fredag 21 december 2012

Bosarpkyckling med ugnsgrillade grönsaker, tomatsås och quinoa

Vi hade trevligt besök av vännerna Anders och Viki (som har en egen matblogg) nyligen och eftersom de bor ute på landet utanför Töcksfors i Värmland nära gränsen till Norge, och brinner för god ekologisk hemlagad mat liksom vi, lider de av att inte kunna njuta av samma schyssta utbud på råvaror som vi faktiskt har på vårt lokala Coop här i Märsta. Ekologisk kyckling är exempelvis hopplöst att få tag på därute, så det var en önskan från Anders när vi frågade vad de villa ha för något till middag. Viki, som är vegetarian fick ekologisk Portobellosvamp gratinerad med getost istället. Allt blev mycket gott!


Kyckling från Bosarp, om ni kan få tag på det, är den godaste kycklingen i Sverige utan tvekan. De får leva mer än dubbelt så länge som andra kycklingar (undantaget Hagbykyckling och några andra mindre ställen), vistas ute hela tiden, får ekologiskt foder och smakar verkligen därefter! Kanske kan det tyckas som att kycklingen kostar mycket i affären, men en hel kyckling räcker gott och väl till 6 personer. En enda kycklingklubba, som på andra kycklingar är en munsbit, räcker till en måltid eftersom köttet verkligen erbjuder tuggmotstånd samtidigt som det är mört och saftigt. Vanlig kyckling, som knappt får röra på sig utan bara matas med kraftfoder, utvecklar inga ordentliga muskler och köttet blir därefter. Sen sprutar de ju gärna in en massa vatten i köttet också så att det ska väga mer, eftersom kunderna tenderar att se till kilopriset enbart, och då blir det ännu mer smaklöst och vattnigt. Så testa Bosarpkyckling, och känn skillnaden! Flora hade med sig en kycklingklubba i matlådan till jobbet dagen efter och fick kommentaren "är det där kalkon?" - det säger ju allt egentligen.

Receptet uppdaterades 11 maj 2014 - nu gör man tomatsåsen i såskastrull vilket vi tyckte blev enklare efter senaste gången vi lagade maten... Uppdatering 2019: Bosarpkyckling har köpts upp av Kronfågen och har sedan dess inte känts lika småskalig och genuint producerad, så vi har gått över till att köpa kyckling från en producent i Bollnäs via vår lokala Rekoring. Det är svårt att få tag på kyckling som inte massproducerats och matats med kraftfoder men via rekoringarna går det!

Bosarpkyckling med ugnsgrillade grönsaker, tomatsås och quinoa

6 portioner, drygt

1 hel Bosarpkyckling 
(eller 6 styckdelar som kan köpas separat)
Färska rosmarinkvistar (eller torkad)
6 vitlöksklyftor
Rapsolja
Örtkryddor och/eller örtssalt
Salt och svartpeppar
1 burk mixade oliver
1 pkt skogschampinjoner
3 st gul lök alt 6 st smålökar
2 pkt tomatkross
3 dl Oatley havregrädde eller vanlig  matlagningsgrädde
Quinoa (på bilden svart quinoa)

Blanda mortlade örtkryddor, salt, svartpeppar och pressad vitlök. Gör små stick i skinnet på kycklingen och gnugga in kryddblandningen under skinnet så gott det går. Klipp gärna färska rosmarinkvistar och stick in under skinnet också, vik tillbaka löst skinn så att det täcker kycklingen igen. Lägg i en ugnspanna med lite rapsolja i botten och spraya gärna lite rapsolja över kycklingen om ni har en oljespray, ringla annars försiktigt. In i ugnen på 200 grader, gärna med en stektermometer (kyckling ska vara 85 grader innertemperatur) och dra gärna på grillfunktionen om ni har en sådan. Det tar sin lilla tid, särskilt med hel kyckling, minst 30 minuter kan det nog ta. Håll koll och kontrollera att det är färdigt genom att skära ända in till benet på t.ex. en kycklingklubba. Svagt rosa kött är helt OK, blod är det inte.

Lägg skivad/halverad lök, avrunna oliver (urkärnade om man vilI), och hela små eller halverade större skogschampinjoner i  en annan ugnsform, ringla lite rapsolja över och krydda med salt och peppar. Ställ in denna form i ugnen under kycklingen. Om kycklingen börjar se välgrillad ut kan man med fördel byta så att grönsakerna ligger överst så att de också får fin grillyta. 


Häll två paket tomatkross och 3 dl matlagningsgrädde i en stor såskastrull, salta och peppra samt tillsätt lite örtkryddor, koka upp. Ta ut formen med grönsakerna när alla har fått fin färg och börjar se välgrillade ut (efter ca 20-30 minuter), häll oljevattnet som bildats i botten av formen direkt ner i såsen och lägg också med en del av löken och några oliver så att såsen får en fin smak av de rostade grönsakerna. Ifall inte vegetarianer ska äta av såsen kan man också tillsätta lite av kycklingsaften som bildas i ugnsformen som kycklingen är i. 


Koka quinoa eller bulgur. Servera kycklingbitar (obs - ta mindre kyckling än du brukar om det är första gången du äter Bosarp, den är mycket mer kompakt och man blir mätt på mindre kött än normalt) med grillade grönsaker, quinoa och sås.  

Övrigt: Gör fylld Portobellosvamp istället för kyckling till grönsakerna, såsen och quinoan om du vill ha vegetariskt! Använd Oatleygrädde om du vill ha laktosfritt och anrättningen är redan glutenfri eftersom man inte behöver reda såsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar