söndag 3 november 2013

Storkoka chili - mycket mat, nyttigt, gott och lätt att variera!

En alternativ servering av grytan: som soppa med tortillas och
kokta morötter.
Såhär på höstkanten när det är mörkt och man inte har så mycket ork att stå vid spisen hela tiden samtidigt som man gärna vill äta bra mat så att man får lite energi kan vi passa på att lyfta upp vår favorit-chiligryta igen. Lägger man någon timme på att laga den tillsammans en kväll så får man mångfaldigt tillbaka, man kan lätt göra ca 20 portioner och grytan håller sig i kylskåp i minst 5 dagar, passar utmärkt både att frysa in och ha som matlåda. Den är dessutom supernyttig med en färgexplosion av grönsaker i, rikligt med nyttig upphettad tomat och nyttiga baljväxter och går att göra både vegetarisk och veganvariant på.

Variera grytan genom att servera som gryta med råris eller matvete till, eller tillsätt lite vatten vid uppvärmningen och servera som mustig soppgryta med bröd, tortillachips eller quesadillas till.
Quesadilla på fullkornstortilla (finns ekologisk)

Såhär gör ni en quesadilla:
Lägg en tortilla i en torr het stekpanna, lägg ostskivor och ev. en bit skinka ovanpå, krydda med torkade örtkryddor och örtsalt, avsluta med en ostskiva till om du haft skinka i för att klistra ihop det och lägg en till tortilla överst. Tryck ihop med stekspade, vänta en liten stund och vänd med stekspaden för att grädda på andra sidan. När den fått fin färg och osten är smält är den färdig. Dela med vass kniv på skärbräda i mindre bitar, alternativt klipp helt enkelt med kökssaxen!

Vår dotter på 2,5 år äter lätt en halv quesadillas själv, som vuxen kanske man vill ha en hel nästan. Hon älskar dessutom denna gryta, trots att vi gör den relativt stark med chili. Tummen upp av hela familjen helt enkelt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar