Köttfärslimpa, här med potatishalvor och grillad zucchini gjord i ugn, tsatsiki och grönsallad. |
Denna rätt bjuder man lätt på även på en vardagskväll. Vill man förbereda maten kvällen innan går det utmärkt att knåda ihop ingredienserna och trycka ut i formen, täcka med gladpack och stoppa in i kylen. Nästa dag stoppar man in i ugnen så snart man kommit hem, skrubbar och klyftar lite potatis som man lägger in bredvid och fixar sallad till. Den blir så saftig att det inte egentligen behövs någon sås till när den är färsk, samtidigt som grönsakerna i köttfärslimpan gärna vattnar sig lite så att det blir lite buljong-artat vatten i formen. Detta kan man hälla av och spara i en glasburk och nästa gång men värmer upp köttfärslimpa kan man snabbt reda spadet med lite maizena och man har en lämplig sås att skeda över så att den blir lite saftigare vid uppvärnming. En stor favorit med vår lilla dotter!
Köttfärslimpan när den är uttryckt i brödformen. |
8 portioner
ca 800 g nöt/blandfärs eller lammfärs
4 msk ströbröd
1,5 dl mjölk
2 små rödlökar
4 vitlöksklyftor
2 dl urkärnade oliver
2 st stora morötter, grovrivna
ca 1/2 burk (~¨150 g) soltorkade tomater i olja
1 ägg (kan uteslutas)
2 tsk salt
2 krm peppar
1 dl färsk hackad basilika och/eller persilja
Färdigstekt köttfärslimpa - det blir sky i botten av formen som man kan hälla av och spara som skysås. |
Övrigt: Gör vegetarisk genom att använda veg. färs. Uteslut ströbröd och tillsätt ev. lite potatismjöl istället för glutenfri variant. Använd havremjölk eller liknande för laktosfri. Det går bra att utesluta ägg, experimentera då med potatismjöl, ströbröd eller lite crème fraiche för att få till en bra konsistens.
Sökord: köttfärslimpa på medelhavsvis, köttfärslimpa som vid medelhavet, grekisk köttfärslimpa, på grekiskt vis
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar