onsdag 18 december 2013

Italiensk auberginegratäng till ett grönare julbord

Funderar ni på hur man ska få till lite mer grönsaker och vegetariska rätter på julbordet? Tänkte bidra med recept på en kanongod italiensk auberginegratäng! Flora är inte särskilt förtjust i burkfisk, vilket gör att vi försökt hitta alternativ till Janssons frestelse på julbordet. Eftersom vi älskar italiensk mat hittade vi för några år sedan detta recept på nätet på en auberginegratäng som blir kanongod och jättelyxig som alternativ, eller komplettering, till Jansson.  Den går enkelt att förbereda och funkar även bra att göra glutenfri, se tips längst ner. Se även detta inlägg för fler gröna inslag till julbordet!

Tyvärr har vi inga bilder på denna rätt än eftersom det var några år sedan vi gjorde den sist, men vi uppdaterar med bild så snart vi lagat den!

Auberginegratäng till julbordet
6-8 pers bufféportion

Tomatsås (eller köp färdig tomatsås av bra kvalité t.ex. Ica I love Eco tomatsås med basilika eller Saltå Kvarn napoletana tomatsås)
2 st gul lök, finhackad
3 st vitlöksklyftor, tunt skivade
2 tsk torkad oregano
2 burkar krossat tomat av hög kvalitet
(eller 1.5 kg tomater, skållade och skalade, grovt hackade)
2 tsk havssalt
2 tsk svartpeppar
2 tsk vinäger
1 st kruka basilika, grovt hackad

Aubergine”plattor”
3 st aubergines, stora, skivade
1 tsk salt
Olivolja
ca 300 g parmesanost

Topping
0.5 st limpa grekiskt lantbröd eller annat vitt bröd (inte purfärskt) rivet till smulor
300 g mozzarella, hackad
1 st kruka färsk oregano, grovt hackad
1 msk olivolja

Börja med att skiva auberginen i ca 1 centimetertjocka skivor eller något tunnare. Strö på lite salt och låt dem stå i 10-15 minuter. Gör under tiden tomatsås enligt nedan eller förbered toppingen till gratängen.

Om ni gör tomatkrossen själv: skär ett kryss på varje tomat. Lägg dem i kokande vatten till skinnet börjar lossna. Lägg då över dem i en skål med kallt vatten. 
Låt dem ligga i ett par minuter tills de har svalnat. Ta upp dem och dra av skalet. Hacka tomaterna grovt. 

Gör tomatsåsen: Fräs lök, vitlök och torkad oregano i en kastrull i ca 10 minuter till löken är mjuk. Tillsätt de hackade tomaterna (eller tomatkrossen) och låt sjuda under lock i ca 15 minuter. Smaka av tomatsåsen med salt, svartpeppar, vinäger och färsk basilika.

Sätt ugnen på hög effekt, 250 grader. Badda bort vätskan från aubergineskivorna med hushållspapper och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper som ni penslat med lite olivolja. Grilla aubergineskivorna i ugnen i ca 5 minuter tills de har en gyllenbrun färg, ta ut ur ugnen och dra ner temperaturen till 190 grader. 

Ta en fin ugnsfast form och häll ett lager tomatsås i botten. Riv över ett tunt lager parmesan och lägg på ett lager grillade aubergineskivor. Upprepa detta till ingredienserna är slut /formen är full. Häll då på toppingen, se nedan.

Gör toppingen genom att lägga brödsmulorna, mozzarellan och den färska oreganon i en bunke, ringla över olivolja och blanda runt. Bred ut toppingen över gratängen och grädda i ugnen i 30 minuter tills det bubblar ordentligt och gratängen har en fin gyllenbrun färg. Kontrollera att auberginen är mjuk. 

Det går bra att förbereda gratängen 1-2 dagar innan och förvara i kyl med folie ovanpå. Värm i ugnen eller micro med grilleffekt.

Övrigt: Vegetarisk. Passar bra att göra glutenfri eftersom man använder aubergine istället för pasta, skippa bara brödbitarna i toppingen och ta lite extra ost istället, eller använd glutenfritt bröd. Vegetariskt julbord, grönt julbord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar