torsdag 6 december 2012

Zucchinisoppa med getost på räddade ekozucchinis


Det händer att vi får för oss att "rädda" ekologiska grönsaker som ligger och blir dåliga i affären. Häromdagen när vi var på Coop såg vi ca 1 kg fina små ekologiska zucchini som börjat bli lite mjuka och fläckiga på skalen, och insåg att ingen skulle hinna köpa dem innan de snart skulle slängas av personalen. När man tänker på hur mycket råvaror som slängs i affären för att kunderna inte köpt innan de börjar se dåliga ut kan man få riktig ångest, särskilt blöder det i hjärtat för ekologiska varor som krävt lite extra omtanke att odla. Vi stoppade då ett affärsbiträde och sa att zucchinisarna började se dåliga ut och att vi kunde köpa rubbet för halva priset, vilket hon direkt gick med på och skrev en lapp till kassan.

Hemma kokade vi sedan en snabb zucchinisoppa på dem, då gör det ju absolut inget att de var lite mjuka och soppan blev faktiskt mycket god! Man kan ha potatis i soppan också om man vill, det hade vi dock inte hemma denna gång så vi tog kikärtor för att få till lite mer protein i soppan. Det är jättegott att smula lite getost i sådan här soppa (även i broccolisoppa!), det syrliga i getosten bryter av fint mot soppan. Vi har haft soppan som lunchlåda under veckan, med en macka till, värmer gott under de kalla vinterdagar som varit.

Zuccinisoppa 
6 portioner

4 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 kg zuccini ungefär
1 burk kikärtor
2 tsk torkad timjan (eller färsk om det är säsong!)
1,5 liter buljong
2 dl matlagningsgrädde, eller t.ex. oatley havregrädde om man vill ha laktosfri
1 tsk salt minst
svartpeppar

Skala och hacka lök och vitlök, fräs i en stor kastrull i rapsolja. Hacka zuccinin i mindre bitar, fräs även dem tillsammans med löken tills de blivit lite mjuka. Häll på vatten och buljong, sköljda kikärtor, torkad timjan, salt och svartpeppar. Låt puttra i ca 10 minuter och kontrollera att kikärtorna och zuccinin är genomkokta. Häll i matgrädden och mixa med stavmixer tills soppan är slät. Man kan utesluta grädde helt om man vill, men här tyckte vi det blev en fin mild smak på soppan och att det behövdes lite fett och protein från grädden för att soppan inte skulle kännas för tunn. Smaka av med ev. mer salt, peppar eller timjan. När soppan serveras ska man smula över getost (chevre) precis innan man äter och låta det smälta långsamt i soppan. Ät gärna gott bröd till.

Övrigt: glutenfritt och vegetariskt, samt veganvänligt och laktosfritt om man utesluter getost och tar havregrädde,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar