måndag 26 januari 2015

Test av Linas matkasse - inspirationskassen, dag 1

Linas Matkasse - grönsaker och torrvaror - moroten det enda
ekologiska i kassen! 
Vi blev för några veckor sedan kontaktade av Linas matkasse som erbjöd oss att få testa en av kassarna till prova-på-priset 299 kr, dessutom skulle vi få en fruktkasse med 4 kg frukt på köpet. Eftersom det var länge sedan vi testade en matkasse och erbjudandet var såpass bra, plus att vi hört en del gott om Linas kasse, bestämde vi oss för att testa. Vi skulle vara bortresta över helgen och komma hem på söndag kväll, och det kändes rätt lockande att bara behöva handla lite frukostgrejer på väg hem och sedan invänta leverans av middagskasse plus frukt på måndag kväll. Vill ni också prova detta erbjudande kan ni ange koden BLOGG och få en fruktkasse på köpet när ni provar till priset 299 kr.

Lina har flera olika sorters kassar, bland annat en originalkasse (5 middagar för 4 personer, 25-45 min tillagningstid), en barnkasse med mat som barnen ska gilla (3 eller 5 middagar för 4 personer, 25-35 min tillagningstid), en (lakto-ovo)vegetarisk kasse (3 middagar för 4 pers 25-45 min tillagningstid), en inspirationskasse (3 middagar för 4 pers 30-45 min tillagningstid) samt slutligen en kasse för två (4 middagar för 2 personer, 25-45 min tillagningstid). Vi tänkte att en kasse med 3 middagar kunde vara lagom eftersom vi är 2 vuxna plus en treåring i familjen och det bör bli mat över från middagarna. Vi har också som vi beskrivit förut tagit ställning för att vi vill att Freja ska lära sig äta all sorts mat tidigt, så barnkassen var inte aktuell. Vi funderade ett tag på att ta den vegetariska kassen men bestämde oss till slut för inspirationskassen som skulle vara lite mer annorlunda maträtter och även innehålla vegetariskt (vilket den dock inte visade sig göra denna vecka, mer om det nedan).
Linas matkasse - kött och mjölkprodukterna

Vi hade fått informationen om att matkassen skulle levereras mellan 17 och 19 på måndag kväll, vilket för vår del innebar att vi fick tänka oss att äta något annat på måndag eftersom vi inte kunde vara säkra på att den skulle hinna fram innan middagen den dagen. Den kom kring 17.30 redan, med en postbil och allt var prydligt nerpackat i kassar, med kylvaror för sig, grönsaker och torra ingredienser för sig. Allt fanns med och såg fräscht ut, svenskt kött och fisk från en mindre leverantör, men även om det utlovades att det skulle finnas ekologiska ingredienser i kassen blev vi besvikna över hur få de var. Enligt hemsidan så väljer Lina "råvaror med omsorg, ekologiskt när det finns och alltid svenskt kött och fågel". Men vi kan inte tänka oss att det inte "finns" ekologiska alternativ på nästan alla ingredienser i kassen, eftersom vi själva brukar köpa dessa just ekologiskt... Tänk om det kunde finnas en marknad för en Linas ekologiska kasse?! Vi hade i alla fall gärna betalat en hundralapp mer för att på riktigt få eko-råvaror i kassen när det finns möjlighet,
Innehållet i fruktkassen - mangon överst i vita skålen

Fruktkassen kom separat och innehöll fräsch frukt (dock inte ekologisk då, som är en dimension av fräsch i vår värld och som vi förstås saknade) i en lagom blandning. Här borde det verkligen finnas en marknad för en ekologisk fruktkasse kan man tänka sig?! Det var i alla fall apelsiner, clementiner, äpple, päron, kiwi och även ett granatäpple och en mango, vilket kändes som en rimlig blandning för årstiden om man bortser från mangon. Just mango, som vi älskar, vet vi av bitter erfarenhet att det är meningslöst att köpa i Sverige på vintern, så vi hyser inga förhoppningar om att den (som var hård när vi fick den) kommer att mogna. "Den här kommer inte att mogna här, bara ruttna" sa Adrian sorgset, han som ägnat mycket tid åt att testa olika sorters mango från olika länder under olika delar av året. Han har konstaterat att den enda mangon som är värd att köpas i Sverige än pakistansk mango som importeras i säsong under senare delen av sommaren och säljs främst i s.k. invandrarbutiker eller på torget (när han började bli otålig i somras och frågade i vår lokala syrianska butik efter den pakistanska mangon fnös ägaren högljutt och sa att de inte var helt mogna än och han tänkte minsann inte börja importera dem förrän de var perfekta. Lite sådan yrkesstolthet önskar vi att kedjorna kunde uppbåda när det gällde importen av mango...). Hursomhelst, vi får se om Adrians dystra profetia slår in... (uppdatering 6/2: efter en och en halv vecka i vårt soligaste fönster hade mangon mjuknat tillräckligt för att vi skulle våga öppna den. Den hade då inte ruttnat men var rätt hård i köttet och smakade syrligt. Mango ska vara mjukt som smör och sött utan någon direkt syra när den är ordentligt mogen, så denna passade bara som mango i salsa eller liknande egentligen...)
Så här ser pak choi ut!

Nu på tisdag var det så dags att laga den första rätten, vilket var ett slags spännande vietnamesista fyllda pannkakor (Báhn xèo) med ris och soyasås till. Pannkakorna gräddades på en smet av rismjöl, kokosmjölk och curry och fylldes med lax som man grillade i ugn, hackad rödlök, färsk koriander och strimlad pak choi - en spännande ny grönsak som var väldigt kul att få testa. Det var flera olika moment att göra, röra ihop smet och dipsås, grilla laxen, koka ris och strimla de olika grönsakerna, men det tog inte längre än utlovat (ca 40 minuter för en person). En sak var lite underligt i receptet - det stod exempelvis att man skulle grilla laxen på 150 grader i ugnen i 15-17 minuter, men detta räckte inte på långa vägar för att göra den genomstekt utan vi fick höja till 180 grader i ytterligare 10 minuter. Det kändes som en väldigt låg temperatur att grilla lax på från början så vi undrar om det var ett fel i receptet. I övrigt var receptet bra och lätt att följa.
Spännande vietnamesisk pannkaka med lax och koriander

Pannkakssmeten var väldigt exakt uträknad, man fick exakt 1 pannkaka var och råkade man göra en lite för tjock pannkaka först så blev det nästan inte över till en hel sista pannkaka, vilket kändes lite väl snålt. Annars blev man absolut mätt på maten, men vi gissar att det var det som också var syftet med att lägga till jasminris till rätten, vilket annat kändes lite underligt eftersom den fyllda pannkakan i sig var som er "wrap". Hade man haft hungriga tonårsbarn hade det dock kunnat vara lite snopet med mängden mat....

Maten var annars jättegod, pak choi var krispigt och gott, och smakkombinationen av pannkakan, laxen, pak choien, rödlöken och koriandern, tillsammans med dipsåsen var kanon! Freja (3,5 år) som verkligen inte brukar vara kinkig med maten gillar dock inte rå lök och koriander så vi tyckte det blev lite lite grönsaker till henne, men det löste vi genom att ge henne lite majs också. Hon tyckte om pannkakan, riset, laxen och pak choi, och åt allt var för sig som hon brukar, även om hon rullade in bitar av laxen i pannkakan ibland. Så tummen upp från henne också för smaken!

Imorgon blir det test av clubwrap med kyckling!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar