söndag 12 maj 2013

Vår-grillning- top 5 grönsaker på grillen

Skogschampinjoner marinerade och redo för grillen!
Eftersom det varit så underbart väder de senaste veckorna har vi redan hunnit grilla två gånger, förra helgen bjöd vi grannarna och Kri-Him helgen hade vi besök från Göteborg och grillade även då. Under våren passar det bäst att grilla till lunch kom vi fram till, då är det varmt nog att sitta ute och äta. Vi är knappast några grillexperter, men tycker det är mysigt och har insett att den största hemligheten med grillning är att marinera allting, helst några timmar i förväg, i en enkel hemrörd marinad med olja, soja/balsamvinäger, salt, peppar och eventuellt örtkryddor eller vitlök samt citron. Att köpa marinad blir bara dyrt och det innehåller ofta mycket vatten och i värsta fall palmolja. Så vi kör på som glada amatörer för tillfället, men Adrian fick en heldags grillkurs på Restaurangakademin i födelsedagspresent i år, så efter 8e juni blir det definitivt mer om grillning här på bloggen!

Ja, grillning blir lätt en köttfest, men egentligen är det oftast grönsakerna som blir godast i vårt tycke. Våra fem-i-topp grillfavoriter utgörs samtliga av grönsaker, nämligen:

Grillad majs och aubergine - mums!
1. Svamp!! Har ni testat att marinera skogschampinjoner i olja, soja, samt lite peppar, trä dem på spett och grilla? Fattar ni hur gott det är!? Det är ju helt underbart gott! Vi missar aldrig att lägga sådana på grillen.
2. Sparris - är ju jättegott på alla sätt, men grillad sparris på våren är en storfavorit!
3. Majs - på sensommaren är det underbart att grilla färsk majs, och vi kan ofta inte låta bli att grilla majs redan nu under våren trots att det inte finns färsk...
4. Aubergine - marinerad i olivoja, balsamvinäger, salt och peppar och grillad lite sotig, fantastiskt gott!
5. Halloumi, jättegod när den är grillad!

En god tsatsiki förhöjer alla grillningar!
Om man ska grilla kött trots allt tycker vi att man kan ge nötköttet lite andrum och satsa på lamm, kyckling eller fisk istället. Lammkotletter eller grillskivor av lamm passar jättebra på grillen eftersom de innehåller mycket insprängt fett. Om de marineras i lite olja, balsamvinäger, vitlök och rosmarin. Ännu har vi inte sett ett litet barn som inte älskar att suga på lammfettet som är väldigt smakrikt - testa själva om ni har en 1-åring och uppåt. Ett alternativ är lammfärsbiffar som görs enligt receptet här fast att man formar biffar istället för köttbullar.  Tsatsiki och grekisk sallad med bröd eller klyftpotatis passar så bra till lamm! Barn brukar gilla kycklingspett, en enda Bosarpkycklingfile på ca 300 g räcker bra till spett till flera barn när det kompletteras med annat gott. Slutligen kan fiskspett också bli en höjdare, med tillbehör som lime. Testa till exempel de här laxspetten på grillen!

Till efterrätt är det jättegott att grilla stora bitar av ananas och äta med vaniljglass, eller att göra spett med nektariner eller varför inte den gamla klassikern banan med choklad.

Och - passa på att lägga på mer på grillen än ni vill äta upp och spara i matlådor - det är jättegott att lägga kall grillad kyckling, lammfärsbiff eller fisk med olika grillade grönsaker i en matig lunchmacka eller sallad, eller i en snabbfixad pasta! Då har ni samtidigt fixat en del av veckans luncher eller middagar samtidigt som ni grillar och njuter av utelivet. Spana in den här supergoda pastan med grillade grönsaker till exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar