tisdag 23 oktober 2012

Isländska specialiteter!

Vi kom precis igår hem från en resa till Island - Flora var på konferens torsdag-fredag förra veckan och Adrian och Freja hängde med och gjorde utflykter under tiden, varefter vi turistade lite hela familjen under helgen. Vi hade otrolig tur med vädret, strålande solsken fem dagar i rad, dock kallt förstås.

Maten på Island reflekterar verkligen landets nordliga, isolerade läge. Färsk fisk i olika former dominerar menyerna, liksom lamm (det finns mer än dubbelt så många får som människor på Island!). Grönsaker och frukt är tyvärr svårodlat där, och det som finns i affärerna är alltid importerat långt bortifrån och tämligen omoget och smaklöst. Faktum är att om det inte vore för blåbär så skulle islänningarna förr i tiden fått skörbjugg - de var tvungna att tugga på ett slags gräs för att få i sig C-vitamin vissa tider på året. Idag finns ett strålande undantag till långväga grönsaker - nämligen isländska körsbärstomater, odlade i växthus som drivs med geotermisk energi, som smakar helt fantastiskt. Vi besökte faktiskt ett aktivt geotermiskt område, där ånga steg upp från marken lite varstans och varma källor bubblade fram, helt otroligt att se! Där hade de byggt en stad (Hveragerdi) som hade i princip gratis uppvärming och varmvatten, och många växthus.

Växtligheten på Island domineras av lavar och mossar, med lite torrt gräs här och där, så getter och får är bättre lämpade husdjur än kor. Dock finns det ändå en mindre uppsättning tåliga isländska mjölkkor, och mjölkprodukter är också ett mycket viktigt inslag i isländarnas diet. Mycket intressant i det sammanhanget är Skyr, en slags isländsk yoghurt som görs på skummjölk med yoghurtkultur och som funnits där sedan vikingatiden. I tillverkningsprocessen filtreras mjölksocker bort och mjölkproteinet koncentreras, därför är Skyr extremt proteinrikt (16g protein/100g Skyr) och nästintill fettfri. Jättegott, finns som en slags mycket tjock yoghurt, både naturell och med tillsatt sylt, samt som en smaksatt drickyoghurt. Vi åt Skyr till frukost varje morgon och drack Skyr till mellanmål - även Freja gillade det! Faktum är att Skyr nyligen lanserats i Sverige som ett nyttigt och proteinrikt mellanmål - dock är det tillsatt socker i de smaksatta varianterna och fruktsmakerna är "förbättrade" med "naturlig arom". Fortfarande är dock sammansättningen på detta bättre än många andra på språng-mellanmål, så testa gärna!

Vi åt på flera spännande restauranger i Reykjavik (utanför huvudstaden tenderar dock maten att bestå av föga inspirerande snabbmat - islänningarnas matkultur är ganska amerikaniserad på det sättet tyvärr). Bland annat testade vi Isländska tapas på Tapas House vid hamnen - bland annat mycket god marinerad Puffin  (Lunnefågel), carpaccio på rökt lamm, fantastiskt god saltad torsk och till efterrätt - skyrpizza med glass och blåbär (se bild). Sista kvällen lyxade vi på en restaurang som hette Vegamot (på en tvärgata till Laugavegur) och som serverade asiatiskt inspirerad torskfilé med couscous och en fantastiskt god lammfilé (se bilder!). Efter denna kött-,fisk-och mjölkstinna resa kom vi så hem med en kraftig längtan efter grönsaker och frukt! Freja, som vanligtvis är skeptisk till kött och fisk och mest äter grönsaker och frukt blev mer och mer skeptisk till maten och slutade nästan helt att äta de sista dagarna, hon verkade hjärtligt trött på skyr och bananer. Vi blev lite oroliga när hon matvägrade nästan helt sista dagen, men sen vi kom hem har aptiten kommit tillbaka som tur var.


Som en extra kuriosa kan nämnas att det verkar gå att göra ett isländskt ord av de flesta svenska ord genom att lägga till ett -ur - så det var allt från denna gång från Adrianur, Florur och Frejur... :)

Torskrygg med couscous













Grillad lammfilé med skysås och grönsaker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar