torsdag 16 maj 2013

Medelhavsinspirerad köttfärslimpa

Köttfärslimpa, här med potatishalvor och grillad zucchini
gjord i ugn, tsatsiki och grönsallad.
Förra gången vi hade recept på köttfärslimpa blev det riktigt populärt, så vi tänkte återbesöka denna superenkla och goda rätt igen, och kommer här med vår favoritvariant med medelhavssmaker! Ta gärna lammfärs till denna rätt, som kommer väl till sin rätt med tillbehör som vitlök, rödlök, oliver, soltorkade tomater och basilika. Servera gärna med klyftpotatis som man enkelt gör i ugnen samtidigt som köttfärslimpan, och varför inte med grekisk sallad och tsatsiki till. Passar bra som storkok, matlåda, går att frysa in. Enkelt att variera med olika tillbehör och såser.

Denna rätt bjuder man lätt på även på en vardagskväll. Vill man förbereda maten kvällen innan går det utmärkt att knåda ihop ingredienserna och trycka ut i formen, täcka med gladpack och stoppa in i kylen. Nästa dag stoppar man in i ugnen så snart man kommit hem, skrubbar och klyftar lite potatis som man lägger in bredvid och fixar sallad till. Den blir så saftig att det inte egentligen behövs någon sås till när den är färsk, samtidigt som grönsakerna i köttfärslimpan gärna vattnar sig lite så att det blir lite buljong-artat vatten i formen. Detta kan man hälla av och spara i en glasburk och nästa gång men värmer upp köttfärslimpa kan man snabbt reda spadet med lite maizena och man har en lämplig sås att skeda över så att den blir lite saftigare vid uppvärnming. En stor favorit med vår lilla dotter!

Köttfärslimpan när den är uttryckt i brödformen.
Köttfärslimpa med medelhavssmaker
8 portioner

ca 800 g nöt/blandfärs eller lammfärs
4 msk ströbröd
1,5 dl mjölk
2 små rödlökar
4 vitlöksklyftor
2 dl urkärnade oliver
2 st stora morötter, grovrivna
ca 1/2 burk (~¨150 g) soltorkade tomater i olja
1 ägg (kan uteslutas)
2 tsk salt
2 krm peppar
1 dl färsk hackad basilika och/eller persilja

Färdigstekt köttfärslimpa - det blir sky i botten av formen
som man kan hälla av och spara som skysås.
Blanda ströbröd och mjölk i en stor bunke och låt svälla i 5 minuter. Riv under tiden morot, skala vitlök, häll av (kärna ur) och dela oliver, hacka rödlök, samt skär soltorkade tomater i mindre bitar. Tillsätt alla ingredienser i bunken (köttfärsen är rå och behöver inte stekas innan) och blanda väl. Tag gärna kallt vatten på händerna och knåda ihop till en sammanhållen smet och tryck ut i en brödform smord med rapsolja (eller annan ugnsfast form). Grädda mitt i ungen på 200 grader i ca 30-40 min, (eller till lämplig innertemperatur, ca 60 grader för lammfärs), sätt gärna på grillfunktionen mot slutet för att få en fin yta. Kontrollera att köttfärslimpan är genomstekt i mitten. Det går bra att stoppa en mindre plåt med t.ex. klyftpotatis bredvid eller nedanför, då har man hela middagen färdig. Servera gärna med sallad och ev. sås, t.ex tsatsiki. Man kan också som beskrivs ovan göra en snabb sås på det buljongvatten som samlas i brödformen (eftersom t.ex. lök och morot släpper ifrån sig vatten vid tillagning), det blir gott att ha när man värmer köttfärslimpan i micron senare, annars kan det bli lite torrt.

Övrigt: Gör vegetarisk genom att använda veg. färs. Uteslut ströbröd och tillsätt ev. lite potatismjöl istället för glutenfri variant. Använd havremjölk eller liknande för laktosfri. Det går bra att utesluta ägg, experimentera då med potatismjöl, ströbröd eller lite crème fraiche för att få till en bra konsistens.

Sökord: köttfärslimpa på medelhavsvis, köttfärslimpa som vid medelhavet, grekisk köttfärslimpa, på grekiskt vis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar