onsdag 1 maj 2013

Cannelloni med tomatsås

Laga-mat-med-barn-temat verkar vara populärt så vi fortsätter med ännu en rätt som barnen kan vara med och hjälpa till att laga - fyllda cannelloni. Visst är det roligare att involvera barnen om man kan istället för att ha dem tjutande kring benen i köket eller gnällande i vardagsrummet om att de har tråkigt. Dessutom tenderar de att uppskatta mat som de fått vara med och laga mer! Detta recept fanns i Coops medlemstidning i februari just som ett tips på något som barnen kan vara med och laga.
Cannelloni görs av färska pastaplattor som man kan köpa i affären (titta efter så att det inte finns en massa onödiga tillsatser!), eller göra själv om man känner för det. Man brer på och lägger på olika fyllning på plattorna och rullar ihop till en rulle, som man sedan häller tomatsås och mozzarella över och gräddar i ugnen. Det blir en härlig allt-i-ett-måltid! Man kan naturligtvis variera fyllningar i det oändliga, här ger vi några förslag. Ännu en familjefördel med denna rätt är då förstås att olika familjemedlemmar kan få olika fyllning beroende på smak!

Cannelloni med tomatsås
4 portioner

6 färska pastaplattor, 250 g

1 burk tomatsås (tex Ica
I love eco med basilika) - eller gör egen genom att koka ihop tomatkross, lite tomatpuré och kryddor, t.ex. vitlök, örtkryddor, peppar, eller varför inte lite chili för en kryddigare sås)

2 pkt mozzarella (250 g) eller ha vanlig gratängost om det känns onödigt dyrt/lyxigt med mozzarella

Fyllning: 
ca 150 g bredbar fyllning
t.ex. ricotta, färskost, tapenade eller pesto
1-2 olika ingredienser ytterligare till fyllning, t.ex
1 zucchini hyvlad med osthyvel,
250 g rökt skinka,
1 paket bladspenat/150 g tinad fryst spenat,
250 g hackad stekt svamp,
200 g smakrik hårdost i skivor,
12-18 st grillade paprikastrimlor (gör själv eller köp på burk),
1/2 burk strimlade soltorkade tomater i olja.

Bred den bredbara fyllningen på plattorna, hyvla/smula/lägg på den övriga fyllningen, se bild. Rulla ihop varje platta till en rulle och placera dem tätt i en ugnsform med skarven neråt. Häll över tomatsåsen och fördela mozzarella eller gratängost överst. Gratinera i ugnen ca 20 minuter på 200 grader, toppa gärna med basilika.
Servera gärna med en god sallad eller åtminstone riven morot eller kålsallad till.

Övrigt: Favorit med barn! Välj glutenfria pastaplattor om du är allergiker, välj pesto och grönsaker eller skinka som fyllning om du är laktosintolerant. Gratinera då med laktosfri ost, eller skippa osten helt enkelt!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar