lördag 21 december 2013

Enkel kryddsill, vitlökssill och gravlax till julbordet

Heminlagd sill och hemgravad lax lyfter julbordet.
Vi har provat olika recept på sill och hemgravad lax under åren och delar här med oss av två enkla sillrecept samt ett gravlaxrecept som kommit att bli favoriter! Två dagar innan julafton kan allt detta förberedas. Att göra sillinläggningen själv är enkelt och går snabbt (kanske 1/3 av tiden jämfört med att rulla och steka köttbullar) och ingår i ett av de fem saker som Äkta vara lyfter fram som man kan göra för att få ett tillsatsfriare julbord. 

Gravlax med apelsin, ingefära och stjärnanis
Buffé för 8 pers

500 g laxfilé (Livsmedelsverket har tagit bort rekommendationen att lax måste vara fryst i 2 dygn innan den gravas eller läggs in om det är odlad lax, så det går bra att grava färsk lax)
1 apelsin, eko
Gravad lax innan den är uppskuren.
½ dl salt
½ dl socker
2 msk farinsocker
2 msk honung
1 tsk grovmalen svartpeppar
lite chiliflakes (kan uteslutas)
2 msk tunt skivad ingefära
4-6 st stjärnanis.

Skär apelsinen i skivor. Blanda alla ingredienser utom lax och apelsin i en skå. Häll blandningen över laxens köttsida. Gnid in den och lägg på apelsinskivor, lägg i dubbla plastpåsar, knyt ihop. Låt ligga i kylen 1-2 dygn, vänd påsen ibland. Ta bort apelsinskivorna och skär laxen i tunna skivor. Lägg upp ungefär det som går åt, garnera med färska apelsinskivor i halvor samt någon stjärnanis.

Servera med hovsmästarsås, om ni tar färdigköpt sås kan man piffa till den genom att man tillsätter 2 msk japansk soja och 2 msk starkt kaffe till ca 2 dl sås.
4-pepparsillen i glasburk, i bakgrunden skivor av gravlaxen samt
röd paprika, julskinka, korv och pepparsalami.
4-pepparsill
Buffé för 8 pers

1 burk inläggnings-sill (420 g)
1 morot
½ rödlök
½ gul lök
½ silverlök
10 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
5 grönpepparkorn
5 rosépepparkorn
2 stjärnanis
5 lagerblad

1 sats ättikslag:
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl socker
3 dl vatten

Koka ihop de tre ingredienserna till ättikslagen och låt svalna. Rosta alla pepparsorter och stjärnanis i en torr och het stekpanna i 30 sekunder. Häll av sillen, skölj och skär i mindre, sneda bitar. Skala och skär morot och lök i mindre skivor. Tag en nydiskad fin burk och varva rostade kryddor, lagerblad, lök, morot och sill. Häll på ättikslagen så att den täcker alltihop och förvara i kyl. Godast att börja äta efter 1-2 dygn.

Den goda vitlökssillen brukar bli storfavorit, gör den gärna
två dagar i förväg så smaken hinner mogna!
Enkel vitlökssill
Buffé för 8 pers

2 dl créme fraiche
½ dl majonäs
2 vitlöksklyftor
10 cm purjolök
400 g matjessill

Blanda crème fraiche och majonnäs, pressa i vitlök. Hacka purjolöken fint och rör ner den. Plocka upp sillen ur sin lag och rör ned den i vitlökssåsen, lägg i en fin burk som kan förslutas. Låt dra i kylskåpet till nästa dag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar