fredag 12 oktober 2012

Lammfärsbiffar med trattkantarellsås

Lammfärsbiffar, ugnsgrillade potatishalvor, trattkantarellsås
och ångkokt broccoli. Servera gärna lite extra svartvinbärsgelé till!
Vi har Adrians kompis på besök från Göteborg ikväll och skulle fixa lite extragod fredagsmiddag. Kompisen uppskattar en klassisk kött-potatis-och-sås-måltid, så vi bestämde oss för att göra slut på vår sista lammfärs och göra lammfärsbiffar med fetaost, ugnspotatis och en favoritsås på trattkantarell som blir jättegod med ingredienser som grönpeppar, dijonsenap och svartvinbärsgelé.

Biffarna gjorde vi på lammfärs, vitlök, salt, peppar, rosmarin, lite ströbröd, ett ägg och så petade Adrian in en bit fetaost i mitten på biffen (bild nedan på Adrian som fixar biffen :). Stekte i några minuter på varje sida i stekpanna med smör/olja. Blev mycket gott!

Såsen funkar till mycket, särskilt till vilt, och är en lyxig sås som vi serverat på julafton bland annat. Här kommer såsreceptet:

Adrian fixar biffen!
Trattkantarellsås
4 portioner

300 gram färska trattkantareller
1 st  vitlök
3 msk smör
1 msk vetemjöl
ca 2 dl vatten (sky)
2 dl vispgrädde
2 tsk mortlad hel grönpeppar
2 tsk dijonsenap
1,5 msk kalvfond eller annan bujong (vi har kokat en egen på hjortben vi hade förut)
1 msk kinesisk soja
1 näve hackad persilja
1 msk svartvinbärsgelé

Hacka svamp, låt puttra i en stekpanna och häll bort av vattnet som kommer ur svampen, spara och tillsätt senare. När svampen är urvattnad, fräs den i lite smör och pressa i vitlök. Späd med svampvattnet och ev. steksky från biffar och vispgrädde, strö över mjölet och rör om tills det börjar puttra. Tillsätt grönpeppar, senap, fond, soja och persilja. Låt koka ca 5 minuter. Tillsätt därefter gelén. Servera!


1 kommentar:

  1. Bra tips på nytt sätt att pimpa trattissåsen! Ska prova. //Viki

    SvaraRadera