söndag 29 december 2013

Ostbricka med tillbehör!

Ostbricka den 23:e är ett favoritinslag i julmaten!
Här uppdukad på soffbordet. Träbricka med blommor
under hårdosten från Malin Westberg. Collection, hon har
nyligen öppnat butik ute på SLU i Ultuna, Uppsala. 
Visste ni att man traditionellt äter mögelost kring jul eftersom osten som med fördel görs på sensommarens mjölk som är extra fet och smakrik eftersom korna har betat gräs hela sommaren lagom har hunnit mogna till jul? Vi har ju kommit ganska långt från sådant säsongstänk nuförtiden när nästan alla typer av matvaror finns tillgängliga året runt, men kanske ändå att småskaliga producenters ost är som godast kring jul, och att det finns en anledning till att affärerna tar in burkar med brittisk Stiltonost till jul? Vi brukar i alla fall njuta lite extra av ostar kring jul och nyår, och serverar då gärna tillsammans med olika roliga tillbehör.
Camembert, Roquefort, Pepparchèvre och getcamembert
med valnötter och torkade tomater. Ostkupa från Sagaform.

Här har vi några förhoppningsvis inspirerande bilder på ostar med tillbehör. Detta år fick Flora ost och kex som julklapp på jobbet, så en Roquefort och en Camembert var redan givna från början. Till detta sällade sig den obligatoriska Stiltonosten, som är en storfavorit här hemma. Vi har sparat alla gamla Stiltonkrukor under åren och serverar som ni ser nu marmelader i krukorna - smidigt då man kan skeda över lite marmelad i dessa krukor och slipper ha hela marmeladburken ståendes framme. Detta år behövde vi inte köpa någon marmelad, utan tog vår egen äppeldjem samt den gröna tomatmarmeladen vi gjort i höstas, som båda passade jättebra till mögelostarna, samt den päronmarmelad med Calvados som Flora också fått i julklapp.
Stilton och marmelad i gamla Stiltonkrukor. Torkade dadlar och
fikon i skål från Iittala. Vit kruka med örtkryddad färskost, liten
hemdrejad skål med torkade tomater.

Vi kompletterade dessa ostar när vi var på julmarknad i Sigtuna med tre ostar från Lillängens gårdsmejeri i Sunne. Visserligen inte närproducerat för oss direkt, men vi blev väldigt tagna av de goda ostarna vi smakade på marknaden. Örtkryddad färskost, pepparchèvre och getcamembert var de tre ostarna vi tyckte var absolut godast. Dessutom hade Flora fått en liten italiensk minisalami i julklapp, och vi kompletterade med ungersk paprikasalami och ungerska färska valnötter, direktimporterade av Floras föräldrar.

Saffranshonung, marmelad i Stiltonkruka och i bakgrunden
minisalami, ungersk korv och färska päron.
Andra roliga tillbehör var de torkade tomaterna Floras föräldrar haft med hem från Kina samt den poppande chokladen som knastrade i munnen som kom tillsammans med Roqueforten i julpaketet. Torkade fikon och dadlar passar fint till, liksom supergod saffranshonung från Trogsta som vi köpt tidigare på Bondens matfestival i höstas. Honungen smakar verkligen riktigt mycket av saffran och känns enormt lyxig, här har man inte snålat på ingredienserna eller tagit till några tillsatser för att bättre på smakerna, rekommenderas varmt! Någon färsk frukt är alltid gott till, och vi hade här slagit till på päron. Vindruvor har många på ostbrickan, men tyvärr är de väldigt ofta extremt besprutade, som det står om i denna artikel i DN. Då kanske päronen är att föredra ändå!

Portvin passar bra till ostbrickan. I bakgrunden korg med kex,
pepparkakor och Wilmas sticks.
Slutligen - kexen. Egentligen ska man äta neutrala kex till ostarna för att låta ostarnas och tillbehörens smaker komma fram ordentligt och undvika översaltade kex. Detta korntunnbröd tycker vi passar bra till ostar, men är också svaga för Vilmas salt sticks svart och vit. Många kex består tyvärr av härdat vegetabiliskt fett och/eller palmolja, vilket man bör undvika både för miljöns och hälsans skull. Kanske kan man kosta på sig bättre kex när man nu lägger ner pengar på ostbricka? Har man bakat pepparkakor får man inte glömma att lägga med några, de är jättegoda med Stilton och andra kraftiga mögelostar tillsammans med saffranshonung eller marmelad.

Till ostbricka passar portvin sällsynt gott, särskilt till de kraftfullare mögelostarna, men vissa sötare julöl eller julcider kan också passa bra till.
Om jag fick välja en enda matkategori som skulle förvandlas till genomnyttig istället för relativt onyttig skulle det vara ost i olika former, brukar Flora säga här hemma. Men håller man sig till äta ostbricka under dess "säsong" kring jul kan man äta med bättre samvete! Bon apétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar