fredag 2 januari 2015

Blåbärs- och whiskeyglass i chokladkorg - nyårsefterrätten 2014!

I år testade vi en ny rätt som dessert på nyårsafton. Vi hade gäster över nyårshelgen och eftersom vi ville kunna förbereda efterrätt så att det blev mer tid för umgänge bestämde vi oss för att testa någon läckrare variant på glass. Blåbärs- och whiskeyglass har vi testat att göra en gång förut, då innan vi skaffat glassmaskin, och erfarenheten från den gången sa att whiskeysmaken lätt tog över (särskilt om det är en rökig whiskey vilket man ska undvika!), så vi ville få revansch och rätten kändes också lämplig som avslutning på en måltid med vilt. Vi kände oss också modiga och bestämde oss för att testa att göra chokladkorgar för glassen för att få till en lite roligare look på efterrätten, dessa kunde man också göra i förväg. Det visade sig vara lite småmekigt och inte helt enkelt, men det gick ändå att få till fyra inte helt trasiga korgar, så vi kände oss ändå nöjda.

En kula blåbärs- och whiskeyglass i korg av mörk choklad med
färska blåbär - en passande nyårsdessert. Foto: Fredrik Öberg

Blåbärs- och whiskeyglass i chokladkorg
4 portioner

Glass:


Chokladkorgar:
100 g mörk choklad
bakplåtspapper

Blåbär och florsocker till garnering

Bitar av bakplåtspapper i muffinsform, penslade på insidan
med mörk choklad.
Smält chokladen försiktigt i micron på låg effekt, rör om flera gånger medan den smälter. Klipp ca 20x20 cm bitar av bakplåtspapper.och tryck ner dem i muffinsformar, det kan vara lite pilligt att få dem att sitta kvar. Pensla den smälta chokladen på bakplåtspappret så att den täcker insidan av pappret i muffinsformen och upp längs papperet e liten bit (se bilden). Ställ in i kylen och låt stelna. Ta fram och pilla försiktigt loss varje chokladkorg från bakplåtspappret och ställ tillbaka i muffinsformen. Det gör inget om några bitar av chokladkorgen lossnar, den ska se lite ojämn ut och även om glassen börjar rinna ut lite så ser det bara läckert ut, folk äter dessutom upp snabbt! Ta vara på de chokladflarn som faller loss och spara även dessa till garneringen. Ställ tillbaka muffinsformen med chokladkorgarna i kylen fram till precis innan servering.

Vid servering: Ta fram chokladkorgarna, ställ en korg på varje tallrik, skopa upp glassen, garnera med färska blåbär, chokladflarn och pudra över florsocker med tesil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar