fredag 7 december 2012

Fruktig currygryta till fredagsmiddagen


Ikväll har vi besök av Adrians gode vän Robert, som vi bjöd på denna currygryta, som vi lagade igår. Det fick gott betyg av honom! Receptet är ett gammalt urklipp, oklart varifrån, och det står lamm i receptet men vi använde fläskkarré, som kändes som att det skulle passa bra till den torkade frukten och curryn. Vi hade dessutom i flera grönsaker som inte stod i ursprungsreceptet.

När Adrian var föräldraledig under hösten gick han ofta och handlade på Coop på morgonen efter frukost med Freja, då butiken var bekvämt tom på folk. Han upptäckte då att ekologiskt kött som började närma sig utgångsdatum ofta blev nedsatt under personalens morgonrundtur i butiken (och som då ofta blivit slutsålt om man handlar efter jobbet). Bland annat några paket fläskkarré till ordentlig rabatt inhandlades i sådana lägen, som vi sedan stoppade i frysen tills vi skulle komma på något att göra av dem. Det blev en riktigt god gryta, som ingav lite 70-talskänsla, särskilt när vi serverade med banan och jordnötter till. Ett halvtorrt, men ganska fruktigt Riesling passade bra till (Dr L hette det, prisvärt!). I receptet står det att man ska koka grytan långsamt i 1,5 h, men vi var hungriga när vi lagade maten igår och bestämde oss för att köra den i tryckkokaren på maxeffekt i 20 minuter istället, och det blev gott ändå, särskilt till nästa dag när smakerna fått stå ihop sig lite.

Vi har känt av snökaoset här som varit här på ostkusten och har rejäla snödrivor utanför huset. Nedkylningen av grytan var med andra ord inga problem, bara att öppna dörren och ställa ut i snön i 10 minuter!

Currygryta med torkad frukt
ca 7 portioner

1-1,5 kg kött (går bra med kött med ben också), gärna lamm eller fläskkött
4 gul lök
1 pkt skogsschampinjoner
1 gul paprika
2 stora morötter
2 äpplen, färska, eller frysta äppelringar alt ca 15 torkade äppelringar
ca 15 katrinplommon
ca 10 torkade aprikoser (köp osvavlade aprikoser, de har en helt annan smak, t.ex. från Saltå kvarn)
ca 1,5 dl russin
ca 1,5 l buljong (gärna köttbuljong)
1,5 msk äppelcidervinäger
2 tsk salt
ca 2-3 msk curry
maizena

Skär köttet i mindre bitar och ge dem en stekyta (även bitarna med ben), stek i omgångar i stekpanna eller wokpanna i rapsolja, pudra på curry mot slutet av stekningen, häll över bitarna i en stor kastrull och skölj ur pannan efter varje stekning och häll ner i grytan. Strimla eller hacka lök, halvera större champinjoner och strimla paprikan, skär moroten i slantar. Fräs lök och champinjoner i mer rapsolja, pudra över curry även här och lägg alla grönsaker också i grytan. Häll på mer curry om ni inte redan använt 2-3 msk under stekningen och ha i saltet. Lägg i all torkad/färsk frukt (vi körde frysta äppelringar som vi fryste in tidigare i höst), häll på äppelcidervinäger, fyll på med vatten så att grönsakerna nästan är täckta, eller upp till maxstrecket på tryckkokaren, samt ha i buljong (vi nöjde oss med 1 köttbuljongskub, det blev gott). Tryckkoka på maxeffekt i 25 minuter, eller låt koka i minst 1 timme på spisen, smaka av och kontrollera att köttet är mört och genomkokt, ha ev. i mer salt eller curry och red med maizena så att det blir en lagom konsistens. Servera med basmatiris, skivad banan och jordnötter.

Övrigt: laktos och glutenfritt. Grytan passar säkert bra att göra med exempelvis tofu eller quornbitar om man så vill, kommentera gärna om ni testat!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar