torsdag 14 november 2013

Paj i långpanna med olika fyllningar - här svamp och renskav!

Såhär när det börjar bli kallt kan det kännas lite torftigt med sallad till lunch eller lunchlåda, man vill gärna ha något varmt. Då kan det vara smidigt att göra en rejäl paj som funkar både till lunch på helgen och sedan blir smidiga lunchlådor under veckan. Paj blir ju bara godare om den står i kylen några dagar, och är inte knepigt att värma i micron. Här är ett recept på paj i långpanna som var med i en Ica Buffétidning 2009 som vi fastnat för. Det fungerar också för bufféer, som picknick eller plockmat eftersom det blir rejält med paj. Man får också relativt lite av det mindre nyttiga pajskalet kontra den goda fyllningen om man gör paj i långpanna...

Testa gärna andra fyllningar, exempelvis rödlök, lammfärs, rosmarin, vitlök och chèvre, eller testa päron, valnötter och ädelost för en vegetarisk variant. Det finns fler förslag på vegetariska och köttiga fyllningar, samt ett pajskal med mindre smör i, i det här receptet, fast här får ni dubbla fyllningen förstås. Behöver ni inspiration till vad man kan ha i sidosalladen? Titta här.

Paj med renskav och svamp
Paj med svamp och renskav serverad med sallad.
ca 10 portioner (lunchportioner med sallad)

Pajdeg
250 g smör
6 dl mjöl (ca hälften vetemjöl och hälften grahamsmjöl, eller annan blandning som ni föredrar)
5 msk vatten

Äggstanning
5 ägg
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
peppar ca 2 krm

Rejält med paj när man gör i långpanna!
Fyllning:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g svamp
1 gul paprika
500 g renskav
1 st chili eller sambal oelek
3 dl västerbottenost
1 tsk salt
1 krm peppar ur kvarn
2 tsk smulad/repad timjan

Blanda ihop smör med mjöl och finfördela till en grynig massa, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en långpanna och nagga den med gaffel, ställt kallt i 15-30 minuter (eller över natten!).

Hacka lök, paprika och svamp samt chili till fyllningen. Stek svampen utan smör eller olja tills den vattnat ur sig, stek sedan i smör och krydda med salt och peppar ur kvarn. Lägg i lök, paprika och renskav lite i taget, samt pressa i vitlök och vänd ner hackad chili. Rör om hela tiden, häll i mer olja i pannan om det krävs. Låt fyllningen svalna. Riv ca 3 dl västerbottenost. Blanda ihop äggstanningen genom att vispa ägg, mjölk, salt och peppar.

Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet ca 10 min mitt i ugnen. Fördela den stekta renskavsblandningen i pajskalet, häll på äggstanningen och strö över västerbottenosten. Grädda i 25 minuter i ugnen. Servera med sallad.

Övrigt: kanske lite stark i smaken för vissa barn och innehåller flera allergener - mjölk, mjöl och ägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar