fredag 28 juni 2013

Rabarbersaft och enkel rabarberkräm till gröten

Vi får mycket rabarber från kolonilotten som vi odlar på tillsammans med Floras mor, och när man inte har mycket tid såhär innan semestern så är det bra att det går så himla snabbt att göra saft och kräm på rabarber. Här kommer våra snabbaste och enklaste recept, så krångelfritt som möjligt!

Rabarbersaft
Skala ca 1 kg rabarber och dela den i mindre bitar. Koka i en kastrull med 1,5 liter vatten ca 15 minuter medan du gör annat. Häll saften genom en finmaskig sil ner i en bunke, häll tillbaka i kastrullen och tillsätt ca 4 dl råsocker samt urskrapad vaniljstång. Koka upp och rör om tills sockret smält. Hur söt saft man vill ha är mycket en smaksak, vet ni med er att ni gillar syrligt så ta mindre socker. Men tänkt på att rabarber är naturligt surt. Häll upp i väl rengjorda burkar eller flaskor medan saften fortfarande är varm, låt svalna och ställ i kylskåp/garage. Späd till önskad styrka och servera väl kyld. Släng inte den urskrapade vaniljstången! Gör eget vaniljsocker istället!

Rabarberkräm
Tvätta rabarbern och dela den i cm-stora skivor. Lägg den i en skål som tål micro och tillsätt lite råsocker. Micra i 2 minuter, rör om efter halva tiden. Fortsätt micra 30 sek åt gången tills all rabarber smält. Krämen kommer vara ganska tjock med lite bitar och trådar av rabarber i, det är gott så! Smaka av - är det lagom sött? Tillsätt annars mer socker och rör om, micra lite till. Häll upp i väl rengjorda burkar och spara i kylskåp. Ta lite rabarberkräm i frukostgröten eller - yoghurten, eller testa varm rabarberkräm till vaniljglass!

Dessa recept innehåller inga konserveringsmedel - spara dem därför inte i kylen i evigheter, utan konsumera inom ca 2 månader.

1 kommentar:

  1. Vilken härlig blogg ni har! Jag vill gärna komma i kontakt med er angående ett produktutskick men hittar ingen email på er blogg. Kan ni maila mig på maria.anckarsvard@fyrklovern.se? Tack! Mvh Maria

    SvaraRadera