onsdag 27 november 2013

Mandelbiscotti - superrecept! Spröda och supergoda.

Adrian VAB-ade med Freja häromdagen, då blev det bak!
Den perfekta mandelbiscottin! Detta är ett av våra riktiga favoritrecept som vi ofta har bakat, men också konstaterat att man måste vara noga med vissa moment för att de ska bli perfekta. Tricket är både smeten som innehåller precis lagom mängd av olika ingredienser och tiderna på olika temperaturer i ugnen, samt att man skär upp dem så fort de tas ut ur ugnen. De blir då spröda utan att vara för smuliga och smakrika utan att vara för söta. Vi fick receptet när vi gick en italiensk matlagningskurs för några år sedan, kursledaren hävdade att hon ägnat mycket experimenterande åt att få till det perfekta receptet, och vi tror henne verkligen! De är jättegoda på kakfatet under julens fikan, bara till kaffet en lite lyxig vanlig dag, och en mycket uppskattad present.  Vi gör alltid dubbel sats av kakorna eftersom man enkelt får in två plåtar i ugnen och de går åt fortare än man tror. En dubbel sats räcker till ca 4 stora glasburkar (se bilden längst ner) fyllda med biscotti.

Viktigt att skära upp dem direkt så de kan torka!
Mandelbiscotti
4 plåtar, stor sats

3 dl mandel
200 g rumsvarmt smör.
2 dl råsocker
1 dl strösocker
4 ägg
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vanlijsocker (gör gärna eget)

Ta fram smöret så att det blir rumsvarmt.Grovhacka mandlarna (de behöver inte skållas innan). Blanda smör, råsocker och strösocker. Vispa ner äggen ett och ett. Blanda först mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ner detta i äggsmeten och rör till smeten är slät och jämn. Rör ner mandlarna i smeten.

Perfekt till kaffet!
Sätt nu ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Mjöla bordet, ta 1/4 av smeten och rulla med mjölade händer ut degen till en längd, den är lite kladdig men det går om man arbetar snabbt med mjöliga händer. Flytta över längden till plåten och platta ut den lite med handen så att den är en fyrkant med ca 1 cm hög kant, lika lång som plåten på längden. Gör likadant tills du har 4 längder, två på varje plåt.

Kakburken välfylld igen!
Ställ in båda plåtarna i den 200 grader varma ugnen, sätt timer på 12 minuter. Håll koll! När 12 minuter har gått, byt plats på plåtarna så att den som var högst uppe är längst ner, och vänd gärna på dem så att den sidan som varit utåt kommer inåt, så gräddas de som jämnast. Sänk nu temperaturen till 175 grader och ställ klockan på 12 minuter till. Kontrollera nu att de är helt genombakade och torra i mitten. Låt de annars vara inne 3-5 minuter till, passa noga. När de är torra, ta ut dem och lägg plåten på ett underlägg eller en icke värmekänslig yta. Skär direkt med vass kniv längderna i sneda bitar medan de ligger kvar på plåten. Sära på alla biscottis så att det blir lite mellanrum mellan dem och de kommer åt att torka inuti. OBS missa inte att direkt skära upp, annars torkar de snabbt när de kommer ut ur ugnen och går sönder i smulor när man försöker skära upp dem senare.

Perfekt att ge bort i julklapp, när man är bortbjuden -
eller till pedagogerna på förskolan som ska få denna!
Om ni vill laga något i ungnen (tex en gratäng till middagen eller något) kan ni göra det nu, låt då biscottin ligga kvar på plåten och torka tills den andra maten är färdig. Gå annars vidare till sista steget. Sänk ugnstemperaturen till 100 grader. Ställ in de uppskurna kakorna i ugnen att torka i ytterligare ca 12-15 minuter till. Ta ut och låt dem svalna helt innan ni lägger dem i plåtburkar eller glasburkar.

Kakorna är supergoda till kaffet, eller som tillbehör till en mer avancerad efterrätt som inlagd frukt med glass eller liknande.

2 kommentarer:

  1. Kan intyga att de är jättegoda! Hör till den lyckliga skaran som fått en burk :)

    SvaraRadera
  2. Härligt att du kommer ihåg den än, Fredrik! Om du är snäll kanske du får en till nästa gång vi träffas! :)

    SvaraRadera