tisdag 3 augusti 2021

Rabarberkaka med brynt smör och kardemumma

Det är smidigt att kunna göra en kaka av all rabarber som inte måste ätas som paj med sås utan som kan ätas på picnic som den är och som är god i flera dagar, därför är detta recept så bra! Vi har testat oss fram lite och modifierat ett recept från nätet så att det passar vår smak. 

Rabarberkaka med brynt smör och kardemumma

Rabarber, minst 6 tunnare stjälkar
100 g smör
3 dl råsocker
2 krm vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1+ 1 tsk kardemumma (stött)
2 krm salt
riven kokos, ca 2 msk

Smörj (och bröa ev. lätt) en sockerkaksform. Ansa rabarbern och skär i lämpliga bitar. Smält smöret i en stekpanna och bryn försiktigt smöret tills det blir gyllenne och en aning brunt. Stöt kardemumma eller ta färdigstött. Vispa ägg och socker samt vaniljpulver pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och salt samt kardemumma. Vänd ner det lite svalnade smöret i äggsmeten, vänd sedan ner mjölblandingen. Rör till jämn smet och häll upp i formen. Strössla kokosflingor över smeten (kan uteslutas).

Arrangera rabarberstavar/bitar i något roligt mönster och tryck ner lätt i smeten. Pudra mer kardemumma överst (ta mindre om du inte älskar kardemummasmak som vi). Grädda i 175 grader i 30 min, kontrollera att den inte är för kladdig men den måste inte vara helt torr heller. Låt svalna och ta loss från formen.  

    tisdag 27 juli 2021

    Om barn och mat del 2: tack för maten, på riktigt.

    Blogginlägget om barn och mat del 1 har blivit riktigt populärt, liksom våra andra tidigare blogginlägg om hemgjord välling och barnmat, och nu skriver vi en uppföljnig när dottern är 10 år! Folk har undrat - hur gick det i längden med vår ambition att få henne att äta varierat, med god aptit och inte sky grönsaker eller 'vuxnare' smaker? Har vi flera tips från när hon blev äldre?

    Först och främst - hon var mest glad i att äta väldigt många olika saker när hon ca 1-3 år då hon tyckte om väldigt mycket olika saker som hon i längden började rata mer och och mer när förskola och kompisar fick större inflytande och smaken förändrades. Hon har aldrig gillat starkt smakande ostar, stark chili samt större bitar svamp och har svårt för de flesta såser och sylter. Men hon äter fortfarande så gott som alla grönsaker med väldigt god aptit, inkl mer utmanande grönsaker som olika slags kålsallader, stekt mangold eller svartkål med vitlök, aubergine etc. Hon älskar kött och fettet på kött men även alla slags bönor, linser, pumpa, jordärtskocka mm äter hon glatt - ja så gott som alla recept här på bloggen - men ibland får vi lägga upp maten lite "separerat" eller så petar hon bort vissa ingredienser. Hon dricker smoothie med grönkål och bär till frukost och sedan äter hon säkert 3 stora portioner grönsaker samt 2-3 frukter varje dag och äter varierat. Hon äter också mycket bättre av skolmaten än de flesta av hennes klasskompisar. Framförallt är hon stark, spänstig, nästan aldrig sjuk, och oftast full av energi. Såklart kan detta till stor del vara ett resultat av genetik, bra sömn och andra faktorer snarare än våra ansträngningar med maten, men de har också bidragit vill vi gärna tro.

    Egen pizza smakar bäst.
    Har vi fått fler insikter/kan vi dela med oss av fler tips? Tja, det klassiska att involvera henne i matlagningen är förstås bra. Hon har alltid varit märkbart mer intresserad av att äta olika ingredienser när hon själv fått vara med och plocka med dem medan man förbereder maten eller åtminstone se på när man tillagar maten. Här försöker vi att ha tålamod och förklara olika moment (t.ex. nu hackar vi paprika - blir det godare med stora eller mindre bitar, vad tycker du, titta såhär smakar den innan och efter man stekt den, känner du skillnaden - den blir mjukare och lite sötare osv.). Vi har ofta små "blindtester" på olika saker och försöker prata mycket om matens konsistens, nyanserna i smaken etc. (alltså - vi är långt ifrån några änglar när det kommer till att ha tålamod med små barn så detta gör vi när vi orkar och är på humör - men det räcker långt om detta händer ibland!).

    Det handlar också om att förmedla en grundläggande respekt för maten tycker vi som går långt mycket längre än ett "tack för maten" lite på slentrian till den som lagat den. Den respekten tycker vi mer och mer saknas i samhället idag, vilket bidrar till en överkonsumtion och slit- och slängbeteende som inte är hållbart. Att grundlägga andra värderingar hos våra barn är viktigt och nödvändigt eftersom de kommer att få ett stort ansvar för att ta oss ur den situation vi skapat. Det vi skrev i förra inlägget om att inte prata om mat som äckligt handlar om detta. 

    Vi är även väldigt noga hos oss med att ta vara på maten och inte slänga. Råvarorna har producerats med omsorg och en hel del resurser har gått åt, de har varit i en affär och tillagats av oss - det är hemskt synd att slänga bort allt detta. En del kan tycka att vi går till överdrifter - men hos oss är det normalt att vi äter upp varandras mat om någon inte orkar, att vi säger till dottern att alltid skrapa upp all mat på sin tallrik, eller att vi lägger mat som vi inte orkat äta upp i en burk och värmer på den lite senare (här är vi lite hårda mot oss själva - har man mat över från lunchen får man äta upp den nästa gång man blir hungrig, även om man hellre hade varit sugen på en mellanmålsmacka...). Detta gäller även dottern - har hon tagit för mycket yoghurt och musli till frukost och inte orkar äta upp så hamnar skålen i kylen och så får hon det till mellis efter skolan - kanske inte lika gott då men det hjälper en att snabbt lära sig att inte ta för mycket från början. Många har en överdriven rädsla för att mat ska få bakterietillväxt - men mat som du ätit på själv och sedan äter lite senare samma dag hinner inte få en skadlig tillväxt av bakterier. Mat som stått lite längre kan man se till att koka upp ordentligt så blir den också OK. Vi har aldrig blivit magsjuka av vår egen mat. 

    Ett knep som vi skrivit om mycket på bloggen är att vi lagar mycket storkok och dels fryser in, tar matlådor men också äter samma maträtt några gånger i rad (kanske 3 kväller samma vecka, och sedan inte på ett tag). Detta sparar väldigt mycket tid och gör att man orkar laga bättre mat, men det kan upplevas som enformigt kanske 3e dagen. Samtidigt är det det bästa sättet att vänja barn vid mat - de tenderar att bli mer och mer positiva till mat som de smakar flera gånger inom loppet av en kort period faktiskt. Det handlar mest om inställning och att vänja sig vid att äta såhär - vi tycker många gör livet väldigt krångligt för sig genom att tvunget äta nya maträtter varje kväll. 

    Vi vill också ta vara på hur årstiderna växlar och att man äter olika saker vid olika tillfällen. För barn är det extra sällsamt att vänta på vissa maträtter eller ingredienser och upplevelsen av det man förknippar med maten blir extra stark - pepparkakorna luktar och smakar verkligen JUL om man inte äter dem slentrianmässigt resten av året, och vår dotter som fyller år i juni kanske alltid kommer att förknippa årets första jordgubbar med sin födelsedag. Hon väntar förväntansfullt när det börjar bli höst på att päronen på vårt eget träd ska börja mogna och under tiden som vi har egna päron köper vi i stort sett ingen annan frukt, utan det får bli päronfrossa i både frukostgröten och till efterrätt efter middagen. Bara att förstå att grönsakerna växer till sig under vissa delar av året, för att skördas under andra månader skapar en större förståelse för hur maten produceras och hamnar på vårt bord. Allt detta ger i längden en mer hälsosam inställning till mat där den får den respekt den förtjänar. 

    Hoppas dessa tankar kan inspirera några av er som läser att testa vissa av tipsen! Allt är inte för alla såklart, och vissa saker upplevs säkert som för präktiga eller tidskrävande för många av er. Som vi skrev i det tidigare inlägget - man kan inte lägga tid på allt - vi väljer att lägga tid på mat, men kompromissar om en hel del annat som ni säkert är noga med! Att må bra och känna sig glad är det viktigaste. :)

    måndag 9 november 2020

    Kålsoppa med kyckling

    En rejäl kålsoppa med mycket nyttiga kålsorter och lite protein från kyckling värmer gott under hösten och vintern. Denna är omtyckt i familjen och även av dottern. Ta de grönsaker ni själva gillar eller har hemma till, måste inte vara fänkål och selleri varje gång. Testa morot, andra kålsorter mm. 

    Kålsoppa med kyckling
    4-5 portiooner

    1 färskt vitkålshuvud
    1 kålrabbi (inte för stor)
    2 lök
    1 fänkål
    3 stjälkar selleri
    ca 3-400 g kycklingkött (filé eller annat benfritt kött)
    kycklingbuljong eller fond (eller kycklingsmakande fett som du sparat efter att ha gjort kyckling i ugn någon gång tex - frys in sådant fett och använd istället för tveksamma köpefonder). Det går även att använda grönsaksbuljong eller lantbuljong. 
    2 msk soja (kinesisk)
    2 tsk stött kummin
    smör/rapsolja
    salt och peppar
    persilja
    Ev. rostat bröd + vitlökssmör som tillbehör

    Dela kålen, ta bort rotstocken och strimla. Skär kålrabbin i småbitar, hacka/strimla löken. Strimla även fänkål i mindre delar och slanta selleri. Skär mindre bitar av kycklingköttet.

    Smält smör och rapsolja tillsammans och bryn först kyckling i några minuter i botten av en stor kastrull, tillsätt sedan lök, rotselleri och vitkål ch fortsätt bryna. Det går bra att kycklingen är kvar under tiden, rör om bara regelbundet, salta och peppra under tiden. Tillsätt fänkål och selleri. Stöt kumminfröna i en mortel och tillsätt. 

    När ingredienserna känns lite mjuka - häll på vatten och koka upp, tillsätt fond/buljong och lite av sojan, låt sedan puttra i ca 10 minuter. Kontrollera att grönsakerna är genomkokta och smaka av - tillsätt ev mer soja eller kummin. 

    Ett gott och enkelt tillbehör får ni om ni tar en rumsvarmt smör i en skål och pressar på vitlök samt saltar/örtsaltar och rör om ordentligt. Använd ca 1-2 klyftor till 50 g smör. Rosta brödskivor och bre på vitlökssmöret medan brödet är varmt. 

    torsdag 9 januari 2020

    Hemgjort fröknäcke

    Vi är lite sålda på fröknäcke men de som är av bra kvalité är sjukt dyra, exempelvis kostar Reée Voltaires variant 79 kr på vårt Coop för endast 170 g! De är för all del goda och av hög kvalitet men hur svårt kan det vara tänkte Adrian häromdagen. Detta recept har vi trixat med lite nu och  det blir sjukt gott! Testa med lite färskost, hummus, olika toppings eller bara som det är! Perfekt som nyttigt mellanmål eller till frukost, lunch eller middag med tillbehör!

    Receptet nedan blir en plåt men har ni varmluftsugn går det bra att göra upp till 4 plåtar samtidigt. De står sig minst en månad i plåtburkar och blir omtyckta gåvor!

    Fröknäcke ca 20 bitar
    0,6 dl kokosmjöl
    1 dl pumpafrön
    1/2 dl linfrön (hela)
    1 dl solroskärnor
    1/2 dl sesamfrö
    1/2 dl vallmofrö (olika fröer kan bytas mot varandra om ni behåller proportionerna)
    1 msk fiberhusk
    2 msk olivolja
    2 dl vatten
    1/2 tsk salt
    flingsalt (att strö över)

    Förered en plåt med bakplåtspapper och börja värma ugnen till 150 grader, det ska gå undan när man väl hällt på kokande vatten i smeten! Blanda alla torra ingredienser i en bunke som tål kokande vatten. Koka upp vattnet och häll över blandningen, häll direkt på även olivoljan och rör om snabbt så att det blir en välblandad smet. Häll upp på bakplåtspappret så fort smeten är klar, det stelnar lätt. Sprid ut till ett tunt lager som ändå inte har hål. Strö över flingsalt (inte för stora bitar salt, mortla vid behov lite). Grädda mitt i ugnen i 45 minuter, ta ut och skär direkt upp i bitar på plåten (det stelnar fort!). Stäng av ugnen, men sätt in fröknäcket igen och låt det torka med luckan lite på glänt i en halvtimme. Spara knäcket i en fin plåtburk, men vänta inte för många veckor med att äta, frön härsknar och knäcket är godast den första tiden!



    måndag 11 november 2019

    Jordärtskocksoppa

    Förrförra våren fick vi några jordärtskockor av kollegor på jobbet som vi planterade på kolonilotten. Till hösten skördade vi alltihop och gjorde soppa på dem. Nästa vår behövde vi inte plantera nya, de kom upp igen eftersom det alltid blir kvar lite jordärtskockbitar i jorden. De kan sprida sig som ogräs om man inte är försiktig men vi tänkte försöka hålla efter dem så det blir lagom mycket. Nu för andra året i rad har vi lyckats ta fram ett recept för soppa som vi tycker blir jättegod och som vi är helt nöjda med. Dottern äter också soppan med god aptit. 

    Jordärtskockor är lite speciella, de är väldigt nyttiga och bra för tarmfloran eftersom de innehåller kostfibern inulin istället för stärkelse, inulin tar sig hela vägen ner till tjocktarmen där den bidrar till att goda bakterier får mat och växer. De har en lite säregen smak och en del personer klarar verkligen inte av smaken och är allergiska mot skockora och blir väldigt uppblåsta i magen av dem. De flesta blir rätt pruttiga av jordärskockor men det är för att de goda bakterierna i tjocktarmen är glada och äter sina kostfibrer så man får försöka äta dem någon dag då det inte spelar så stor roll att man pruttar lite några timmar efter soppätandet och tänka på att man gjort något gott för tarmen. Börja med att äta en ganska liten portion soppa för att kolla hur du mår och vänj magen lite långsamt vid den. 

    När man odlar jordärtskockor blir det rätt mycket av dem på bara några få plantor. Vi fick upp nästan 5 kg så vi gjorde denna soppa i flera omgångar och frös in. Läs mer t.ex. här om jordärtskockan och hur man odlar den. 

    Jordärtskocksoppa med surdegskrutonger
    Soppa på 1,2 kg jordärtskockor, ca 8 portioner
    Soppan passar bra med lite knapriga hemgjorda krutonger men de går också bra att utesluta. Toppa i så fall gärna soppan med lite flingsalt och paprikapulver vid servering. 

    1,2 kg jordärtskockor 
    2 burkar stora vita bönor (ca 800g)
    olivolja
    4 vitlöksklyftor
    2 liter vatten
    grönsaksbuljong till 2 liter
    400 ml kokosmjölk
    2 msk rosmarin färsk eller torkad
    salt, peppar

    Krutonger: (gör bara de du ska äta den dagen, godast färska!)
    Surdegsbröd, ca 2 skivor per portion (Tips: tärna gammalt bröd och frys in, ta fram och häll direkt i pannan för jättegoda krutonger!) 
    olivolja
    salt, peppar 
    paprikapulver 1 msk per portion
    1 vitlöksklyfta för 2 portioner
    1/2 dl pumpafrön för 2 portioner

    Jordärskockor är superjobbiga att skala. Vi brukar faktiskt tvätta och skrubba dem så ordentligt att man inte behöver skala utan bara kan skära bort de smutsiga/skadade delarna. Faktiskt har vi fått goda resultat av att tvätta dem med högtryckstvätten i en hink först och sedan i ett durkslag ute på gräsmattan. Det låter som overkill men har man 5 kg jordärtskockor att skala så tycker man inte det. Högtryckstvätten får bort det mesta av det jordiga och man har bara lite efterarbete kvar vid diskhon med att få bort jord på de mest knotiga ställena. Detta arbete kan göras flera dagar innan man ska göra soppan, för det tar en god stund!
    Så, tvätta skockorna och skala/skär bort det som ser smutsigt/fult ut, lite tunnare skal funkar bra att spara när man kokar soppan. Skär skockorna i bitar och fräs i olivolja i en rejäl kastrull, pressa i vitlöken medan ni fräser. Har ni mycket skockor får ni fräsa i omgångar så att allt blir lite fräst med olja och vitlök. 

    Tillsätt vatten och buljong samt avsköljda bönor (skölj tills de slutat skumma), samt kokosmjölk och hackad färsk/mortlad torkad rosmarin, salt och peppar. Låt koka i 10-15 minuter under lock, tills skockorna är mjuka. Mixa soppan med mixerstav, smaka av med salt och peppar.

    Krutongerna kan ni göra medan soppan puttrar. Skär brödet i ca 2 cm kuber, lägg i en skål och häll på olivolja, paprikapulver, salt, peppar och vitlök. Oljan ska vara så mycket att brödet tar upp det och blir genomsyrat av oljan utan att bli helt drypande. Häll upp på en plåt eller i en stekpanna. Rosta i ugnen på 225 grader (bra om du gör mycket krutonger), rör om efter några minuter eller i stekpanna under omrörning tills de tar färg och är knapriga (funkar bäst om du gör mindre än 4 portioner krutonger. Häll på pumpafrö mot slutet av krutongmakeriet och låt dem också ta lite färg och bli knapriga. De är färdiga efter 5-8 minuter. 

    Servera soppan i skålar och krutongerna i en skål bredvid, ta lite krutonger åt gången och toppa soppan med så är de knapriga medan man äter. Krutongerna gör rätten roligare för barn. 

    Övrigt: Laktsofritt, vegetariskt, vegan, uteslut krutongerna vid glutenallergi eller ta glutenfritt bröd. 


    torsdag 29 november 2018

    Variation på Pizza Speciale!

    En välgjord pizza kan vara himmelskt god och bör njutas långsamt, gärna med tomatsallad till och ett gott vin. Ät i små tuggor, dessa pizzor är goda även när de svalnat. Då blir du mätt på mindre än du trott var möjligt och undviker pizza-koma... :) Spara bitarna i en burk med bakplåtspappret emellan, värm en annan dag, gärna på micro-grillfunktion om ni har, och den är som ny! 

    Pizzadeg:
    1/4 paket jäst
    2,5 dl fingervarmt vatten
    2 msk olivolja
    1/2 tsk salt
    6,5 dl vetemjöl och dinkelmjöl blandat 75-25

    Rör ut jästen i ljummet vatten, tillsätt olja, salt och mjöl, arbeta ihop till smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme, eller gör degen dagen innan och låt kalljäsa i kylen över natten (gör för all del två dagar innan om det är då ni hinner!). Degen går även fint att frysa in. Kavla sedan ut pizzadegen med lite mjöl, lägg över på två plåtar med bakplåtspapper. Vik upp kanten lite så att den håller fast pålägget. 
    x








    Det finns oftast ingen större anledning att ha kött på pizzor när det finns jättemånga vegetariska ingredienser som blir kanongoda på pizza. Pizza är en perfekt vego eller dra-ner-på-köttet-rätt. Testa några av våra vegetariska pålägg nedan eller lägg på några få bitar kött. 

    Höstig svamppizza utan tomatsås: Fräs hackad lök i olivolja, mixa i en mixer med olivolja, salt och timjan. Bred detta istället för tomatsås på pizzabotten. Skiva svamp och lägg över lökkrämen (vi tog torkad svamp som vi blött upp i lite vatten först), strössla grovhackade valnötter över och strö riven ost överst, kanske västerbottenost.  Spraya/ringla över lite olivolja och smula på flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min på 225 grader. Skär upp portionsbitar och toppa med sköljd och torrslungad ruccola. Pizzan är god ljummen men fungerar även kall, perfekt på bufféer med andra ord! Denna passar jättefint som tillbehör på kräftskiva också! 

    Underbar gorgonzolapizza: Blanda samman 2 dl creme frache med 1,5 dl riven parmesan och bred ut på botten istället för tomatsås. Klicka ut en god gorgonzola här och var ovanpå detta. Grädda i 225 grader ca 18-20 minuter. Lägg på grovhackade valnötter, torkade fikonbitar, ev. några bitar av fin salami eller lufttorkad skinka om ni vill (finns tex eko fänkålssalami som är sjukt god från Zetas eller så har ni kanske en lokal leverantör av småskalig chark som vår favorit Franzéns charkuterier). Ringla sedan lite lite flytande honung på pizzand och toppa med ruccola. Wow! Njut i små tuggor med gott italienskt vin!

    Mer välbekant pizza med tomatsås: ta en burk krossade tomater och rör ner salt, peppar och finhackade örtkryddor, gärna färska, tex timjan, basilika och rosmarin alt. torkade. Toppa med det ni har hemma och känner för t.ex. soltorkade tomater i olja skuren i strimlor, rödlöksstrimlor, fetaost, kalamataoliver, paprika, svamp. En höjdare är att göra pizza några dagar efter grillning och lägga på kvarvarande grillade grönsaker som grillad zucchini, aubergine, svamp eller paprika - sjukt gott! Strössla på några bitar mozzarella, men ta inte i för mycket med osten, låt de andra smakerna också komma fram. Testa gärna att ha på färska skivor avokado när den kommit ut ur ugnen.

    Sen är vårt universaltips för pizza (som lyfter vilken hämtpizza som helst också!) att lägga på ruccola och hyvla över parmesan. 

    Ett sista tips: det går utmärkt att dela pizzan genom att klippa den med kökssaxen istället för med särskilda pizzaskärare. En pryl som inte behöver inköpas i onödan med andra ord. :)

    torsdag 8 mars 2018

    Mulled wine - julkryddat varmt vin

    När Flora bodde och arbetade i London en tid blev hon inbjuden till arbetskamraternas julfest och fick lära sig att göra Mulled Wine såsom engelsmännen gör det. Samma anrättning, upphettat rödvin med julkryddor och frukt, finns i många olika tappningar nere på kontinenten, i Frankrike heter det Vin Chaud, i Tyskland Glühwine, i Spanien Vino Caliente i Italien Vin Brulè och i Ungern Forralt Bor. Det finns lite olika typer av recept, men kanel och nejlikor brukar vara klassiska kryddor även om det förekommer även stjärnanis, ingefära, muskotnöt som kryddning. Apelsin eller citron står för syran och socker, sirap eller honung för sötman. Det som är den stora skillnaden gentemot vår svenska glögg är framförallt att glögg är väldigt sockrigt jämfört med dessa andra varianter som har mer av vinsmaken kvar. Medan man kan dricka ganska många glas Mulled Wine, brukar man bli ganska nöjd efter 1-2 små koppar glögg. Man serverar också sällan de kryddade vinerna med tillbehör som russin och mandlar som i Sverige, utan hellre i ett värmetåligt större glas/vinglas.

     Mulled Wine funkar tex som fördrink inför en middag under vintern mycket bättre än den söta glöggen. Till ett eftermiddagsfika med hembakta lussekatter och pepparkakor har dock glöggen förstås sin givna plats. Med andra ord finns det utrymme för båda varianterna! Mulled wine passar också bra hela vintern och känns inte lika givet julig som glögg kan göra. Vi brukar uppleva en viss mättnad på glögg efter julledigheten, men varmt vin kan man fortfarande dricka på sportlovet efter en utedag i snön. Här kommer vårt recept!

    Mulled Wine
    1 liter

    1 liter rött vin
    1 apelsin (eko)
    6 st nejlikor
    1 kanelstång
    1 dl råsocker

    Häll upp vinet i en väl rengjord kastrull, blanda mer råsocker och lägg ner kryddorna samt apelsinen skuren i halva skivor. Hetta upp och håll varmt i en förvärmd vinkanna eller en glöggvärmare. Ska man spara vinet kan man sila bort apelsin och kryddor, hälla upp på flaska och sluta till och spara i kylen i någon dag.


    onsdag 27 december 2017

    Ostkräm av julens överblivna ostar och nötter!

    Många som läser bloggen vet säkert att vi brinner för att rädda rester och minska matsvinn, och ost och nötter är ju fantastiska lyxvaror som är nyttiga, goda och kostar mycket energi att tillverka - därför känns det hemskt om dessa skulle hamna i soporna efter julens ostbrickor. Här kommer därför ett recept på ostkräm som rensar ostbrickans slattar på nolltid!

    Ostkräm
    Överbliven ost, exv. ädelost, färskost, chévre och cheddar
    Ev. överblivna nötter (valnötter, mandel, hasselnötter...)
    kummin (hel)
    kryddpeppar, malen

    Grovhacka först nötterna i en matberedare/mixer. Lägg sedan ner överblivna ostbitar som tycks smaka någorlunda gott tillsammans, experimentera gärna, men det går också att göra 2 sorters ostkräm om man vill. Det blir dock sällan äckligt att blanda många små slattar av god ost!. Tillsätt ca1 krm kummin och lite kryddpeppar. Mixa. Tillsätt smör tills konsistensen är lagom bredbar. Smaka av med mer kummin eller kryddpeppar, eller eventuellt lite salt.

    Ostkrämen kan bres på kex, eller avnjutas på lunchmacka, tex på surdegsbröd, kanske med en god sylt som tillbehör eller varför inte rester av julskinka, köttbullar, kalkon, eller grönsaker, exempelvis bladspenat och tomater. En perfekt lunchmacka till mellandagarna! Eller gör en god värmande soppa och ha bröd med ostkräm som tillbehör.

    fredag 15 september 2017

    Quinoabollar i wrap

    Som ett alternativ till falafel tycker vi om att göra dessa extremt goda quinoabollar som med fördel serveras i någon form av wrap. De passar förstås även som plockmat eller på en buffé. Västerbottenost i receptet kan förstås uteslutas men lyfter dessa bollar väldigt mycket. Ett bra recept när det finns västerbottenost kvar efter kräftskivor/julbord och även när det finns kokt quinoa kvar efter en annan måltid.

    Quinoabollar i tortillawrap
    8 portioner

    ·         2 dl quoinoa – (6-8 dl kokt)
    ·         4 ägg
    ·         4 dl mandelmjöl
    ·         1 dl ströbröd
    ·         1 dl riven västerbottenost
    ·         1 gul lök
    ·         1 msk soja
    ·         1 tsk spiskummin
    ·         1 tsk salt
    ·         Olja

    Till servering – ca 2 st tortillabröd/lebnebröd var och olika grönsaker: t.ex. 1 röd paprika, finstrimlad, färsk vitkål strimlad, inlagd rödlök (väldigt gott till). Tacosås och vitlöksås är gott till.

    Skölj och koka quinoa (kan förberedas). Blanda ägg, mandelmjöl, ost, ströbröd, lök, soja, spiskummin och salt. Tillsätt quinoa och rör om i en bunke till en jämn smet. Blanda i mer ströbröd om smeten känns för lös (testa att det går att göra runda bollar). Forma runda bollar och hetta upp ordentligt med olja i en stekpanna, stek bollarna krispiga med fin färg, ca 5 min, vänd runt då och då. Servera bollarna med grönsaker och i tortillabröd eller stora lebnebröd/pitabröd. T.ex. tacosås är ganska smidigt och gott till, och rör gärna ihop en egen vitlökssås som blir pricken över i:et - blanda 1 del creme fraiche med 1/2 del majonäs och pressa i 2-3 klyftor vitlök, samt ha i örtsalt/salt, rör om och låt stå en stund.

    Övrigt: Glutenfritt om ni använder glutenfritt ströbröd samt glutenfria wraps, och osten kan uteslutas för dem som inte vill ha den pga allergi eller önskan om vegankost. Vår dotter älskar dessa bollar. 

    onsdag 5 april 2017

    Italiensk spaghetti speciale med maaassa frikadeller (i tomat och paprikasås)

    För tankarna till Lady och Lufsen förstås... Detta blev gott när vi testade, jättegod sås till köttbullarna som kokas istället för att stekas vilket är lite nyttigare. Testa bönpasta till!

    5 portioner

    Köttbullarna
    500 g färs (nöt, lamm, älg...)
    1 ägg
    1/2 dl tomatpuré
    4 dl finriven parmesan
    1 dl finhackad persilja
    1 tsk salt
    1/2 tsk svartpeppar grovmalen

    Tomat- och paprikasås
    1 burk grillad paprika i olja (eller gör egen i ugn!)
    1 hackad gul lök
    3-4 vitlöksklyftor
    1 burk krossade tomater
    2 msk tomatpuré
    ca 1 dl vatten
    salt

    Toppa med exv hackad persilja, parmesan, citronzest

    Servera med bönpasta samt grönsaker/sallad!

    Hacka lök, dela grillade paprikor i mindre bitar och stek i olja från paprikaburken med vitlöken. Tillsätt tomatpuré, rör om, häll på resten av ingredienserna och låt koka i 10 min. Mixa om ni föredrar en mixad sås. Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till köttbullar. Rulla lite större köttbullar och lägg ner i såsen, låt koka under locka ca 20 min, vänd runt ibland, kontrollera att de är genomkokta. Koka pasta precis innan servering (bönpasta tar bara några få minuter!) Toppa med parmesan, persilja, citronzest för dem som vill. Servera gärna med grönsaker i säsong.

    Övrigt: Mjölk och glutenfri. Går säkert bra att göra vegetarisk med sojafärs, då är parmesanen troligen bra på att bidra med mer smak (häll ev i lite sojasås då också). Rätten blir god uppvärm med färsk pasta, står ihop sig fint! Troligen en favorit hos många barn!

    lördag 11 februari 2017

    Mycket enkel linssoppa med juliga och asiatiska smaker

    Här kommer recept på en jättegod asiatisk linssoppa som vi gjorde till lunch när vi var i fjällen och åkte skidor! Vill ni ha bara gryta (daal som det heter) att äta till ris eller tex naan-bröd så spä inte med lika mycket vatten. För att göra soppan extra lättlagad i fjällen tar vi med oss en påse med linser, buljong och alla torra kryddor färdigblandade (inkl chili och ingefära). Då är det bara att fräsa lök i olja, hälla på påsens innehåll, röra om och hälla på vaten, tomatkross och kokosmjölk, koka i 15 minuter och servera! 

    Soppan är helt vegetarisk och passar även veganer i och med kokosmjölken (samt dem som vill undvika mjölk och gluten mm). Den är god och matig och behöver inte kompletteras med bröd eller liknande tyckte vi, men annars passar en varm macka grillad i mackjärn utmärkt till. Riktig supermat är soppan som innehåller bara bra ingredienser - lök, nyttiga kryddor som chili, ingefära, kanel och gurkmeja, baljväxter, upphettad tomat, grönkål och kokosmjölk. Vår 5-åring åt med god aptit, hon älskar kanel och det kändes som att "julkryddningen" gjorde grytan extra tilltalande för barn. Om barn är skeptiska till grönkålen kan man alltid mixa soppan med stavmixer.

    Linssoppa asiatisk julkryddning

    ca 6-8 portioner

    2 st stora gula lökar/ 3 st små
    4 st vitlöksklyftor
    1 röd chili (eller chilipulver 2 krm)
    1 bit tunt hackad/skivad ingefära (eller pulver ca 1 tsk)
    1 tsk kanel
    1 tsk kardemumma
    2 tsk gurkmeja
    6 dl röda linser
    1 tsk salt
    Malen svartpeppar
    2 tetra krossade tomater
    1 burk kokosmjölk
    vatten och grönsaksbuljong
    3 blad grönkål eller 1 påse bladspenat
    olja att steka i (tex rapsolja)
    salt och svartpeppar.
    1 näve färsk koriander till servering

    Skala och hacka lök och vitlök, ingefära och chili. Fräs detta i upphettad olja i en rejäl gryta, rör om och häll ner kryddorna så de får fräsa med i oljan, häll på linserna och rör om. Häll ner tomater och kokosmjölk, skölj ur tomatförpackningen med vatten och lägg i buljong. Späd med vatten tills det blir soppigt, låt koka upp. Salta och peppra, låt det sjuda ca 15 minuter. Häll på mer vatten om det blir för mycket gryta istället för soppa (linserna sväller). Rör om så det inte bränner fast i botten. Linserna ska vara mjuka med tuggmotstånd. Smaka av med salt och peppar. Skölj grönkål eller bladspenat. Dra loss grönkålens blad från den hårdare stjälkdelen och hacka i mindre bitar, bladspenaten kan du använda som den är. Tillsätt det gröna sist och rör om, låt det sjuda en kort stund. Skölj och hacka koriander som tillbehör.

    torsdag 14 april 2016

    Potatis. och kikärtsbiffar med spiskummin, äppelyoghurt och avokadsalsa

    Nu frampå vårkanten känns det att vi har mer energi och vill börja experimentera med maten igen, och är dessutom sugna på att testa nya vegetariska recept. Detta recept med kikärtsbiffar förstärkta med potatis blev riktigt gott och kändes fräscht. Det passar också som en flexirätt eftersom det är enkelt att byta kikärtsbiffar mot exempelvis kycklingnuggets eller stekt kyckling ifall man har en familj där vissa vill äta mer kött än andra.

    Potatis och kikärtsbiffar med spiskummin i pitabröd 
    drygt 4 portioner

    600 g kokt potatis
    2 burkar kikärtor
    2-3 vitlöksklyftor
    1 msk spiskummin
    1 msk tomatpuré
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    1 msk vitvinsvinäger
    1 gul lök
    1 stor näve persilja
    1 äpple
    3 dl turkisk yoghurt
    örtsalt
    3 tomater
    1 avokado
    1 bunt mynta
    1/2 rödlök
    pitabröd

    Häll sköljda kikörtor, pressad vitlök, spiskummin , salt, svartpeppar, vitvinsvinäger och tomatpuré i en stor bunke och mixa detta med stavmixer till en slät röra. Tillsätt den kokta potatisen (grovriven) samt finhackad gul lök (rå) och finhackad persilja, rör ihop till en smet. Forma till ca 16 biffar.

    Grovriv äpplet, blanda med yoghurten och smaka av med lite örtsalt. Skär tomater och avokado i lite halvstora bitar, grovhacka myntan och blanda detta med olivolja, örtsalt och svartpeppar.

    Hetta upp lite olivolja och stek kikärtsbiffarna i 3-4 minuter på varje sida. Servera i pitabröd med salsa och äppelyoghurt (alternativt med bulgur till, eller om man vill ha en variant med färre kolhydrater kan man köra med stora salladsblad som man virar in biffar och tillbehör i.

    Veganvariant: Kikärtsbiffarna är lämpliga som veganmat eftersom de inte innhåller ägg för att skapa konsistens utan potatis. Gör hummus istället för äppelyoghurt som tillbehör, eller nöj er med salsa som tillbehör och kontrollera att pitabrödet inte innehåller mjölkprodukter.

    Mjölk/glutenfri - välj en annan sås för mjölkfri maträtt och byt ut pitabröd mot glutenfritt pitabröd, eller testa förslagen ovan om att använda salladsblad eller exempelvis quinoa.