fredag 13 december 2013

Mjuk pepparkaka med rårörda lingon

Saffranssnäcka, mjuk pepparkaka och mandelbiscotti
sött tomtefat från Fyrklövern.
Här kommer ett smarrigt recept på en enkel och snabblagad mjuk pepparkaka som vi bakade till andra advent och som Adrian nu bakar igen till fredagsfikat med jobbet. Perfekt som kaka att ta med någonstans eftersom den bara blir saftigare till nästa dag, och går utmärkt att frysa också.

Mjuk pepparkaka, serverings fat Åsas Tomtejul, Fyrklövern,
duk Klässbols Linneväveri.
Receptet kommer från tidningen Hus och Hem, och lite piffigt tack vare de rårörda lingonen. Recept på de smarriga saffranssnäckorna på bilden kommer snart och recept på favoriten mandelbiscotti hittar ni här. Till detta hade vi dessutom bakat vanliga pepparkakor (ej i bild) samt hade lite dadlar, nötter och mandariner, vilket blev ett riktigt lyxigt uppbullat adventsfika. Vi gjorde även ett enkelt pepparkakhus (första gången sedan vi var små!) men tyckte det var så gulligt att det var så enkelt att vi inte ville hålla på och dekorera med massa kristyr utan lät det vara mer naturellt.

Det är lätt att göra egen glögg, men denna gång hanns det inte riktigt med och vi köpte istället Ripa ekologisk glögg som är riktigt god! Gillar ni liknande mjuka kakor kanske ni även uppskattar denna italienska fruktkaka!

Adventsbuffén med pepparkakshus, nötter i skål och duk från Indiska
mjuk pepparkaka på fat 'Åsas tomtejul', hemgjord adventsstake med
oasis, blommor och mossa, pepparkakor i burk från Åhlens, röda ljusstakar
från Sia, blomma i kruka från Sthlms stadsmission. 

Kopparna i kaffeservisen 'Åsas tomtejul' passar även utmärkt
för glögg - precis lagom stora och mycket juliga!
Mjuk pepparkaka med rårörda lingon
Ca 10-12 bitar

3 ägg
2,5 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
2-3 msk pepparkakskryddor
(eller 1,5 tsk nejlika, 1,5 tsk kanel, 1,5 tsk kardemumma och 1,5 tsk ingefära)
1 dl yoghurt eller filmjölk
3,5 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk bakpulver
1 dl rårörda lingon
smör och kokos till formen

Pepparkakhus gjord med form från Granit, upplyst med ljusslinga
också från granit och omgiven av kottar och vitmossa. 
Smörj en fin form, exempelvis en hjärtformad form, en sockerkaksform eller en brödform, och häll i lite kokos istället för ströbröd. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smör och rör ner pepparkakskryddor i smöret, blanda med äggsmeten och tillsätt yoghurt. Blanda mjöl, salt vaniljsocker och bakpulver, vänd ner detta i smeten försiktigt. Tillsätt sist de rårörda lingonen. Häll upp smeten i formen och grädda i 30 minuter på 200 grader (175 varmluft), kontrollera att den inte är geggig inuti, grädda annars 5 min till..

Strössla gärna över lite mer kokos vid servering eller servera med grädde ihoprörd med grekisk yoghurt och rårörda lingon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar