lördag 24 januari 2015

Korvsoppa med rotfrukter

En enkel soppa i tryckkokare (eller i vanlig kastrull) med lite överblivna rotfrukter och kanske korv som blivit över och frysts in under någon av höstens grillningar, kan det vara något i januaritider då man själv och plånboken längtar efter enklare matlagning efter julens excesser? Kanske är det också en lämplig stadig måltid att inta efter en förmiddag i pulkabacken eller att ta med i sopptermos på vinterutflykten?

Se tips i receptet på hur soppan kan bi lämplig både för barn och vuxna som gillar kryddstarkare korv.

Här bjuder vi på ett sådant recept, återigen inspirerad av vår bok "tryckkoka maten",  men receptet har blivit "förbättrat" av oss.

Korvsoppa med rotsaker
ca 8 portioner
Korvsoppa med rotsaker, mustig och enkel i tryckkokare

12 potatisar
3 stora morötter
2 palsternackor
1 stor purjolök (eller 1 stor gul lök)
1/2 rotselleri
2 l vatten
Köttbuljong (se denna exempelvis)
1 tsk torkad timjan
6 st lagerblad
10 st svartpepparkorn
ca 400 g korv, gärna chorizo eller annan kryddig korv blandat med mindre kryddig
1,5 tsk salt
svartpeppar ur kvarn
persilja som topping

Skala potatis, morot, rotselleri och palsternacka och skär i mindre bitar, skölj och skiva purjolök. Lägg allt detta i tryckkokaren och häll på vattnet (obs - det ska inte vara mer än tillåtet i tryckkokaren, får det inte plats med 2 liter så får ni spä efter tyckkokningen). Lägg med buljong, lagerblad, svartpepparkorn, salt och timjan. Haka på locket och koka upp till högsta nivå, låt sedan koka i ca 4 minuter (gör ni inte i tryckkokare så låt soppan puttra i nästan 20 minuter tills rotfrukterna är nästan mjuka).

Skär under tiden korven i skivor, ifall ni vill ha mildare korv till barn och starkare korv till vuxna i samma soppa så skiva exempelvis barnkorven i halvmånar medan den starkare korven kan vara hela rundlar, detta gör det lättare att skilja de olika sorternas korv åt senare och plocka bort de starkaste bitarna ur soppan som ska ges till barnen. Att dessa starkare korvar får koka med och avlämna smak till soppan bör även barnen gilla. Kyl av tryckkokaren i vattenbad, släpp ut ångan och kontrollera nivån på vätskan, komplettera eventuellt så att det blir lagom soppigt (ifall ni kört med vanlig kastrull så kolla att rotsakerna är nästan genomkokta och att soppan har bra konsistens). Lägg i den skivade korven. Koka soppan utan lock i några minuter, smaka av med salt och peppar ur kvarn. Strö hackad persilja över soppan vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar