torsdag 24 januari 2013

Avokadofrossa - guacamole

På sistone har vi mest upprepat gamla favoriter, som alltså redan finns omnämnda här på bloggen (linssoppa, bönsoppa, broccoligratäng, lax i ugn...) så därför har det inte blivit så många inlägg med recept. Dock har vi även frossat i avokado nu när de är i säsong och det är lätt att få tag på avokado som verkligen är mogen och god. Vi har bland annat lyxat till det med guacamole och tortillachips (ibland gratinerade med ost) till någon valfri kväll när vi känner för att mysa framför en film eller varför inte gamla avsnitt av Star Trek... Avokado är väldigt nyttigt på flera sätt och rå vitlök också (se här), med vårt enkla recept på guacamole blir det väldigt gott!

Guacamole med tortillachips
2 personer (rätt stor portion, ät mindre till middag eller lägg till lite annat plock och ersätt middagen helt)

1 påse änglamark ekotortillachips (innehåller inga konstiga tillsatser, rekommenderas!)
ev. ost, vi gillar änglamark lagrad ost
3 avokado, mogna
1-2 vitlöksklyftor
lime (eller citron)
chilipulver alt hackad färsk chili
paprikapulver (kan uteslutas)
örtsalt eller salt
peppar

Gröp ur och mosa avokado med en gaffel så att det fortfarande är lite bitigt men i stort sätt mosat. Pressa i vitlök efter smak, krama en skvätt lime ner i guacamolen, tillsätt lite chilipulver eller hackad färsk chili, ev. paprikapulver (gott men anrättningen förlorar lite av sin fina gröna färg), örtsalt och peppar från pepparkvarn. Blanda runt ordentligt och smaka så att kryddningen är balanserad. Tillsätt mer salt, chili, lime eller vitlök beroende på om röran inte smakar tillräckligt mycket av något av dessa smaker. Dock ska man inte tillsätta för mycket smaksättare för det tar lätt över avokadons milda smak. Ifall du vill ostgratinera dina tortillachips: lägg dem på en stor tallrik, hyvla ost och lagra några skivor emellan majschipsen och sedan ett lager överst. Gratinera i micron och slå gärna på ugnsfunktion  om ni som vi har kombiugn så att majstortillas blir lite spröda när de värms upp och osten smälter. Servera genast.

Övrigt: vegetariskt, glutenfritt (kontrollera majschipsen), skippa osten om du inte tål ost (en del laktosintoleranta tål dock hårdost). 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar