måndag 10 december 2012

Smidig vardagsgratäng med broccoli, purjo, majs och bacon

Inspirerad av Broccoligratängen på Amy's blogg svängdes denna gratäng ihop till en vardagsmiddag och blev en stor hit med lilla Freja. Vi kommer definitivt göra mer gratänger i ugn, det är smidigt eftersom man lägger ihop maten och sedan kan man leka med Freja medan den står i ugnen i 30 minuter. Annars är det den där sista halvtimmen innan middag som ofta kan bli lite gnällig när hon börjar bli hungrig och vill ha uppmärksamhet.

Gratängen innehåller massor av purjo, förvälld broccoli, majs och vi har "kryddat" med lite stekt bacon. Vi har sedan dess gjort denna gratäng många gånger och ibland har vi bytt ut broccolin mot blomkål och ofta har vi även haft pasta i, då blir det fler portioner än 4 om man har lika mycket grönsaker och man kanske behöver en större form. Annars innehåller majs mycket kolhydrater (man äter det som stapelföda istället för ris/potatis i stora delar av Afrika t.ex.) så egentligen behöver inte maträtten mer kolhydrater om man inte vill. Vid första anblick kan det tyckas som att det mest är grönsaker i maträtten, men betänk då att ägg, matlagningsgrädde och ost innehåller både protein och fett så egentligen behövs inte bacon utan det går utmärkt att utesluta för en vegetariskt rätt. Det blev gott dock och gav extra smak till rätten tyckte vi, och detta sätt att använda lite kött mest som krydda samtidigt som man lägger till mer grönsaker till recepten kan vara ett bra sätt att dra ner på köttkonsumtionen nästan utan att märka det själv.

Broccoli, majs och purjogratäng med bacon
4 portioner

1 purjolök
2 broccoli (eller ett blomkålshuvud)
1 stor burk majs
1 pkt bacon
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde (eller havregrädde)
lagrad ost, hyvla över 
örtkryddor
1 msk paprika

Bukettera broccolin/blomkålen och koka i några minuter i saltat vatten tills den är lite mjuk. Stek under tiden bacon (i sitt eget fett). Skiva purjolöken och lägg i botten av en stor gratängform. Fyll på med broccolin/blomkålen när den är färdigkokt, majsen som sköljts och strössla över bacon. Lägg även med kokt pasta i detta skede om ni vill ha det. Vispa ihop ägg och matgrädde i en skål, krydda med 1 msk milt paprikapulver, 1 tsk salt och gärna någon torkad eller färsk örtkrydda (oregano eller timjan t.ex.). Äggstanningen ska göra det hela lite geggigare och mer ihopgratinerat, men behöver inte täcka alla grönsakerna som om det var en paj. Hyvla över av en god ost. Ställ in i 200 grader varm ugn i 30 minuter, kontrollera att den inte är vattnig och ställ ev. in längre om det behövs. Häll bort vatten om det blivit lite vattnigt (det kan bli det om det kommit mycket vatten ur grönsakerna, så häll av broccolivattnet ordentligt innan ni lägger ner broccolin i formen).

Gratängen kan ätas bara som en vardagsmiddag, eller varför inte ha den som tillbehör på en buffé eller till julmaten! Passar som matlåda eftersom den blir god uppvärmd.

Övrigt: enkel att göra vegetarisk genom att utesluta bacon. Glutenfri. Gör laktosfri genom att använda havregrädde och laktosfri ost. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar