fredag 3 maj 2013

Sparris!!

Äntligen! Nu hittade vi god ekologisk spansk sparris! Mums! När man äter sparris på våren känns det som matens motsvarighet till att blommorna börjar komma upp och knoppar spricker. Det första tecknet på nyskördat odlat kring våra breddgrader. Nu är svensk sparris en mycket ovanlig delikatess och man får oftast hålla tillgodo med tysk eller spansk sparris, men ändå. Tysk vit sparris säljs nu på torgstånd, men de är förstås inte ekologiska, dock kan det vara spännande att testa ändå någon gång.

Vi ångkokar sparrisen i vår ångkokare i ca 12 minuter. Många har nog åtminstone en ånginsats till en större kastrull som man kan använda till att ångkoka, annars kan man koka upp vatten och koka sparrisen bara i några minuter. Smaka så att den är krispig men inte rå. Lägg upp sparrisen på ett fat, hyvla över generöst med parmesan och ringla över lite balsamico och ev. lite flingsalt. Servera omedelbart medan sparrisen är varm! Denna rätt är underbar som tillbehör till annan mat, förrätt eller som en del på en buffé eller ett plockbord, till fredagsmyset eller bara som ett underbart mellanmål för att det är så gott! Man kan förstås även integrera sparris i de flesta rätter - i woken, i omeletten, i pastan eller som tillbehör till kött eller fiskrätter!

Det finns få tillfällen som är fel för sparris om man säger så...

Ett bonustips för er bloggläsare är att veckans ekologiska vara på Coop är fina goda små körsbärstomater från Spanien! Till ett riktigt bra pris, och nu när det är så otroligt ont om färska grönsaker på hyllorna tycker vi att man kan unna sig att köpa grönsaker från Spanien då och då, särskilt om de är goda, mogna och ekologiska. Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar