måndag 28 januari 2013

Lax i ugn med matvetemix och yoghurtsås

Lax är ju väldigt nyttigt och gott och bra såhär under vintern eftersom det innehåller D-vitamin som vi behöver extra mycket av nu och eftersom hud, ögon mm. behöver omega-3 fettsyrorna extra mycket när det är torrt i luften. Detta recept är ganska lättlagat även om det ter sig lite mer avancerat. Vi har haft svårt att få tag i kravodlad lax, både fryst och färsk här ute i Märsta, och nu har det börjat lossna på vårt lokala Coop. Lax är ju en rovfisk så den måste ju matas med annan fisk vilket är lite onödigt slöseri med resurser, å andra sidan är den ju också väldigt nyttig och det går åt mer resurser när man äter kött, så vi äter lax ganska ofta ändå, även om vi även försöker varva med annan fisk och förstås vegetariskt.

Hursomhelst gjorde vi lax i ugn denna gång och en matvetemix med persilja och rödlök till, samt en god och enkel yoghurtsås med lite vitlök och spiskummin i. Man kan om man vill ångkoka laxen istället för att göra den i ugn och variera med andra tillbehör till, se ett tidigare blogginlägg här.



Lax i ugn med matvetemix, yoghurtsås och ärtor
4 personer

lax ca 100 g per person

citron
dragon

5 dl turkisk yoghurt
körsbärstomater, några stycken
2 vitlöksklyftor
spiskummin
matvete 4 portioner
persilja, färsk, en näve
1 rödlök
olivolja
örtsalt
peppar

Smula salt, peppar och dragon över laxfilén och stoppa den i en ugnsfast form, spraya med rapsolja och lägg på citronskivor. Stoppa in i ugnen på 200 grader med ugnstermometer, tills den är 55 grader, det tar bara ca 15-20 minuter.

Koka under tiden matvete och tina ärtor. Gör såsen genom att blanda turkisk yoghurt med några körsbärstomater skurna i fjärdedelar, samt en rejäl dos spiskummin, några vitlöksklyftor och örtsalt. Låt såsen stå ihop sig.

Hacka lök och persilja och lägg i en bunke, häll på några matskedar olivolja, örtsalt och peppar. Är det tomatsäsong kan man hacka i tomater också, men nu på vintern är de ju så träiga och tråkiga att det inte är lönt. Pressa gärna i lite citron också. När matveten är färdigkokt, häll då i den i bunken och rör om så att ingredienserna blandas.

Servera lax med matvete, sås och ärtor!

Övrigt: Gör samma sak fast med mathavre eller quinoa om du är glutenallergisk. Välj en salsa som sås istället för yoghurtsås om du inte tål laktos - testa fruktsalsa eller koriandersalsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar