söndag 15 december 2013

Tom Kha Gai - kycklingsoppa med kokosmjölk

Tom Kha Gai, en mild soppa med mycket smak.
En klassisk thailändsk kycklingsoppa med massor av goda grönsaker och kryddor i. Denna går utmärkt att göra på kycklingskrov som blir över när man styckar en hel Bosarpkyckling och gör andra rätter av filéerna, låren och vingarna. Vi kokade kycklingskrovet separat enligt receptet och plockade sedan loss köttet medan resten av soppingredienserna kokade ihop. Man kan också koka kycklingskrovet, låta det svalna och plocka loss köttet samt sila buljongen och spara båda i kylen. Sedan har man det jobbigaste med soppan gjort och behöver bara koka grönsaker i kokosmjölk och tillsätta kyckling och buljong den dagen man vill äta. Vill ni inte göra såhär så kan man steka ca 200 g kycklingkött i bitar i grytan innan man häller på kokosmjölk och tar kycklingbuljong.


Tom Kha Gai - Thailändsk kycklingsoppa 
4 personer

Kyckling och buljongkok 1 kycklingskrov från Bosarpkyckling
vatten
10 vitpepparkorn
2 tsk salt
2 msk riven ingefära
1 röd chili
1 morot
1 broccolistjälk (från broccoli om ni ska ha det i soppan nedan eller från frysen ifall ni fryst in stjälken tidigare då ni använt bara buketter, kan uteslutas också)


Lägg kycklingen i en stor kastrull, häll på vatten så att det täcker, lägg i vitpepparkorn och salt och koka upp medan ni hackar morot och broccolistjälk i mindre bitar och strimlar chili samt strimlar/river ingefära. Lägg ner morot, broccoli, chili och ingefära i kastrullen allteftersom ni hackat färdigt. Koka upp och låt koka under lock på svag värme i cirka 50 minuter. Plocka upp kycklingen ur vattnet och låt svalna. Sätt dig bekvämt på en stol, ring en kompis med handsfree, lyssna på en ljudbok eller prata med någon "live" medan du plockar loss köttet (det är lite pilligt och det blir drygt att stå vid diskbänken och fixa med det). Buljongen som kycklingen kokat i ska användas till soppan i steget nedan. Låt vattnet koka lite till medan du plockar kycklingen så att det reducerar lite och sila sedan buljongen. Detta moment med att koka kycklingen kan man göra helt separat från att koka själva soppan. Om man vill kan man spara det kokta kycklingköttet i en burk i kylen och buljongen i en annan burk, då går det snabbt och lätt att laga soppan senare. Blir det buljong över, så frys in den för att ha som buljong till en soppa vid ett senare tillfälle!

Soppan
2-3 burkar kokosmjölk
5 dl kycklingbuljong från koket ovan (eller annan buljong)
6 st torkade kaffir-limeblad (eller 1-2 tsk krossade)
1 st citrongräs 
1 squash/zucchini alternativt broccoli
2 morötter 
1 röd chilifrukt
2 msk riven färsk ingefära 
1 tsk salt
1 lime
1/2 tsk fisksås
1 msk buljongpulver (gärna Renée Voltaire chili- och citrongräsbuljong)
kycklingköttet från den kokta kycklingen ovan, alt. 200 g kycklingkött
koriander (färskt) till servering

Fräs först kycklingkött i en wok/kastrull i lite olja ifall ni inte har kokat kyckling enl. ovan. Koka upp kokosmjölk, limeblad och hackat citrongräs i en stor kastrull eller en wok. Hacka morötter i slantar, squash i bitar (ev. broccolibuketter tillsätts senare) i mindre bitar, finhacka chili och riv ingefära. Tillsätt allt detta till soppan allt eftersom. Låt sjuda tills grönsakerna mjuknat lite. Tillsätt limesaft och fisksås (obs den luktar inte gott, ta inte för mycket!). Tillsätt kycklingbuljong och låt även den koka upp. Bukettera broccoli och tillsätt nu kycklingköttet samt broccolibuketterna och koka i några få minuter. Smaka nu av och späd eventuellt med limesaft, fisksås, krydda med chilipulver om det är för svagt. Hur ser soppan ut, är det lagom med vätska i relation till ingredienser? Här kan man komplettera med ytterligare en burk kokosmjölk eller med buljong om man vill ha mer soppigt. Toppa med färsk koriander vid servering.

Övrigt: gluten och laktosfri, barnvänlig om man tar det lite lugnt med chilin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar