söndag 30 december 2012

Julmaten 2012

Julen i år blev lite torpederad pga sjukdom och att vi hållit på med att få färdigt olika delar av huset, bland annat garage, vardagsrum och kök. Till sist blev allting fint hemma, på bekostnad av att vi inte hann baka och lägga en massa energi på julmaten i år. Vi får ta igen det nästa åt och då kommer definitivt mer julrecept på bloggen! Två år i rad har vi haft våra föräldrar på besök hos oss på julafton, eftersom vi båda är ensambarn blir det bara 6 vuxna och så lilla Freja så det funkar att fira jul tillsammans. I år var vi så sjuka strax innan jul att vi faktiskt bestämde oss för att skjuta på hela firandet med en dag och låtsades att 25e var 24e, vilket är smidigt när alla kan anpassa sig enkelt. Adrians föräldrar, som är från Göteborg, skulle anlända på eftermiddagen den 23e och stanna i fyra nätter, och Floras föräldrar (från Uppsala) var på besök på julafton och bjöd på middag på juldagen (fast allt detta blev ju då uppskjutet med en dag). Tidigare år har vi gjort  massor av olika julmat, bland annat olika sorterts sill, hemgravad lax, hemrörd senap och hemslagen majonäs, samt gratäng, köttbullar, olika kakor mm. I år blev det lite lägre ambitionsnivå och framförallt mindre fokus på julmaten.

Menyn på julafton var:
Frukost på hemkok julgröt som vi förberett dagen innan, och mackor med julskinka som Adrians mor griljerat och en polsk röra med rödbetor och pepparrot som hon förberett till, samt julost, smörgåsgurka, paprika och senap som vi köpt från Viki.

Lunch på rödbetssoppa med piroger som också förberetts av Adrians mor enligt polskt recept. Vi kände förra året att det blev så mycket mat att vi gärna bara ville ha något lätt till lunch, och rödbetssoppan passar så bra med sin julröda färg.

Fika på Vikis godsaker, samt ungersk fruktkaka som Floras mamma förberett. Till detta olika sorters sprit, allt efter eget humör, vissa föredrar starkare saker än andra i släkten.

Middagens förrätt blev ett riktigt litet minijulbord (se bild ovan) eftersom Adrians mor hittat ett ställe som sålde olika sorters god sill och hade med sig 4 sorter, samt vitlökspaté, och Floras mamma hade köpt gravad och rökt lax. Detta serverades med köpt gravlaxsås som piffades upp med en matsked stark espresso (gott!), sallad med ruccola och granatäpple, och avokado samt körsbärtomater. (Men 2013 gör vi egen sill och gravlax efter dessa recept). Freja åt främst de tre sistnämnda godsakerna, samt även lite paté som liknar leverpastej som hon är förtjust i. Smörgåsgurka passade bra till patén, också en favorit hos henne.

Huvudrätten var vårt paradnummer. Adrians mor hade fått tag på riktigt fin älgstek som vi snabbt skar loss senor från, stekte i stekpanna med salt och peppar och stoppade i ugnen med stektermometer på 130 grader tills innertemperaturen blev 50 grader (det tog inte särskilt lång tid, men har man bråttom kan man ta 150 grader eller till och med 170 grader så går det snabbare. Man kan börja med högre temperatur och sänka successivt om man vill). När köttets innertemperatur uppnått 50 grader tar man ut köttet och slår in det i ugnsfolie och låter det vila i ca 20 minuter. Potatisgratäng hade vi förberett två dagar i förväg, enligt ett vanligt enkelt recept från tasteline.se, där man kan ställa in att man vill ha receptet beräknat för ett visst antal personer. Vi kylde ner gratängen snabbt direkt efter tillagning och värmde sedan ordentligt i ugnen efter att köttet var färdigt. Den var mycket god! Till detta serverade vi ångkokt broccoli (brysselkål när vi åt upp resterna av middagen med Adrians föräldrar på annandagen). Såsen gjorde vi på trattkantareller som plockats tidigare i år och frysts in. Såsreceptet har vi publicerat tidigare här (vi gjorde dubbel sats nu, det blev 10 portioner), det är en fantastiskt god sås som lyfter alla vilträtter. Det är gott att servera svart vinbärsgelé till köttet, och man har det ju även i såsen. Allt detta gick faktiskt relativt snabbt att färdigställa, medan våra föräldrar lekte med Freja. Broccolin var förstås favoriten med henne, men hon åt även av gratäng och sås.

Efterrätten var enligt ungersk tradition valnötstårta, som Floras mor hade bakat med valnötter både i tårtbotten, fyllningen och som dekoration ovanpå.

Lägger upp några stämningsbilder på även på några tidigare julbord, med lite förrätter uppdukade inkl. heminlagd 4-pepparsill och en god sallad på ruccola, rödkål och apelsin. Läs även om planeringen av julmaten 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar