måndag 25 februari 2013

Dag 1 Test Gröna Kassen vegetarisk ekologisk matkasse


Idag började testet av Gröna Kassens matkasse (läs mer om den här). Lite spända väntade vi vid 19-tiden och i princip exakt på utsatt tid ringde det på dörren hos oss, och en trevlig man stod utanför med två pappkassar, detta efter att tidigare ha ringt och sagt ungefärlig tid och kontrollerat adressen. Felfri leverans alltså, och allt innehåll i kassen fanns med. Vi hade förberett oss med att ge lilla Freja mat vid 18 och hade själva då ätit lite så att vi skulle klara att ställa oss och laga mat. När kassarna anlänt lade vi henne snabbt, varefter vi kunde packa upp och granska innehåll och menyer. Spännande!

Det märks att Gröna Kassen bemödar sig om att skaffa ekologiska råvaror och att man tänker säsongsanpassat. Såhär i vintertid innebär det en hel del konserver och burkar och mest kål och rotfrukter i form av grönsaker, vilket förstås gör det extra utmanande att dessutom skapa god och näringsrik vegetarisk mat. Vi får känslan av att det är ett litet nystartat företag som drivs av två eldsjälar, och kan inte låta bli att undra hur lätt det är att få lönsamhet i denna affärsidé...tyvärr. All heder åt dem som försöker och hoppas att det lyckas!

Vi äter ju själva både kött och mjölkprodukter, och därför känner vi inte riktigt ett behov av att använda "köttersättning" när vi lagar vegetariskt, utan nöjer oss med det protein som bönor, linser, ärtor, nötter, svamp och då ost och mjölkprodukter ger. I denna kasse som ska lämpa sig även för helvegetarianer och därför även är fri från mjölkprodukter (och därför förstås passar även laktosintoleranta) fanns det dock en hel del livsmedel som vi inte använder till vardags - vegetariska gyros, tofu och soyagrädde exempelvis (se bild). Det ska bli spännande att testa denna mat! Grönsaker och rotfrukter som syns på nästa bild låg det mesta i lösvikt i en kasse utan en massa plastpåsar kring, som kändes fräscht. Det mesta kommer tydligen från gårdar i närheten av Stockholm som man har samarbete med. Det enda i kassen som inte var ekologiskt var färdig hummus med pinjenötter i, enligt kassens egen deklaration. Dock tror vi inte heller ruccolan från Orto Novo är ekologisk, även om den odlas utan bekämpningsmedel (den är inte eko-märkt iaf...).

Hursomhelst, känns bra med en kasse som faktiskt innehåller nästan uteslutande ekologiskt, till skillnad från Coops "ekologiska" kasse som vi testat tidigare som faktiskt innehöll ganska många icke-ekologiska varor.  

Eftersom Adrian sportar på tisdagkvällar bestämde vi oss för att förbereda sås och sallad även till tisdagens middag så att Flora skulle få det så lätt som möjligt att laga färdigt den imorgon med Freja rännande kring benen. Vi satte så igång att laga måndagens middag, en sallad som skulle ätas med pinjenötshummusen och samtidigt koka sås och göra vitkålssallad till tisdagen. Enligt receptet skulle måndagens middag ta 25 minuter att förbereda, och det tog oss två drygt en halvtimme att göra den samt då delar av tisdagens mat, så det stämde väl hyfsat. Salladen innehöll canihua, som vi aldrig tidigare testat eller ens hört talas om. Det påminde mycket om quinoa, såg ut ungefär som svart quinoa fast med mindre korn. Så små faktiskt, att det inte gick att skölja dem i vår sil, utan vi fick koka dem osköljda. Vi var rädda att det skulle bli besk smak, men det blev det inte. Salladen innehöll även stjälkselleri, äpple och gröna oliver samt enkel dressing av vinäger och olja, vi lade dessutom till lite rödlök på eget bevåg.

Det blev gott och fräscht, liknade vintersalladen som vi lagt upp recept på nyligen. Så det fick tummen upp från oss, och hummusen till var också mycket god. Vi som alltid gör egen hummus tyckte nästan det kändes för enkelt med färdig, men det var skönt eftersom det redan var ganska sent på kvällen och det sparade tid. Vi rostade lite bröd till och serverade med en liten pöl livolja i mitten.

Gott och fräscht första dagen alltså!

Se våra andra inlägg om Gröna kassen:-Canihuasallad med pinjenötshummus + leverans och allmän information
-Gyros med potatis och bearnaisesås
-Pasta med kikärtor och broccoli
-Basilikabiffar med potatisgratäng
-Tofugryta med canihua och kålsallad och sammanvägt betyg

-Tävling

söndag 24 februari 2013

Gröna kassen - test av vegetarisk ekologisk matkasse!

Nästa vecka ska vi testa en matkasse igen, denna gång en helt vegetarisk (och veganvänlig) matkasse med över 90% ekologiska produkter och fokus på säsongsmat, från Gröna Kassen! Vi har tidigare inte varit så nöjda med matkassar (se testet av Coops ekologiska matkasse), dels för att de inte varit tillräckligt ekologiska och dels för att recepten ofta haft onödigt stort fokus på kött och för lite grönsaker. När vi fick höra om Gröna Kassen kändes det som att deras filosofi var helt i vår stil och det är dessutom kul att få lite vegetarisk matlagningsinspiration på köpet. De levererar för närvarande i Stockholmsområdet och i Uppsala. Vi som bor utanför Märsta får matkassen på måndag kväll, medan de flesta andra får den på söndag. Det går att välja om man vill ha 3, 4 eller 5 middagar, planerade för 4 personer.

Denna vecka kommer tydligen menyn att innehålla bland annat canihuasallad med pinjenötshummus, basilikabiffar, vegetariska gyros och tofugryta! Klicka på etiketten 'matkasse' nedan för att få upp alla blogginlägg som skriver om matkassar!

onsdag 20 februari 2013

Supermat - länkar till recept

Gillade ni inlägget om supermat och vill försöka laga mer mat enligt de principerna? Här följer en lista på de bloggrecept som innehåller en eller flera "supermatsingredienser" samt i övrigt någorlunda följer rekommendationerna från boken. Tips på hur man kan göra maten ännu mer supermatig listas efter varje recept. Listan uppdateras så att även framtida inlägg länkas till här. Sök också på etiketten "supermat".

Chiligryta - innehåller mycket upphettad tomat inkl. tomatpuré, baljväxter, lök, vitlök, kryddor, och massor av grönsaker i olika färger. Välj fullkornsris till och ha gärna i mycket bönor och grönsaker.
Vegetarisk lasagne - innehåller upphettad tomat, lök, vitlök, spenat, och många olika slags grönsaker. Välj fullkornslasagneplattor till och strössla inte i onödan med osten. Gör en fräsch sallad till som du har olivolja på.
Pasta med kyckling i tomatsås - innehåller upphettad tomat, lök och vitlök samt örtkryddor. Hacka ner extra tomat, tillsätt färsk bladspenat och välj gärna fullkornspasta.
Asiatisk fiskgryta - innehåller lök, fisk, baljväxter, grönsaker och tomat. Testa att använda olika sorters fisk.
Italiensk bönsoppa - innehåller baljväxter, vitlök, lök, olivolja, fullkorn, nötter.
Linssoppa - innehåller baljväxter, lök, vitlök, upphettad tomat. Ät med fullkornsbröd.
Ärtsoppa - innehåller baljväxter, ät fullkornsbröd till.
Lax med grönsaker och bulgur - innehåller lax, tomater, rå lök, broccoli, kål, olivolja, örtkryddor. Ät med fullkornsbulgur.
Tomatsallad - innehåller tomat, olivolja, örtkrydda. Testa att mixa med bladspenat.
Grön currygryta med lax - innehåller lax, broccoli, lök, haricots verts.
Bosarpkyckling med quinoa och ugnsgrillade grönsaker - innehåller upphettad tomat, lök, rapsolja och även quinoa som är nyttigt. Servera gärna ångkokt broccoli till.
Broccoligratäng - innehåller broccoli och lök samt andra grönsaker.
Zuccinisoppa - innehåller lök, vitlök och baljväxter samt grönsaker.
Lax i ugn med matvete och yoghurtsås - innehåller lax, rå lök, olivolja, tomat, fullkorn. Servera gärna ångkokt broccoli till.
Guacamole - innehåller avokado och rå vitlök.
Vegetarisk pestopasta - innehåller upphettad tomat, olivolja, vitlök, lök, nötter (ifall peston innehåller pinjenötter), grönsaker. Välj fullkornspasta.
Fisksoppa - innehåller lax, fisk, skaldjur, upphettad tomat, lök, vitlök och apelsin
Vintersallad - är en riktig nyttighetsbomb med nötter, granatäpple, ruccola, kål (fänkål) samt andra grönsaker och quinoa.
Thaisoppa - innehåller räkor, lök, morot, tomatkross, apelsin, starka kryddor och örtkryddor.

Om dieter och Supermat samt tips på 18 livsmedel att äta mer av!

Face-it diet...
Det finns så mycket vi ännu inte vet om maten. För 20 år sedan tänkte man att frukter och bär var nyttigt att äta främst pga att de innehåller mycket C-vitamin. Idag vet vi att bär är mycket nyttigare än så, främst på grund av att de innehåller fytokemikalier, eller färgpigment i skalet, som fungerar som starka antioxidanter och skyddar cellerna mot cancer, åldersrelaterade sjukdomar, sänker kolesterolet och hämmar inflammationer. Vem vet vad forskarna kommer på om maten härnäst? Precis som med andra saker vi vet ganska lite om är det bra att gå efter någon slags försiktighetsprincip. En blandad, varierad kostär en slags försäkring för att man troligtvis får i sig en hel del saker som få småningom kommer upptäckas vara hälsosamma. Och äter man inte överdrivet mycket av någonting, så är det sällan man får problem av ha fått i sig för mycket av något heller! 

Allt som oftast kommer det tvärsäkra rekommendationer om vad vi bör eller inte bör äta och olika dieter höjs till skyarna med mer eller mindre garanterad viktminskning. Så fort folk är tvärsäkra på det där sättet ska man vara försiktig med att tro på dem . Det är sällan forskarna själva som har kommit fram till dessa slutsatser som uttalar sig såhär tvärsäkert, utan olika typer av ”lekmän” som omtolkat forskarnas slutsatser till enkla råd och rekommendationer som  de sedan försöker sälja till den stora massan. Vad gäller dieter för viktminskning är det nog "face-it-dieten" som är mest verksam...

Med detta sagt så vill vi nu skriva om på vilket sätt som vi försöker äta mer hälsosamt, även om vi inte skulle kalla det diet, särskilt som det främst handlar om att man ska äta mer av en hel del saker och inte mindre. Vi försöker sikta mot de rekommenderade mängderna av de nedan listade 18 supernyttiga livsmedel som har bevisat bra effekter för hälsan, men detta innebär ju automatiskt att man äter mindre av det som inte är lika nyttigt. Boken "Supermat" kom ut 2008 och innehåller en jättebra sammanfattning av den senaste forskningen kring mat och hälsa, inspirerande presenterat med bilder, recept och lagom komplicerade beskrivningar av varför olika livsmedel är så nyttiga. Här nedan har vi sammanställt en lista på livsmedlen och de rekommenderade mängderna man bör få i sig, hur man kan gå tillväga samt en mycket kortfattad kommentar om varför de är nyttiga. På slutet kommer några korta kommentarer också om saker man kan försöka äta mindre av. Men vi rekommenderar varmt att man läser boken om man är intresserad av detta! I nästa blogginlägg finns länkar till recept som förekommit här på bloggen som innehåller supermatsingredienser. Sök även på etiketten "supermat" så får ni upp alla recept som passar in på rekommendationerna.

Rekommendationer från Supermat
Apelsin
1 apelsin eller 1-2 dl juice/dag. Drick till frukost eller ta en apelsin efter lunchen, middagen eller som mellanmål under vintersäsongen.
Bra för att  det stärker immunförsvaret, stabiliserar blodsockret, motverkar cancer i munnen, matstrupen och magsäcken samt lungorna. Minskar risken för hjärtinfarkt, förbättrar inlärningsförmåga och minne, hjälper vid alzheimer och reumatism.
Äpple
1 äpple varannan dag (minst). Ät i frukostyoghurten eller -gröten, ta ett äpple efter lunchen eller som mellanmål.
Bra för att  det minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, åldersdiabetes, olika typer av cancer och är bra mot astma samt för luftrören generellt.  
Granatäpple
Ett par ggr i veckan är rekommendationen, men så mycket äter väl ingen? Vi försöker äta ofta på vintern när de är i säsong.

Bra för att granatäpple sänker blodtrycket, minskar åderförkalkning, motverkar prostatacancer och alzheimer. Det har väldigt stark antioxidativ förmåga och innehåller flera nyttiga näringsämnen och substanser som inte finns i några andra födoämnen.    
Blåbär
Lite blåbär varje dag  + många andra bär. Frysta blåbär kan tinas i kylen och blandas ner i frukostyoghurten eller -gröten eller ätas som mellanmål eller efterrätt med lite yoghurt.


Bra för att  de är väldigt kraftiga antioxidanter, innehåller massor med c-vitamin, är bra för hjärnan och motverkar rynkor. Dessutom är de bra för hjärtat, sänker blodtrycker, motverkar tjocktarms-, prostata- och livmoderhalscancer samt är bra mot urinvägsinfektion. Stärker mörkerseendet och hämmar inflammationer i mag-tarmkanalen. Många andra röda och mörka bär har liknande positiva effekter.
Nötter och frön
1 handfull/dag, många olika, valnötter, mandlar, pumpafrön och solrosfrön är särskilt nyttiga. Ät nötter som mellanmål, blanda i frukosten eller till efterrätt, strössla över sallader och soppor.
Bra för att  Nötter och frön är feta men kan hjälpa oss att hålla vikten under förutsättning att man äter dem med måtta. De är bra för blodsockret och minskar risken för åldersdiabetes samt för hjärtsjukdom. E-vitamin i i solrosfrön och mandel är bra för kärlen och mot alzheimer och Parkinson. Valnötter är mycket rika på omega-3. 
Krossat Linfrö
2 msk/ dag. Blanda i frukostgröten eller yoghurten. Kan smaka äckligt om man tar för mycket. OBS att hela linfrön inte har samma positiva effekt, och att man inte heller bör äta mer än 2 msk per dag!
Bra för att  de innehåller mycket omega 3 (se positiva effekter av lax). De innehåller dessutom fibrer som renar kroppen och Lignan som kan ge skydd mot bröstcancer och dessutom hjälper mot klimakteriebesvär. 
Baljväxter (bönor, ärtor och linser)
3 port olika baljväxter/vecka (minst). Ha bönor och kikärtor i hummus, soppor och grytor. Ät gröna ärtor till till alla möjliga rätter och ha ärtor och bönor i sallad. 
Bra för att  de är rika på järn och ger därmed mer energi och motverkar trötthet. Innehåller magnesium och kalium som sänker blodtrycket. Är rikt på folat som motverkar olika typer av cancer. Motverkar hjärt-kärlsjukdom.   
Havre
1 portion/dag + 2 portioner övrigt fullkorn t.ex. fullkornsbröd och fullkornsris och fullkornspasta. Testa även mathavre!
Bra för att havre minskar risken för hjärtinfarkt, demens, åldersdiabetes, är bra för mag-tarmkanalen och hämmar inflammation. Fullkornsprodukter över huvud taget minskar risken för hjärt-kärlsjukdom och vissa typer av cancer.  
Yoghurt
2,5 dl /dag. Ät till frukost, mellanmål eller som efterrätt. Blanda gärna ner äpple, blåbär eller nötter i yoghurten!
Bra för att  det är rikt på kalcium och motverkar benskörhet samtidigt som den är probiotisk och därför förbättrar immunförsvaret, hälsan i mag-tarmkanalen och hjälper mot viktproblem och bukfetma eftersom det bryter ner fett på ett effektivt sätt. 
Avokado
½ avokado 3-4 ggr/vecka. Ät som mellanmål, på macka eller i sallad. Fast de är främst i säsong under vintern, så fokusera på att äta avokado då när de är godast!
Bra för att hjälper kroppen att ta upp flera andra nyttiga ämnen. Sänker kolesterolet, skyddar hjärtat, är bra för synen och huden. Ger ett visst skydd mot bröstcancer och prostatacancer. 
Broccoli
3-4 ggr/vecka + andra kålsort regelbundet. Fokusera på att äta broccoli under hösten och vintern när den är i säsong. Ångkoka gärna vilket bevarar näringsämnena och ät den så till nästan vilken mat som helst, ha i broccoligratäng, gör broccolisoppa. 
Bra för att  den motverkar cancer i lungor, lever, matstrupe och tjocktarm samt vissa typer av bröst- och prostatacancer. Stimulerar levern att göra sig av med gifter och ger lägre risk för att utveckla hjärtsjukdom. Innehåller folat, som är viktigt för foster, och motverkar uppkomsten av magsår. Broccoli minskar även risken för att utveckla grumlad lins i ögonen och är bra för skelettet eftersom den innehåller kalcium.  
Spenat
3-4 ggr/v + ät även andra mörkt gröna bladgrönsaker och gula och orangea grönsaker. Ha babyspenat i en blandsallad istället för isbergssallad, använd i omelett eller bulgur. Använd fryst spenat i lasagne och pajer, gör spenatsoppa. 
Bra för att spenat hjälper mot cancer i gallblåsan, lungorna, tjocktarmen, prostatan och brösten. Hjälper även mot åderförkalkning och innehåller mycket järn som hjälper till att transportera syre till olika organ och gör dig stark och smart! P.g.a. nitrathalten i spenat ska upphettad spenat i t.ex. lasagne kylas ner snabbt efter tillagning om den ska sparas och sedan hettas upp den ordentligt innan man äter den, d.v.s. den ska vara rumstempererad så lite som möjligt. 
Tomat (tillagad tomat är bäst)
2-3 msk/dag tomat som varit upphettad + färsk tomat 3-4 ggr/v. På vintern kan man fokusera på att ha tomatkross i grytor, soppor, pastasåser mm. Ketchup utan tillsatt socker och pizza som inte innehåller onödigt mycket ost och annat fett är bra p.g.a tomatsåsen! På sommaren och hösten är tomatsallad perfekt! Ät tillsammans med nyttigt fett, gärna olivolja. 
Bra för att  tomater med sin höga lykopenhalt minskar risken för cancer, motverkar kärlens åldrande och därmed hjärtsjukdom, stroke, minnesförlust samt även impotens. De har visat sig särskilt verksamma mot prostatacancer. Dessutom fördröjer de rynkor! Upphettning ökar halten av lykopen. 
Lök (olika sorter)
Minst 3 ggr/vecka (helst rå). Använd rå vitlök i tsatsiki, hummus, guacamole (alla dessa tre innehåller ju även annan supermat - yoghurt, baljväxter och avokado!). Ha hackad rå rödlök i sallader. Tillsätt lök så ofta du kan i mat, och öka gärna mängden lök i grytor, soppor, gratänger, ugnsgrillat. OBS låt löken vila i 10 minuter efter att du hackat den och innan du hettar upp den, då koncentreras viktiga enzymer och stannar sedan kvar i maten. 
Bra för att lök stabiliserar blodsockret, är bra för kärlen, hämmar inflammationer och förbättrar immunförsvaret. Lök renar kroppen genom att stimulera levern att rensa ut gifter ur kroppen och stärker skelettet och motverkar cancer i matstrupen, magsäcken och tjocktarmen.    
Olivolja (kallpressad extra jungfru)
2-3 msk/dag (är ju väldigt mycket, men börja med att ha olivolja på tomatsallad, ringla över nykokt pasta, doppa bröd i samt ät i olika såser som pesto, salsa, hummus e.t.c.). OBS, stek ej i olivolja, använd då rapsolja som är nyttigt av andra orsaker, exempelvis är rikt på Omega 3 och E-vitamin. De två oljorna kompletterar varandra bra.  
Bra för att  det sänker det onda och ökar det goda kolesterolet, minskar inflammation, förhindrar att kärl drar ihop sig, innehåller flera ämnen som tillsammans motverkar åldrandet, minskar risken för bröstcancer och tjocktarmscancer samt benskörhet. Paradoxalt nog hjälper olivolja med viktminskning eftersom olivoljan ökar nedbrytningen av fett i fettcellerna!  
Lax
3 ggr/vecka + skaldjur är också nyttigt. Om man vill tänka på miljön kanske man inte ska äta riktigt såhär mycket lax, utan se till att få i sig Omega 3 från krossade linfrön och rapsolja exempelvis.
Bra för att lax och annan fet fisk hämmar inflammation och cancer, skyddar kärl och minskar risken för plötslig hjärtdöd. Dessutom ger den vackrare hy, skyddar ögonen och minskar besvär med torra ögon. Lax är rikt på D-vitamin, B-vitamin, magnesium och selen. Det är även viktigt för foster om man är gravid och ökar hjärnans prestationsförmåga samt motverkar depression, demens och ADHD. Depression och humörsvängningar har visat sig påverkas positivt om man får i sig mycket Omega-3. Skaldjur innehåller också omega-3, mineraler och mycket protein samtidigt som de har lite kalorier.   
Rött vin eller blå druvjuice
1 glas, ca 3 ggr/v + gärna blå vindruvor. Det är vanskligt att rekommendera vin eftersom alkohol kan ha olika negativa bieffekter inklusive leversjukdomar och alkoholism. Men det verkar som att rött vin är det bästa om man kan och vill dricka vin. Ett glas rött vin = 3 glas druvjuice om man räknar på fytokemikalierna som ingår. Druvor är dock sockriga och icke-ekologiska är väldigt besprutade.  Så anpassa detta till din egen verklighet, och notera att ett glas är ett glas på ca 10-12 cl och inte mer. 
Bra för att  det innehåller flera olika ämnen som har positiva effekter på kärl och hjärta, t.ex. minskar det onda kolesterolet och håller hjärtmuskeln smidig. Skyddar även mot prostata- bröst-, lung- och levercancer, dämpar inflammationer och ger lägre risk för alzheimer. 
Choklad (mörk)
10-20 g 4-5 ggr/vecka. Köp hem kakor av mörk ekologisk fairtrade-choklad (vi rekommenderar Änglamarks mörka choklad som är prisvärd) - unna dig 1-2 rutor efter maten eller till kaffet!
Bra för att choklad med 70%-ig kakaohalt innehåller överlägset mycket antioxidanter (s.k. ORAC-värdet är 13 120/100 g, att jämföra med granatäpplen som anses supernyttiga och har 3307 och blåbär som har 2400). Detta innebär att det är bra för hjärt-kärlhälsan och mot diabetes.
I övrigt: 
Ät mycket övriga grönsaker i olika färger, både råa och tillagade!
Ät ca 3 portioner frukt och bär per dag (apelsinjuicen räknas som 1 portion).
Såklart är det bra att få i sig kolhydrater, fett och protien, ungefär i proportionerna 1/3 av varje.

Överkurs: 
Andra kostråd:
Ät gärna get- och fårost, magert kött, kyckling, fisk, fullkornsris och pasta (obs kolla på förpackningen att det är 50-100% fullkorn!), rotfrukter. Välj gärna ekologiskt kött då korna har betat mer gräs och har fått i sig mer omega 3 än om de matats med spannmål. Kryddor som chili, cayennepeppar och örtkryddor är också bra för hälsan. 
Ät mer måttliga mängder av: Komjölk och feta mjölkprodukter (förutom yoghurt) samt fetare kött, då forskning visat att överdriven konsumtion av dessa produkter är relaterat till olika hälsoproblem. Måttlig konsumtion ska inte vara några problem.

Undvik gärna då det inte ger hälsofördelar och ibland kan ge nackdelar:
All processad mat (olika såser i flaskor och påsar som ska röras ut i vatten eller mjölk, färdiga produkter, hel- och halvfabrikat av olika slag), allt som innehåller härdat fett (exempelvis färdiga småkakor och bakverk), produkter som innehåller mycket vitt socker eller olika former av sirap. Forskningen visar också mer och mer att olika saker som dessa produkter innehåller är skadliga för kroppen på olika sätt, även om vi inte vet allt om hur olika tillsatser, processer mm. påverkar hälsan. Det är onödigt att vara livrädd för detta också förstås, men det är samtidigt klokt att inte basera större delen av sitt matintag på dessa produkter.


söndag 17 februari 2013

Köttskandaler och entrecote-middag

I dessa kött-skandalstider kan vi känna att det känns extra bra att ha satsat på att köpa kravkött och kött från lokala bondgårdar. Är övertygade om att trenden att folk vet allt mindre om vart maten kommer ifrån samtidigt som den ständigt prispressas till stor del är orsakerna bakom matfusket. Detta kommer diskuteras i kvällens Agenda, ska bli spännande att se).

Så det kändes bra att kunna tina en bit kravmärkt entrecote, i visshet om att det var kött av hög kvalité på flera sätt, till torsdagens alla hjärtans dagmiddag. Vi försöker ta alla chanser vi kan få att laga god middag tillsammans, och alla hjärtans dag kändes som en ursäkt lika god som någon. Ci hade dock lite småont om tid så middagen fick bli ganska snabbfixad. Potatisrullen med getost från nyårsafton har vi drömt om sedan dess, så den gick i repris, och till detta gjorde vi en snabb ädelostsås eftersom vi fortfarande har kvar ädelost sedan i julas. Testade också pressgurka enligt ett recept på bloggen Mumsfilibabba, men denna blev alldeles för stark i smaken av vitpeppar i vårt tycke, så vi rekommenderar att man endast tar en mycket liten nypa vitpeppar i lagen istället för det kryddmått som står i receptet.


Entrecote, potatisrulle med getost och rosmarin, ädelostsås och pressgurka
2 portioner

ca 100 g kött att steka i panna per person
ca 70 g ädelost
1 dl grädde
salt, peppar
ingredienser till potatisrulle och pressgurka, se respektive recept nedan

Potatisrulle med getost och rosmarin - receptet finns här
Pressgurka - recept på en annan blogg (ta mindre mängd vitpeppar!)

Börja med att hyvla och salta in gurkan till pressgurka samt göra lagen till den. Ta fram kött och ost i rumstemperatur, men gör under tiden potatiskakan som ska vara i ugn i ca 20 minuter. När det är 5 minuter kvar, häll grädden i en såskastrull och koka upp medan ni smular ner ädelosten i kastrullen, salta och peppra lite. Stek köttet i smör i en stekpanna till lagom rosa färg efter smak. Skölj ur kastrullen med en skvätt mjölk och häll detta i såsen. Under tiden som den ene fixar sås och köttbit får den andra ta ut potatiskakan ur ugnen och lägga upp den på tallrikar samt ställa fram gurka mm, så att allt är färdigt när köttbiten är färdigstekt. Den ska förstås ätas omedelbart!

onsdag 13 februari 2013

Thai-soppa med nudlar och grönsaker

Vi testade ännu ett recept från Buffé soppspecialen som nämndes i ett tidigare inlägg, en Thaisoppa. Den blev riktigt god, och efter att vi tillsatt lite mer grönsaker blev det en rejäl sats, dock lite klen på protein tyckte vi. När vi värmde upp den för att äta nästa dag hade vi i tinade skalade räkor och stekt svamp, och då var receptet komplett!

Thaisoppa med/utan räkor och svamp.
Thai-inspirerad soppa
ca 6 portioner

3 morötter
1 purjolök
500 g skogschampinjoner
1 tsk röd currypasta
1 burk tomatkross
2 burkar kokosmjölk
1,5 msk riven ingefära
1 pressad apelsin
1 pressad lime
1,5 msk fisksås
buljong
2 msk sweet chilisås
1 paket äggnudlar eller risnudlar
färsk koriander
ev. räkor, ca 6 st per portion

Skala och skär morötter i slantar, skölj och hacka purjon. Skölj och skiva champinjonerna men ta undan hälften. Fräs resten av champinjonerna tillsammans med purjo och morötter i botten på en stor kastrull i rapsolja. Tillsätt currypasta och rör om. Tillsätt alla andra ingredienser utom nudlar, koriander och räkor och koka upp, låt puttra i ca 10 minuter. Koka under tiden äggnudlar i en separat kastrull i 3 minuter, häll av vattnet. Stek andra hälften av svampen i en stekpanna, salta och peppra. Smaka av soppan på slutet, tillsätt ev. mer av kryddning, buljong eller kokosmjölk om det är för starkt. (Vi hade drygt 2 tsk currypasta och fick lägga till en burk kokosmjölk eftersom det blev starkt. Då blev det Ok, fast inte så skönt när Flora råkade skvätta upp lite i ögat medan hon åt...). När ni är nöjda med kryddningen, tillsätt äggnudlar och ev. räkor utan att koka mer, häll upp i skålar och strössla över lite stekta champinjoner, garnera med färsk koriander. Mumsigt!! Om ni tänker spara av soppan till senare, spara då nudlar och räkor i en separat burk och tillsätt när ni värmt upp soppan.

Övrigt: Passar både vegetarianer och veganer om man utesluter räkor och kontrollerar innehållet i buljonger och såser. Välj risnudlar utan gluten för glutenfri variant, och den är dessutom laktosfri eftersom det är kokosmjölk som är basen. För att den ska passa barn måste man nog dra ner lite på currypastan.

tisdag 12 februari 2013

Ekologiska favoritprodukter

Tänkte tipsa om några av våra ekologiska favoritprodukter - och får gärna tips tillbaka av er bloggläsare i kommentarsfältet!

Förresten finns det här på Kravs hemsida en sammanfattning av forskning om i vilken utsträckning ekologiskt är bättre för hälsan, intressant att veta eftersom det på sistone har varit en del nyheter som ifrågasatt detta. Det har forskats ganska lite, och en hel del saker kan inte anses bevisade, men allt sammantaget finns det i alla fall tillräckligt för att övertyga oss om att det är en bra idé att satsa på ekologiskt för hälsans skull, plus då att vi tycker det är bra av en massa andra anledningar också.

Änglamark olivolja och rapsolja - god olja av bra kvalitet, till ett bra pris i snygga flaskor!

Saltå kvarn torkade aprikoser och russin - jättegoda, saftiga aprikoser och smakrika russin, utan bekämpningsmedelsrester i skalet och utan att aprikoserna svavelbehandlats för att få orange färg...

Renee Voltaires lantbuljong - buljong av hög kvalité som räcker länge. Kan tyckas dyr men om man jämför literpriset är det inte så farligt och med tanke på att andra buljonger ofta innehåller mer tillsatser än grönsaker så jämför man ju inte samma sak om man bara tittar på priset. Se här.

Änglamark lagrad ost - mycket god ost som hela familjen älskar, lite för smulig bara... (ej i bild)

Saltå kvarns mjöl (vete, graham, dinkel, råg mm.). Mjöl utan tillsatser av ekologiskt odlad spannmål som mals på stenkvarnar och bevarar därmed mycket näringsämnen.

Ica I love eco tagliatelle - god tagliatelle på durumvete som passar perfekt till lyxigare pastarätter

Urtekram kalamataoliver och Änglamark olivmix - måste kärnas ur men är jättegoda!

Ekologiskt korntunnbröd från Maud och Olof Eriksson Tunnbrödsbageri - jättegott och krispigt tunnbröd, mycket gott med osten som nämndes ovan till valfri soppa.

Änglamark mandlar - ekologiska mandlar är mycket godare än vanliga, men ganska dyra, änglamarks mandlar är prisvärda!

Arla ekologisk mild yoghurt - varsamt behandlad yoghurt som får god smak och naturlig fetthalt. Försöker generellt gynna mindre lokala producenter än jätten Arla, men denna yoghurt är faktiskt en favorit.

Green choice ekologiskt jordnötssmör - bara jordnötter och havssalt och det känns på smaken!

Saltå kvarn krossat linfrö - gott och nyttigt i frukostgröten, extra tillskott av omega-3. (ej i bild)

måndag 11 februari 2013

Semlor med irish coffee!

Snart är det fettisdag! Hoppas ni alla varit duktiga och inte börjat tjuväta semlor redan i januari! Kring själva semmeldagen kan det vara mer ok att tänja på reglerna kanske... Eftersom Adrian cyklar mountainbike på tisdagkvällar bestämde vi oss för att baka semlor redan i söndags. Det blev en riktig semmelfest med irish coffee och Freja fick smaka på sin första semla, det blev en hit (se foto nedan). Semlorna blev riktigt goda med fin kardemummasmak på bullarna och god fyllning. Dagens semlor man kan köpa blir nästan alltid en besvikelse, oftast är bullarna torra och smaklösa och fyllningen för lite och mest sockrig utan ordentlig mandelmassesmak. Bäst att baka själv alltså. Allt enligt efterrättsfilosofin att om man orkat baka själv så är man mer värd sötsakerna än om man köpt dem!

Receptet nedan blir 16 små semlor, men man kan förstås göra 8 stora istället, eller dubbla receptet och göra fler. Det är roligare att göra små semlor så att man kan få äta flera än att göra en stor som tar slut i ett nafs. Irish coffee passar bra till, och särskilt som man redan har vispad grädde i och med semlorna.

Freja funderar på hur hon bäst ska hugga in på sin första semla.... snart har hon bestämt sig för att äta med sked och börjar med grädden...

Semlor
16 små semlor

2 dl mjölk
75 g smör
25 g jäst
1 dl socker (gärna råsocker)
1 dl kesella
2 krm salt
1 tsk nystötta kardemummakärnor
ca 7,5 dl vegtemjöl
1 ägg till pensling

Fyllning: 
150 g mandelmassa
3 msk mjölk
 5 dl grädde (då finns det gott om grädde och räcker även till Irish coffee)
florsocker

Värm mjölken till max 37 grader, tillsätt smöret och smula ner jästen. Häll detta i en skål och tillsätt kesella, salt och socker samt mortlad kardemumma. Arbeta in så mycket mjöl som behövs för att få en smidig, relativt lös deg. Jäs den övertäckt i ca 30 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Forma till en längd som ni skär på hälften flera gånger tills ni har 16 jämnstora bitar. Rulla varje bit till en rund bulle. Jäs på plåt med bakplåtspapper i ca 30-40 minuter till. Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 11 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler. Medan bullarna gräddas, riv mandelmassan och blanda med mjölk i en skål till fyllningen, vispa grädden i en annan. Det är en smaksak hur söt man vill att fyllningen och grädden ska vara, men det kan vara gott att tillsätta lite florsocker till både fyllningen och grädden. Är det inte tillräckligt sött kan det upplevas som lite smaklöst. När bullarna svalat något, skär upp ett lock och gröp ur inkråm ur varje bulle (men spara hela bullar i plastpåse om de inte ska ätas direkt). Ta bort relativt mycket inkråm så att ordentligt med fyllning får plats. Tillsätt inkråmet till skålen med fyllningen, mosa med gaffel och blanda väl. Tillsätt även lite florsocker om fyllningen inte känns tillräckligt söt. Fyll bullarna med fyllning, skeda över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker genom en sil.


Irish coffee
2 st

  • Gör två koppar vanligt starkt kaffe.
  • Tillsätt drygt 1 tsk socker i varje, rör om.
  • Tillsätt whiskey, gärna tex Jameson, mellan 2-4 cl beroende på hur stark drink man vill ha.
  • Skeda över några matskedar löst vispad grädde.
  • Servera genast, gärna i höga glas. Egentligen ska man dricka kaffet genom grädden, så sk. irish-coffeeskedar är egentligen inte lämpliga.

söndag 10 februari 2013

Champinjonsoppa


I senaste numret av Icas inspirationstidning Buffé fanns det flera riktigt intressanta recept på soppor som vi bestämt oss för att testa. Vi testade champinjonsoppan och det blev faktiskt väldigt gott! Vi hade 2 dl grädde kvar från tidigare och hällde i det i soppan, det blev mättande och lagom krämigt. I receptet stod det ursprungligen 5 dl grädde och 5 dl mjölk, men det verkar bisarrt mycket fett. Andra recept på champinjonsoppa har ännu mindre fett än detta så om man vill spara in på fett så kan man säkert byta ut nästan all grädde mot mjölk. Vi har även tillsatt en zuccini och bacon till receptet. Ett plus var att soppan var väldigt snabblagad.

Champinjonsoppa 
4 portioner

500 g skogschampinjoner
2 gul lök
1 zuccini
1 tsk torkad timjan
1/2 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
8 dl mjölk
1,5 msk maizena
ev. bacon 1 paket
smör
salt, peppar

Grovhacka hälften av champinjonerna, skala och hacka löken, grovhacka halva zuccinin. Fräs detta i smör i en stor kastrull i några minuter. Tillsätt timjan, buljong, salt, peppar, grädde och mjölk, koka upp och låt puttra i 10 minuter. Skär under tiden resten av svampen och zuccinin i skivor och klipp bacon i småbitar med sax. Ta soppan från värmen och mixa med stavmixer tills den är slät. Tillsätts hälften av den kvarvarande, nu skivade svampen (dvs. ca 125 g) och koka i några minuter till. Red med maizena och låt puttra någon minut. Stek under tiden resten av svampen i smör, salta och peppra under tiden, samt stek zuccini och bacon. Häll upp i skålar och strössla över zuccini, bacon och svamp i varje skål. Servera gärna med bröd.

Övrigt: glutenfri och vegetarisk om man skippar bacon till. 

fredag 8 februari 2013

Alla hjärtans dessert - Pannacotta med hallon och pistagenötter

Här kommer ett tips på en god dessert som kanske passar på alla hjärtans dag? Vi gjorde den häromåret och den blev jättegod! Receptet på vaniljpannacotta kommer från början från kokboken "Italienska desserter" men vi har modifierat det lite.

Det blir gott med många olika slags topping till, denna gång valde vi frysta tinade hallon och hackade pistagenötter. Till jul kanske det passar med lite saffran i smeten och hjortron istället för hallon? Se foto längre ner på samma efterrätt med saffaranshonung en gång till nyår. 

Pannacotta med hallon och pistagenötter
4 rätt ordentliga portioner

5 dl grädde
50 g socker
1 vaniljstång
2 gelatinblad
Frysta tinade hallon, välj ut de finaste till garnering
En näve hackade pistagenötter (obs, ej salta!)

Panna cotta med hallonlager och 
hallon-pistage topping
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten så att de mjuknar (tar ca 10 minuter). Koka upp grädden med socker och urskrapad vaniljstång (låt även stången koka med). Krama ur vattnet ur gelatinet och låt det lösas upp i grädden, låt stå och dra en stund innan ni tar bort vaniljstången. Passera genom en fil sil. Vill ni ha ren panna cotta med topping ovanpå så häll upp i fina glas och ställ i kylen för att stelna, gärna över natten.

Panna cotta som stelnat i glas kan också försiktigt värmas i vattenbad en kort stund och sedan stjälpas upp i t.ex. en skål och garneras som i denna variant på efterrätten. Vill ni lagra t.ex hallon i mitten som på bilden här så låt den först svalna lite och häll sedan upp när den är så stel att det går att lagra t.ex. mosade hallon med panna cottan - häll t.ex. 1 msk mosade hallon i botten av glaset, lite panna cotta ovanpå, ytterligare 2 msk hallon och sedan den sista panna cottan, innan ni ställer in i kylen. 

Precis innan servering kan ni garnera med hallon och hacka pistagenötter.

Vaniljpannacotta med saffranshonung

Övrigt: Rätten är glutenfri. Kontrollera allergi mot nötter. Man kan även välja jordgubbar eller blåbär istället för hallon. Obs att gelatin utvinns ur svinsvål som alltså är en fläskprodukt.

Glasen vi serverade efterrätten i är martiniglasen Street Martini från Orrefors.

onsdag 6 februari 2013

Vinter - säsongsinspiration

Vintermaten äter vi från att julhelgen är passerad och fram till påsken ungefär. Förr kallades denna tid för fastan, och det berodde förstås på att maten började sina efter höstens skördemånader och julens frosseri, och det var fortfarande långt kvar till vårens ägg, kyckling, och primörgrönsaker. Jordbruket låg i träda och man satt inne och värmde sig och pysslade med olika saker som inte hinns med under sommarmånaderna, och gjorde därmed också av med mindre energi så att man klarade fastans färre måltider, mindre portioner och enklare mat. Här fick man igen för hur flitig man varit under sommaren och hösten med att salta och lägga in fisk, torka kött, sylta bär och frukt med mera.

Även om vi inte fastar på vintern nuförtiden kan det vara en bra tid att äta lite mer hälsosamt – det känner också många spontant för att göra efter julmånadens excesser. Vi kan idag översätta fastan till att man i möjligaste mån försöker skippa onödiga efterrätter, fikastunder och chipsfrossa och istället satsar på mycket citrusfrukter, fisk, bönor, linser, rotfrukter och vissa grönsaker under den här tiden. Givetvis kan man behöva något gott i samband med vinterns utflykter i snön och semlan hör ju årstiden till. Men kanske ska man försöka hålla igen resten av dagarna - och öva lite på självbehärskningen, något som ju också var en poäng med fastan.

Vintern kan verka som en av de tråkigaste säsongerna i Sverige, då färska grönsaker tenderar att vara svåra att hitta och de flesta med goda intentioner att äta säsongsbetonat kan tappa sugen. Hur ska man tänka? Ja, som tur är så är det ändå säsong för flera av de ingredienser som man så väl behöver under vintern. Fisk och skaldjur är ju generellt i säsong under vinterhalvåret, och det passar utmärkt till hälsotemat eftersom omega-3-rik mat som fisk och linfrö samt andra nyttiga fetter som avokado, också i säsong, smörjer huden och ögonen och bidrar med D-vitamin då solen står för lågt på himlen för att hjälpa oss med det. Kokosmjölk rekommenderas faktiskt också av skönhetsexperter för att huden ska vara smidig, och det passar ju väl in på vinterns konserv-tema i brist på färska råvaror. Detsamma gäller konserverad tomat, som också är en riktig vitamin- och lykopenbomb och vinterns härliga citrusfrukter som hjälper till att hålla förkylningarna borta. Grytor och soppor värmer, är gott, nyttigt och ofta billigt, vilket kanske också är välkommet efter julens utgifter. Så det finns egentligen många skäl att välkomna vinterns mat!

Vinterns mat:

  • Citrusfrukter - Apelsin, citron, grapefrukt, mandarin, pomelo - och jättegoda blodapelisner som är i säsong nu!
  • Lyxfrukter som ananas, granatäpple (supernyttigt!) och kiwi
  • Äpple finns fortfarande!
  • Avokado - passa på!
  • Fisk – fryst och färsk, samt räkor
  • Färska grönsaker: Broccoli! Kål, blomkål, brysselkål, palsternacka, morot
  • Frysta grönsaker: Spenat, haricots verts och sparris är gott om man gör rätt när man tinar/tillagar och inte överkokar
  • Tetra/konserver: Tomatkross, olika sorters bönor och majs 
  • Frysta bär – passar till nyttiga smoothies, och i frukostgröten eller yoghurten. 
  • Konserverad och torkad frukt kan man unna sig nu också. 
  • Potatis passar nu bäst som potatismos/puré eller ugnsbakad potatis
  • Passa på att äta gryner, ris och pasta
  • Sötsaker: semlor, våfflor och pannkakor, chokladdesserter som inte kräver färska bär eller fruker.

tisdag 5 februari 2013

Chili och vegetarisk lasagne - favoriter i vinter-repris

I söndags gjorde vi en chiligryta, som redan tidigare figurerat här på bloggen. Den är himla tacksam eftersom det blir gott och nyttigt eftersom det innehåller massor med med baljväxter och även upphettad tomat som är supernyttiga ingredienser (mer om detta snart). Grytan är dessutom relativt billig och smidig både att frysa och ha som matlåda. Vi tog ett snyggare foto av den denna gång och tänkte dessutom göra reklam för den nu såhär i vintersammanhang eftersom den innehåller mycket burkar och tetror istället för färska grönsaker. Åt grytan till lunch idag med en klick tsatsiki som blivit över från en annan måltid, det passade jättebra till!

Idag gjorde vi dessutom en vegetarisk lasagne som också figurerat tidigare. Denna är också ett hett vintertips då den innehåller relativt få färska grönsaker och blir väldigt god och nyttig, särskilt som den görs med keso istället för vit sås. Den är även smidig som matlåda samt som storkok att fysa in.

Övrigt: lasagnen är vegetarisk men innehåller gluten och laktos. Chilin är laktos- och glutenfri men innehåller kött, det är dock inga problem att utesluta köttet, då den blir veganvänlig på köpet!

måndag 4 februari 2013

5 varor att köpa rättvisemärkt



Apropå Naturskyddsföreningens lista på 5 viktiga varor att köpa ekologiskt som cirkulerat på sistone på facebook bland annat (ta en titt på den - framförallt vindruvor var en nyhet för min del, att de var så kraftigt besprutade - skönt att vi främst ger ekologiska russin till Freja!) listar jag här de 5 produkter vi alltid försöker köpa rättvisemärkt.

Flora har i sin forskning med fattiga människor i olika länder i Afrika kommit att starkt ifrågasätta nyttan med olika typer av biståndsinsatser, såsom trädplantering, klimatkompensering, mikrofinans, turismprojekt mfl. insatser, som trots att de menar väl så ofta blir fler. Medan vi med ena handen pytsar ut biståndspengar roffar vi däremot med andra handen åt oss pengar då vi pressar priserna på produkter som produceras i fattiga länder av fattiga bönder eller plantagearbetare som ofta får extremt låg lön, knappt har råd att låta barnen gå i skolan etc. Rättvis handel är det lättaste sättet att komma åt dessa orättvisor. Man slipper att ge allmosor utan betalar helt enkelt ett schysst pris för produkter som ofta också då producerats med mer omsorg.

Dessa fem produkter vi listar här är stora plantageprodukter där arbetarna ofta har mycket problematiska villkor, och där dessutom ofta mycket bekämpningsmedel används, så helst ska man försöka köpa både ekologiskt och rättvisemärkt!

Kaffe
Kaffepriset har pressats extremt mycket under 2000-talet. Stora kaffekedjor, med amerikanska Starbucks i spetsen, har spelat en betydande roll i den processen. Det har nått en nivå där kaffebönder inte får ihop det överhuvudtaget, och självmord bland bönderna blivit vanliga (se exv. den lättillgängliga boken Stuffed and Starved - The Hidden Battle for the World's Food System). Skillnaden i villkor är stor mellan vanliga och rättvisemärkta plantager, även om de förstås heller inte är perfekta. Ska man ändå satsa på ekologiskt kaffe är inte prisskillnaden jättestor till rättvisemärkt och som sagt, man kan tänkta på det som sitt bidrag till en bättre värld.

Vi köper kaffebönor som vi mal själva och gillar märket Equale som är både rättvisemärkt och kravmärkt. Adrian har smakat sig igenom nästan alla sorter, och tycker egentligen mest om Arvid Nordquists rättvisemärkta bönor, men de finns inte på vårat Coop tyvärr.

Te
Finns ej med i bild, men det finns många olika sorters gott ekologiskt te. Flora är förtjust i Earl Grey och fördelen med ekologiskt är att det tenderar att vara smaksatt med äkta bergamott och inte någon dålig smakkopia. Serien Four O'clock har ekologiska och rättvisemärkta teer av flera sorter, inklusive ett jättegott kvällste med lakritsrot.

Kakao/choklad
Kakao och choklad finns prisvärda ekologiska och rättvisemärkta från Coop änglamark. Adrian är mycket förtjust i choklad och äter gärna en ruta eller två efter lunch varje dag (har till och med chokladkakor i skrivbordslådan på jobbet... ) Han gör också egen mycket god chokladmjölk med kakaopulver, mjölk och lite socker. Mycket godare än Oboy's sockerstinna variant!

Socker
Vi har fallit för ett råsocker från Lidl som är rättvisemärkt från märket Fairglobe. Det smakar fantiskt gott, lite lakritsartat och kommer från Malawi där vi bott i flera månader för några år sedan.

Bananer
Odlas på plantage, hårt besprutade och under mycket tveksamma förhållanden för plantagearbetarna. Har ni sett filmen Bananas? Den är tyvärr lite seg och långdragen men ändå en ögonöppnare om man går och tror att vanliga bananer produceras på ett trevligt sätt. Jag minns en studie från 2003 där man på Köpenhamns zoo gett schimpanserna ett val mellan ekologiska och vanliga bananer. De åt först alla ekologiska bananer, med skal och allt. Sedan åt de även de icke-ekologiska bananerna, men skalade då dem. De är smarta, aporna!

Intresserad av tips på produkter som finns rättvisemärkta - titta här.

fredag 1 februari 2013

Vintersallad - hälsotema på bloggen!

Vi känner liksom de flesta av den hälsolängtan som kan komma efter julhelgens frosserier och stillasittande. Nu vill man äta fräscht och motionera!  Synd bara att man ständigt är lite halvtrött av allt mörker och lite halvförkyld... och att det är svårt att hitta fräscha grönsaker i säsong. Men vi ska anstränga oss och det blir lite hälsotema här på bloggen under den närmaste tiden, vi börjar med en vintersallad som innehåller proteirik quinoa, och flera mycket nyttiga ingredienser som fänkål, ruccola, granatäpple och mandel. Läs här om varför detta är så nyttigt! Hittade receptet i DN för någon vecka sedan, vi tyckte det blev alldeles för mycket vinäger i så jag har försökt dra ner på det i receptet. Ett tips är att dosera vinägretten själv på salladen så att det inte blir för mycket. 

Vintersallad 
ca 3-4 portioner 

1 dl sötmandel
2 dl quinoa
grönsaksbuljong
1/2 granatäpple
1 fänkål
olivolja
1 msk flytande honung
1msk vitvinsvinäger
salt, svartpeppar
3 msk pressad citron 
1 dl hackad bladpersilja
1 påse ruccola

Rosta mandel i en torr stekpanna och grovhacka den. Skölj quinoa ordentligt och koka den med buljong, Strimla fänkål och fräs i en stekpanna i olivolja i 3 minuter. Ta ur fänkålen och tillsätt honung, vinäger, salt och peppar i stekpannan, låt vätskan koka ihop och svalna. Ta loss granatäpplekärnor genom att halvera granatäpplet på mitten, vänd den mot en skål och banka ganska friskt med baksidan av en sked på granatäpplets baksida, då faller kärnor loss. När du fått ut det mesta, vräng skalet ut och in och plocka ur det sista. Blanda granatäpple samt quinoa och fänkål, citronsaft och hackad persilja i en stor skål. Vänd ner ruccola som sköljts noga och toppa med mandeln. Servera med vinägrett vid sidan om och gärna med en bit bröd till.   

Övrigt: Laktos- och glutenfritt samt vegetariskt.
-- 

onsdag 30 januari 2013

Lammgryta med saffran och dadlar i tryckkokare

Skala och pressa i vitlöken, mortla saffran med en nypa socker och koriander samt ingefära, häll även detta i grytan och Vi hade en del dadlar över sen i julas och bestämde oss för att testa en lammgryta med dadlar som vi haft receptet uppskrivet till länge. Lammet vi köpte i december från Sävne skola är mycket gott och vi tog en stor bit med ben på ca 1,3 kg som fick koka i tryckkokaren och blev supermör och saftig. Vår dotter som annars inte är så förtjust i köttbitar i gryta åt jättebra  eftersom köttet var så mört och lätt att tugga. Såsen blev mycket god, detta kommer vi laga igen !

Lammgryta med saffran och dadlar
Ca 6 pers

Ca 1,3-1,5 kg lamm, tex bog eller annan del som passar till gryta
10-12 babylökar
2 st morot
ca 150 g dadlar
2 tsk malen koriander
2 tsk malen ingefära
1 pkt saffran
4 vitlöksklyftor
120 g tomatpure
1-2 kanelstänger
2 msk mjöl
1 liter vatten samt buljong till den mängden
1 tsk salt

Couscous/råris till servering samt t.ex. brysselkål eller annan vintergrönsak

Skala vitlöken, mortla saffran med en nypa socker och koriander samt ingefära, kärna ur dadlarna och skär grytbitar av lammet. Hetta upp rapsolja i en tryckkokare eller stor gryta och fräs kryddorna först i någon minut, lägg sedan i lammet och fräs för stekyta.  Bitar med ben i som är otympliga kan man bara stoppa ner direkt i grytan. Benen kommer avge smak och kollagen som förtjockningsmedel och det är bara att plocka bort dem sen. Tillsätt kanelstång, dadlar, tomatpuré, buljong, salt och vatten. Koka på maxtryck i tryckkokaren i 25 minuter, alternativt i en vanlig gryta i 45 minuter. Skala smålökarna och skala och skär moroten i slantar - stek gärna löken hel och ev även moroten i en stekpanna bredvid för extra smak. Kyl ner tryckkokaren, ta av locket och tillsätt lök och morot. Koka som vanligt i 10-15 minuter, smaka av att lök och morot är lagom mjuka och tillsätt ev mer salt eller red med maizena om grytan är för simmig (det beror på mängden ben som kokat med bland annat). Servera med tex fullkornscouscous som suger upp grytans safter på ett mycket gott sätt, eller med tex råris. En vintergrönsak som någon form av kål - broccoli, brysselkål eller kålsallad passar bra till grytan.

Övrigt: laktosfritt och glutenfritt om man väljer att reda med maizena, kontrollerar buljongen och serverar med något annat än couscous.

måndag 28 januari 2013

Lax i ugn med matvetemix och yoghurtsås

Lax är ju väldigt nyttigt och gott och bra såhär under vintern eftersom det innehåller D-vitamin som vi behöver extra mycket av nu och eftersom hud, ögon mm. behöver omega-3 fettsyrorna extra mycket när det är torrt i luften. Detta recept är ganska lättlagat även om det ter sig lite mer avancerat. Vi har haft svårt att få tag i kravodlad lax, både fryst och färsk här ute i Märsta, och nu har det börjat lossna på vårt lokala Coop. Lax är ju en rovfisk så den måste ju matas med annan fisk vilket är lite onödigt slöseri med resurser, å andra sidan är den ju också väldigt nyttig och det går åt mer resurser när man äter kött, så vi äter lax ganska ofta ändå, även om vi även försöker varva med annan fisk och förstås vegetariskt.

Hursomhelst gjorde vi lax i ugn denna gång och en matvetemix med persilja och rödlök till, samt en god och enkel yoghurtsås med lite vitlök och spiskummin i. Man kan om man vill ångkoka laxen istället för att göra den i ugn och variera med andra tillbehör till, se ett tidigare blogginlägg här.



Lax i ugn med matvetemix, yoghurtsås och ärtor
4 personer

lax ca 100 g per person

citron
dragon

5 dl turkisk yoghurt
körsbärstomater, några stycken
2 vitlöksklyftor
spiskummin
matvete 4 portioner
persilja, färsk, en näve
1 rödlök
olivolja
örtsalt
peppar

Smula salt, peppar och dragon över laxfilén och stoppa den i en ugnsfast form, spraya med rapsolja och lägg på citronskivor. Stoppa in i ugnen på 200 grader med ugnstermometer, tills den är 55 grader, det tar bara ca 15-20 minuter.

Koka under tiden matvete och tina ärtor. Gör såsen genom att blanda turkisk yoghurt med några körsbärstomater skurna i fjärdedelar, samt en rejäl dos spiskummin, några vitlöksklyftor och örtsalt. Låt såsen stå ihop sig.

Hacka lök och persilja och lägg i en bunke, häll på några matskedar olivolja, örtsalt och peppar. Är det tomatsäsong kan man hacka i tomater också, men nu på vintern är de ju så träiga och tråkiga att det inte är lönt. Pressa gärna i lite citron också. När matveten är färdigkokt, häll då i den i bunken och rör om så att ingredienserna blandas.

Servera lax med matvete, sås och ärtor!

Övrigt: Gör samma sak fast med mathavre eller quinoa om du är glutenallergisk. Välj en salsa som sås istället för yoghurtsås om du inte tål laktos - testa fruktsalsa eller koriandersalsa.

torsdag 24 januari 2013

Avokadofrossa - guacamole

På sistone har vi mest upprepat gamla favoriter, som alltså redan finns omnämnda här på bloggen (linssoppa, bönsoppa, broccoligratäng, lax i ugn...) så därför har det inte blivit så många inlägg med recept. Dock har vi även frossat i avokado nu när de är i säsong och det är lätt att få tag på avokado som verkligen är mogen och god. Vi har bland annat lyxat till det med guacamole och tortillachips (ibland gratinerade med ost) till någon valfri kväll när vi känner för att mysa framför en film eller varför inte gamla avsnitt av Star Trek... Avokado är väldigt nyttigt på flera sätt och rå vitlök också (se här), med vårt enkla recept på guacamole blir det väldigt gott!

Guacamole med tortillachips
2 personer (rätt stor portion, ät mindre till middag eller lägg till lite annat plock och ersätt middagen helt)

1 påse änglamark ekotortillachips (innehåller inga konstiga tillsatser, rekommenderas!)
ev. ost, vi gillar änglamark lagrad ost
3 avokado, mogna
1-2 vitlöksklyftor
lime (eller citron)
chilipulver alt hackad färsk chili
paprikapulver (kan uteslutas)
örtsalt eller salt
peppar

Gröp ur och mosa avokado med en gaffel så att det fortfarande är lite bitigt men i stort sätt mosat. Pressa i vitlök efter smak, krama en skvätt lime ner i guacamolen, tillsätt lite chilipulver eller hackad färsk chili, ev. paprikapulver (gott men anrättningen förlorar lite av sin fina gröna färg), örtsalt och peppar från pepparkvarn. Blanda runt ordentligt och smaka så att kryddningen är balanserad. Tillsätt mer salt, chili, lime eller vitlök beroende på om röran inte smakar tillräckligt mycket av något av dessa smaker. Dock ska man inte tillsätta för mycket smaksättare för det tar lätt över avokadons milda smak. Ifall du vill ostgratinera dina tortillachips: lägg dem på en stor tallrik, hyvla ost och lagra några skivor emellan majschipsen och sedan ett lager överst. Gratinera i micron och slå gärna på ugnsfunktion  om ni som vi har kombiugn så att majstortillas blir lite spröda när de värms upp och osten smälter. Servera genast.

Övrigt: vegetariskt, glutenfritt (kontrollera majschipsen), skippa osten om du inte tål ost (en del laktosintoleranta tål dock hårdost). 



tisdag 22 januari 2013

Köttguiden och jordbruksverkets rapport om svenskarnas köttkonsumtion

Idag rapporterades det i bland annat DN om Jorbruksverkets nya rapport "En hållbar köttkonsumtion", som belyser köttätandet ur flera olika aspekter. Tydligen äter svenskarna flera kilo mer nötkött än EU genomsnittet (och mindre kyckling än genomsnittet). Drygt 25 kilo per person och år, vilket är dåligt ur ett klimatperspektiv eftersom nötkött har stor påverkan på klimatet, som jag skrivit om tidigare. Överhuvudtaget äter vi för mycket kött, vilket nu Jordbruksverket också kommit fram till, något jag också resonerat kring i ett annat tidigare blogginlägg


Svensk köttproduktion är i allmänhet bättre än i många andra länder, särskilt eftersom man ger mycket mindre antibiotika till djuren. Ändå ökar konsumtionen av importerat kött, som nu står för 44% av allt kött som äts i Sverige. Säkert beror detta på priset i min mening, men Jordbruksverket väljer att tro att svenskarna inte vet bättre, och föreslår information och politisk styrning i form av en koldioxidskatt som skulle göra utländskt kött producerat på mindre klimatvänliga sätt dyrare, och därmed främja det mer klimatvänliga köttet i konkurrensen. 


Tråkigt nog väljer DN att vinkla detta som "svenskar kan tvingas skatta för kött", trots att de på Jordbruksverket varit noggranna med att vara nyanserade och  säger: "Vi är noga med att betona att det inte är enkelt. Vi har inte en lösning, utan vi lägger fram förslag som vi vill diskutera"

I samband med detta kan jag förorda en annan nyhet, nämligen "köttguiden", som är tabell framtagen av  forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) för att förenkla miljösmarta val av kött- och proteinprodukter. Här kan man se vilken påverkan olika slags proteinkällor har på olika miljöområden. Tanken är att den ska underlätta bra val och stimulera till dialog och kommunikation om vår höga köttkonsumtion. 

Den till synes enkla tabellen bygger på gedigen forskning och forskarna har fått ta ställning i en hel del svåra överväganden, eftersom olika miljömål ibland kan stå mot varandra. På frågan om vilket kött man ska välja till middag finns det ju inget enkelt råd att ge, men genom bättre kunskap kan vi göra mer medvetna val.Dock är det ju ganska uppenbart att ekologiskt kött ligger bäst till i alla kategorier. Det är också ett tydligt budskap även här att vi i västvärlden behöver dra ner på köttkonsumtionen om miljömålen ska nås.

Vill du dra ditt strå till stacken men behöver idéer till goda vegetariska rätter? Sök på "vegetarisk" på denna blogg. Har du tips du vill dela med dig av? Skriv i kommentarsfältet! Många recept på denna blogg har också ett lägre köttinnehåll och fler grönsaker än många recept brukar ha - det är också ett sätt att dra ner på köttkonsumtionen!

måndag 21 januari 2013

Barnmat, tungmetaller och tillsatser - och recept på hemlagad gröt och barnmat

I helgens DN kunde man återigen läsa om problem med färdig barnmat, denna gång tungmetaller i välling och gröt. Tidigare har det "avslöjats" att det finns onödigt mycket tillsatt socker i barnmat, föga förvånande eftersom barnen då gillar barnmaten från just en viss tillverkare, och föräldrarna fortsätter förstås köpa den, vilket sporrar barnmatstillverkarna till att konkurrera med varandra om hur mycket socker de kan tillsätta. Dessutom brukar barnmaten innehålla alldeles för lite protein och för lite nyttiga fetter ("vegetabilisk olja" är alltid mycket omega-6 i förhållande till omega-3) och även för lite grönsaker, de bulkar mest upp med billiga kolhydrater (och socker då, t.ex. maltodextrin är också socker). Titta på innehållsförteckningen och näringsinnehållet så får ni se! Så lite som 2% protein kan det stå, det är löjligt lite för barn som växer.

Vi har varit skeptiska till barnmat på burk änd från början då det känns som att det inte borde vara särskilt svårt att ge barnen lite av sin egen mat, även om man får se till att konsistensen är lämplig och måste undvika vissa saker. Har ni också funderat på hur mycket det faktiskt kostar med barnmat på burk i ett år - jämfört med den försvinnande kostnaden av att göra några satser egen barnmat enligt nedan? Det finns tusenlappar att spara... Men barnmatstillverkarna lyckas skickligt marknadsföra maten till föräldrar som att den var jättesvår att göra själv och som om det är värsta rocket science att laga välkomponerad mat som innehåller alla näringsämnen man behöver (medan barnmaten då ofta innehåller billiga bulkämnen och tillsatta syntetiska vitaminer och näringsämnen som inte är lika bra som riktiga). De vill också gärna få föräldrar att tro att man inte kan hålla tillräckligt bra hygienstandard för att göra egen barnmat. Det absurda i detta inser man snabbt om man funderar på hur länge det funnits barnmat på burk och hur länge barn funnits och ätit och vuxit upp utan att dö av matförgiftning i särskilt stor utsträckning.

Detta inlägg handlar om att göra barnmat. Vi har ju tidigare skrivit om hur man kan koka sin egen välling, som det nu känns bra att vi gjort, och vill här tipsa om några andra enkla saker man kan göra. I ett annat inlägg diskuterar vi dessutom hur man kan tänka kring mat för att försöka få till bra matvanor tidigt.

Gröt är ju väldigt lättlagat, bara att ta havregryn och vatten, blanda i en (inte för liten) skål, ställa in i micron i en minut på full effekt, röra om, kontrollera konsistensen och ev. ha i mer vatten, micra en minut till och sedan är det klart! Blanda ner frysta tinade blåbär samt gärna lite kokosolja (t.ex. Urtekram kokosolja) för en nyttig och god frukost med extra tillskott av fett som barn gärna ska ha! Detta kan barnet äta själva med sked från att de är ca 10 månader, och gröten innehåller garanterat bättre fetter och mer blåbär än någon fabrikstillverkad blåbärsgröt!

Barnmat till barn mellan 6 -10 mån kan man lätt göra och frysa in i små istärningskuber. Sedan tar ni fram och micrar en eller två kuber när de ska ha mat, tillsätter fett och serverar. Ska ni ut på utflykt kan ni med fördel ta med den frysta kuben så håller sig maten sval och tinar lagom till att den ska värmas. Vi tog fram tre olika lämpliga maträtter och lagade en rejäl portion av varje, detta räckte nästan hela perioden som hon behövde barnmat, dvs vi lagade barnmat tre gånger på 5 månader (sedan fick hon ju mycket BLW-mat (se nedan) från ca 7 månader så vi skedmatade inte henne med barnmat särskilt länge). 
De tre maträtterna vi lagade var:
- lax, broccoli, pasta, torkad dragon (detta var favoriten)
- torsk/sej, ärtor, potatis, torkad timjan
- köttfärs/linser, majs, ris, torkad oregano (ersätt köttfärsen med röda linser för vegomat)
Dessa maträtter innehåller sammanlagt mycket fisk som är nyttigt protein, omega3 som finns mycket i lax, järn som finns i köttfärs och broccoli, olika slags kolhydrater och grönsaker som är näringsrika och med milda smaker som barn tycker om. Anledningen till att vi kryddat allt med örtkryddor är för att det ska smaka lite mer och att barnet ska börja vänja sig vid milda kryddor, samt att små mängder örtkryddor är nyttigt för småbarn. Barnmaten ska kompletteras med amning eller mjölkersättning upp till minst 10 månaders ålder för att få i sig tillräckligt med kalcium och andra viktiga ämnen.

Gör så här: Ta ungefär samma proportioner av tex lax, broccoli och pasta som till en vanlig måltid. Ångkoka eller koka de olika ingredienserna till mjuk konsistens, salta inte! Lägg allt i en bunke eller kastrull, tillsätt lite av kokvattnet och mixa med stavmixer till puré med lite bitar i, beroende på barnets ålder. Tillsätt mer av kokvattnet om konsistensen är för tjock. När maten är färdig, lägg upp i istärningskuber och frys in direkt. När maten är fryst, knacka ur istärningskuberna och lägg i en burk i frysen (märk burken med frystejp för det kan vara omöjligt att gissa vilken "rätt" det är). När du ska tina så ta en kub, lägg i en porslinsskål (undvik att värma i plast även om du ska servera på plasttallrik) och värm i micron tills den blir ordentligt varm, tillsätt lite rapsolja, olivolja eller smör (variera gärna då olika typer av fett innehåller olika sorters nyttigheter) och låt det sedan svalna till lagom temperatur innan du ger barnet.

Mat till barn från ca 10 månader är ännu lättare. Nu är det inte längre nödvändigt med barnmat för de flesta, utan barnet kan äta små bitar av vanlig mat med händerna. Testa mjukkokta broccolibuketter, pastaskruvar, brödstavar med smält ost på (micra 1/2 minut), stavar av kokt morot eller potatis, kokta bönor och linser, jasminrisbollar, skivor av kokt ägg, bitar av ugnsbakad lax, samt små frikadeller och fiskbollar (dvs köttbullar eller fiskkakor som kokts istället för stekts). Barn under 1 år ska helst inte ha stekt mat eftersom deras mage och tarmar är lite känsliga i början. Däremot behöver de mer fett i maten och det är bra att t.ex. smälta lite smör eller ringla lite olja över pastan, broccolin, laxen, moroten etc. Ta dock inte för mycket då det lätt blir halt och svårt att hålla i för barnet. Ha med fördel lite grädde och smör i frikadeller och fiskbollar också. Kring 1-årsåldern blir de allt bättre på att äta med sked och får de bara öva ordentligt (trots att det blir kladd - se bild på blåbärsgrötkatastrofen här intill...) så kan de äta det mesta med sked sen, till och med soppa. Många barn ogillar att bli matade och äter mycket bättre och mer varierat om de får äta själva med händer eller sked. Och som vuxen kan man ägna sin tid åt att äta själv, eller göra något annat istället för att sitta och mata, vilket vi tyckte var värt den extra tid man fick lägga på att städa upp efter kladdet det orsakar att barnet får äta själv (men givetvis får man sätta gränser så att barnet inte kastar mat omkring sig och sådant). 

Man kan börja tidigare än 10 månader med att låta barnen äta själv med händerna, samma mat som listats här ovan. Vår dotter började redan vid 7-8 månader och tyckte mycket om det, hon blev snabbt duktig och älskade att kunna mata sig själv. Metoden kallas Baby-led weaning (BLW) och går ut på att man dukar upp mat till barnet som det får äta själv med händerna, samtidigt som man fortsätter att amma (eller ge ersättning). Barnet får då själv styra hur mycket det vill äta och hur mycket det vill amma, och tillvänjningen till mat blir på barnets egna villkor. För oss fungerade detta jättebra och vi tror det har bidragit till hennes goda aptit på olika sorters vanlig mat och grönsaker och att hon äter så bra själv utan tjafs. Tycker ert barn det är jobbigt att bli matad med sked så testa BLW!

Hoppas detta varit en hjälp till er som vill undvika fabrikstillverkad mat till era barn, och dela gärna med er i kommentarerna av egna tips!