söndag 24 november 2013

Högberga gård - recension

Mysigt och jättesköna sängar.
Förra helgen var vi på en liten lyxig weekend på Högberga gård på Lidingö i Stockholm, som vi här tänkte recensera, med fokus på maten förstås. Adrians födelsedagspresent till Flora var denna minisemester (farmor och farfar var barnvakt). Romantikpaketet var beställt, vilket innebar afternoon tea, champagne och choklad på rummet, 5-rätters middag, frukost och tillgång till spaavdelningen med bubbelpool och bastu. Det hela var mycket trevligt och bra på alla sätt, bästa stället vi varit på hittills, rekommenderas varmt!

Högberga gård ligger högt på en klippa ovanför Stokholms inlopp, vilket ger både vacker utsikt från gårdens trädgårdar och också en vacker miljö att gå promenad i före eller efter hotellvistelsen. Vi hade tur med vädret och gick en riktig långpromenad i solen längs stranden, vilket var härligt.

Rummen var fräscha och kändes nyrenoverade och mysigt möblerade, lagom stora och med jättesköna sängar. Spaavdelningen med utsikt över Stockholms inlopp var häftig, med en bubbelpool och bastu som ockuperades endast av några få andra gäster och en kallbadtunna utomhus att doppa sig i (brrr, men häftigt!). Man fick till och med köpa öl/cider och ta med sig i bubbelpoolen, vilket kändes ovanligt generöst, så det kunde vi förstås inte låta bli att göra.
Röd ros, chokladtryfflar och champagne på rummet! 

Det blev dock lite väl mycket dryck i slutändan då vi dessutom fick champagne på rummet (äkta champagne var det, och fina chokladtryfflar, inte illa!) och fördrink samt vinpaket till 5-rättersmiddagen (det kostade extra dock). I efterhand kunde vi konstatera att vinpaketet var överflödigt, hade gott räckt med 2-3 glas vin till middagen (särskilt som de inte serverade 5 olika viner, utan fyllde på 2 ggr av samma (förvisso jättegoda) rödvin till de två köttfätterna samt osten, vilket vi tyckte var lite konstigt).

Utöver detta med vinpaketet hade vi verkligen inget att anmärka på. Maten var utsökt god, från den lilla havskräftraviolin man fick till förrätt till den hemystade blåmögelosten och chokladterrinen till efterrätt. Mellanrätten på sotad bifftartar med kantareller var den godaste av alla rätter, men huvudrättens rådjur med svartrot och kastanjer gick inte heller av för hackor. Svartrot blev vi faktiskt inspirerade att testa att tillaga här hemma, så det kommer nog på bloggen i december! Det var jättegott, kändes som vinterns sparris!

Utöver att vi var lite på lyset så sov vi mycket gott i de sköna sängarna, och njöt lite extra av att Freja inte kunde väcka oss. Morgonen var också en alltigenom positiv upplevelse med god frukost och generös utcheckningstid kl 12. Frukosten var precis så som vi tycker hotellfrukost ska vara - man hade skippat överdådigheten med massvis med olika maträtter och satsat på färre saker av riktigt hög kvalite. Helt färskpressad apelsinjuice, hembakat surdegsbröd och kvalitetspålägg exempelvis. Mums!

En till sak som förhöjde upplevelsen lite extra var faktiskt att det var väldigt trevlig personal, och då tänker vi särskilt på en mycket trevlig man som jobbade vid afternoon tea och vid frukosten (kanske ett slags hovmästare, oklart vilken roll han hade exakt) och som berättade mycket entusiastiskt om gårdens historia och olika kuriosa om personen som byggt gården och hans öde. En genuint trevlig person som man spontant började prata med och som man märkte brann för stället och dess historia.

Så slutbedömningen är mycket positiv för Högberga gård, det ligger dessutom nära och bra till för många och var riktigt prisvärt i relation till andra liknande upplevelser. Vi kan rekommendera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar