska mastig.

Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter, kontrollera att kakan inte är kladdig inuti. Servera ljummen. Som tillbehör fungerar det jättebra med varma hjortron (värm i kastrull eller micro med lite råsocker) och kanske honung eller honungsnötter och eventuellt grädde.

Hoppas ni får en härlig andra advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar