måndag 11 november 2013

Farfars frukostkakor - baka med barn till Fars dag

Fars dag inföll i år lägligt samtidigt som farmor och farfar är på besök i en vecka och vi passade på att fira lite extra. Farfar är nu pensionär, men han har alltid arbetat med händerna och under tiden han arbetade tidigt morgonskift lade han sig till med (o)vanan att äta kakor och kaffe till frukost, något han fortsatt med ända sedan dess (men det är förstås svårt att moralisera över när på dygnet man intar sina kalorier!). Frukost består alltså idag av först kakor och kaffe och sedan gröt. Vi kom därför på idén att  Freja skulle få vara med och baka en burk med "farfars frukostkakor" som han kunde äta av varje morgon.
Efter lite letande på nätet hittade vi ett recept på småkakor som uppfyllde kravet på att en 2,5-åring skulle kunna vara med och baka (dessa ska tas ut med formar, precis som pepparkakor, penslas med ägg och pudras med kanel och socker, alla dessa moment kunde Freja faktiskt hjälpa till med). De var smidiga eftersom vi kunde göra degen dagen innan, ha den i kylskåp och sedan baka ut kakorna när det var dags. Kanel är dessutom Frejas favoritkrydda (eftersom vi har det i hennes välling som hon älskar) så det passade därför extra bra. 
Kakorna blev fina och spröda. Småkakor är ju inte jättespännande i smaken men man kan alltid testa variationer genom att pudra med råsocker, krydda med kardemumma eller ingefära etc. om man vill. Farfar uppskattade förstås kakorna mycket!
Farfars frukostkakor eller Fars dags-kakor
ca 50
3 1/2 dl vetemjöl 
1 dl potatismjöl
1/2 dl socker
1 äggula
200 g smör (Ok med salt smör)
1 msk kallt vatten
Garnering:
1 ägg
florsocker eller råsocker
kanel

Börja med att blanda mjöl, potatismjöl och socker i en bunke. Tillsätt därefter äggulan, rumsvarmt smör i skivor och vatten. Arbeta ihop degen snabbt. Låt degen vila i plastpåse i kylskåp i ca 30 min (eller över natten om man vill). Ta ut degen ca 1/2 timme innan ni ska använda den ifall den varit i kylskåp länge. 
Kavla/tryck ut degen på mjölat bort tills den är ca 3 mm tunn och ta ut kakor med hjälp av formar eller mått, pepparkaksformar går bra. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och pensla kakorna med uppvispat ägg. Strö därefter ett tunt lager kanel och socker på dem. Grädda mitt i ugnen i ca 9-10 min på 200 grader. Låt dem svalna och pudra gärna med lite florsocker vid servering. 
Övrigt: Innehåller ägg, gluten och laktos. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar