Heminlagd sill och hemgravad lax lyfter julbordet. |
Gravlax med
apelsin, ingefära och stjärnanis
Buffé för 8 pers
500 g laxfilé (Livsmedelsverket har tagit bort rekommendationen att lax måste vara fryst i 2 dygn innan den gravas eller läggs in om det är odlad lax, så det går bra att grava färsk lax)
1 apelsin, eko
½ dl socker
2 msk farinsocker
2 msk honung
1 tsk grovmalen svartpeppar
lite chiliflakes (kan uteslutas)
2 msk tunt skivad ingefära
4-6 st stjärnanis.
Skär apelsinen i skivor. Blanda alla ingredienser utom lax och apelsin i en skå. Häll blandningen över laxens köttsida. Gnid in den och lägg på apelsinskivor, lägg i dubbla plastpåsar, knyt ihop. Låt ligga i kylen 1-2 dygn, vänd påsen ibland. Ta bort apelsinskivorna och skär laxen i tunna skivor. Lägg upp ungefär det som går åt, garnera med färska apelsinskivor i halvor samt någon stjärnanis.
Servera med hovsmästarsås, om ni tar färdigköpt sås kan man piffa
till den genom att man tillsätter 2 msk japansk soja och 2 msk starkt kaffe till ca
2 dl sås.
***
4-pepparsillen i glasburk, i bakgrunden skivor av gravlaxen samt röd paprika, julskinka, korv och pepparsalami. |
Buffé för 10 pers
1 burk inläggnings-sill (420 g)
1 morot
½ rödlök
½ gul lök
½ silverlök
10 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
5 grönpepparkorn
5 rosépepparkorn
2 stjärnanis
5 lagerblad
1 sats ättikslag:
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
Koka ihop de tre ingredienserna till ättikslagen och låt
svalna. Rosta alla pepparsorter och stjärnanis i en torr och het stekpanna i 30
sekunder. Häll av sillen, skölj och skär i mindre, sneda bitar. Skala och skär
morot och lök i mindre skivor. Tag en nydiskad fin burk och varva rostade
kryddor, lagerblad, lök, morot och sill. Häll på ättikslagen så att den täcker
alltihop och förvara i kyl. Godast att börja äta efter 1-2 dygn.
Senapssill till vänster och vitlökssill till höger. Vitlökssillen brukar bli storfavorit, gör den gärna två dagar i förväg så smaken hinner mogna! |
Buffé för 10 pers
2 dl créme fraiche
½ dl majonäs
2 vitlöksklyftor
10 cm purjolök
400 g matjessill
ev. toppa med basilika och rostade pinjenötter
Blanda crème fraiche och majonnäs, pressa i vitlök. Hacka
purjolöken fint och rör ner den. Plocka upp sillen ur sin lag och rör ned den i
vitlökssåsen, lägg i en fin burk som kan förslutas. Låt dra i kylskåpet till nästa dag. Toppa gärna med basilika och rostade pinjenötter för extra lyx!
Denna vitlökssill brukar bli allas favorit! Vi gör oftast dubbel sats! :)
Senapssill
Buffé för 10 pers
ca 400 g inläggningssill
2 dl senap (blanda grovkorning och mindre stark senap)
1,5 dl brunt farinsocker
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
1 dl/kruka hackad dill (spara lite till garnering)
1/2 stjälk hackad purjolök
Blanda senap, farinsocker och vinäger i en bunke. Rör ner oljan lite i taget, vispa under tiden om hela tiden. Salta, peppra, hacka dill och purjo och rör ner i såsen. Häll av sillen och skär i mindre bitar. Rör ner i såsen, låt gärna mogna i 1-2 dagar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar