söndag 12 maj 2013

Enkel picnicsockerkaka med bär eller frukt

Lekplatsen i vår förening håller på och byggas om, och grannarna har under långhelgen huggit in och jobbat med att gjuta plintar och montera lekställningar. Det blir ny gungställning, volträcke, gungbräda och till och med en klätterställning med rutschkana, och eftersom det är föräldrar som planerat det hela blir kanan smidigt vänd mot fikabordet så att man kan sitta där och softa...  Adrian som blev värvad till "lekplatsgruppen" redan förra hösten då han var föräldraledig gjorde nu sin första egentliga insats genom att hjälpa till med detta medan Flora, mest utfört mer husmoderliga supportfunktioner genom att vakta Freja och baka kaka till fikat, även om även hon högg in en kortare stund med spaden.

Kakan blev hursomhelst mycket uppskattad och är gjord på ett enkelt recept som Floras mamma fått från en väninna och som är en sockerkaka med frukt eller bär. Den blir saftig och god och fördelen är att den inte är kladdig eller smulig så det behövs inte tallrikar utan man kan ta en bit direkt i handen med en servett till, och den är tillräckligt saftig för att inte kräva glass eller grädde som tillbehör. Perfekt picnic-kaka eller arbets-fika för den delen! Håll till godo!

Blåbärskaka/Äppelkaka (eller vilken frukt som helst)

1 form ca 9 bitar

3 ägg
3 dl socker (gärna råsocker)
3,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker (gör eget vaniljsocker genom att låta vaniljstång dra i florsocker!)
150 gr smör
Frukt - några äpplen, några nävar färska/frysta blåbär, hallon,

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda noga mjöl, bakpulver och vaniljsocker, vänd försiktigt ner i äggsmeten. Smält smöret och blanda ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form.

Blanda bär eller frukt med lite mjöl om de är för blöta och saftiga och strö sedan över frukten/bären så att de sjunker ned lätt i smeten. Äpple kan klyftas och läggas ner i fina mönster, blåbär kan hällas över lite slarvigt. Eller testa att blanda päronklyftor med lite calvados och lägga på! Bara fantasin sätter gränserna!

Gräddas ca 200 rader ca 20-25 min, det tar lite längre tid om formen är rund. 


Freja sniffade intensivt på den nybakade kakan... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar