fredag 28 december 2012

Klassisk risgrynsgröt

Julegröt / Tomtegröt med cappuccino
Så gott till julfrukost, lunch eller fika i juletid! Vi har kokat mycket risgrynsgröt här i december och tänkte dela med oss av receptet vi jobbat fram. Freja tyckte faktiskt inte om gröten första gången hon fick smaka, men sedan har hon fått flera gånger, även på dagis och nu äter hon gärna med lite russin i.

Julegröt med cappuccino till andra advent.

Det kan vara lite jobbigt att koka risgrynsgröt eftersom det puttra långsamt ganska länge och lätt kokar över. Hemligheten är att vara tålmodig och gärna sysselsätta sig med annat i köket under tiden. Detta recept ger en inte alltför söt gröt, som man gärna kan ha russin i för att söta lite extra eller pudra kanel och lite råsocker ovanpå. Vill man ha mer kanelsmak på gröten kan man ha fler kanelstänger i när man kokar, annars kan man också pudra på kanel på den färdiga gröten i sin tallrik. Många äter med extra mjölk, men det tycker vi blir väl mjölkigt, med tanke på hur mycket mjölk man redan kokat ner i gröten. Kaffe eller äppelmust är gott till.

Skål och cappuccinokopp från bruka design,
mandel och russinskålar fyndade på Sthlms stadsmission,
duk Klässbols linneväferi
Risgrynsgröt
ca 6 portioner

6 dl vatten
3 dl grötris
12 dl mjölk (ta gärna fram mjölken direkt så den inte är kylskåpskall)
4 kanelstänger
1 dl råsocker
1 smörklick
ca 1/2 tsk salt

Ta fram all mjölk som ska i gröten och låt stå framme medan du kokar upp vatten. Koka upp vatten och grötris, låt puttra i 10 minuter. Eftersom det är relativt lite vatten får man se till att det inte puttrar alltför häftigt. Kontrollera efter 5 minuter att vattnet inte håller på och koka bort så att riset bränner fast. Ha på lite mer vatten ifall det riskerar att koka bort. Efter 10 minuter häller man på all mjölk, samt har i kanelstång, råsocker, smör och salt. Ta så mycket smör du själv tycker känns bra, en rejäl smörklick om du vill få en riktigt len gröt och om det ska vara en lunch efter en längdskidtur, mindre smör om   man redan fått i sig en hel del annan fet julmat. Koka upp gröten igen och låt puttra på svag värme i ca 30 minuter.

Det är här man riskerar att gröten kokar över eller bränner fast! Det tar lång tid att koka upp gröten igen efter att man haft i över en liter kall mjölk. Man blir då lätt otålig, tänker att det aldrig kommer koka och höjer temperaturen. Mjölk bränner lätt fast i botten på kastrullen, och har man på för hög värme hinner mjölken i botten på kastrullen bli jättevarm och bränna fast innan värmen fortplantat sig genom hela mjölken så att allting kokar. När väl hela gröten blivit varm så börjar den ofta koka ganska plötsligt, och innan man vet ordet av har den kokat över. Ta en stor kastrull, eftersom gröten sväller ganska ordentligt. Att börja med lite varmare mjölk underlättar också, och sätt inte på högre värme än max 4 om du har en 6-gradig skala. Vänta sedan tålmodigt och rör om i kastrullen var 2-3e minut medan mjölken kokar upp så hjälper du till att fördela värmen i gröten. Sysselsätt dig med annat i köket under tiden. När mjölken kokat upp så sänker man värmen gradvis värmen tills man ser att gröten puttrar försiktigt, utan att varken koka för häftigt eller sluta koka. Detta kan ta ett tag att ställa in, så passa gröten medan du experimenterar. Det brukar sluta med att gröten puttrar på 1-an eller 2-an. Nu ska den koka ungefär 30 minuter, men kolla till den var 10e minut, rör om och känn efter vad du tycker om konsistensen. När den känns nästan lagom grötig, stäng av och låt gröten stå kvar på eftervärmen ett tag. Servera gärna med kanel och råsocker, russin och mandel. Gröt kan med fördel sparas till frukost exempelvis, kyl gärna ner kastrullen då snabbt, t.ex. ute i snön. När den ska värmas kan man göra det i kastrull eller micro, och häll gärna på en extra skvätt mjölk i samband med värmningen.

Övrigt: glutenfri och vegetarisk.

Gillade du den detaljerade beskrivningen av hur man får till en bra gröt? Då kanske du gillar denna beskrivning av hur man kokar en perfekt pasta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar