måndag 5 januari 2015

Rödkål med blåbärsylt och kanel

Denna rödkål gjorde Floras mor som tillbehör till anka på juldagen, och vi gjorde den igen efter jul för att göra åt rödkålen som blev över från rödkålssalladen. Det kan vara riktigt svårt att göra åt en 3 kg rödkål alltså när man tröttnat på salladen, men i och med denna rätt och att vi gjorde blancherad rödkål istället för vitkål till denna köttfärssås har vi nu äntligen gjort slut på den! Pust... det blir en kålpaus här hemma nu. Men kålen nedan med blåbärssylt är jättegod och rekommenderas till julen!

Det går att göra kålen 2 dagar innan man ska äta den och sedan värma upp. Det blir bara bättre smak när den har stått någon dag i kylen, vilket vi gillar till julbordet!

Rödkål med blåbärssylt och kanel
 
800 gram rödkål 
1 stor gul lök
2 msk olja
1 msk socker
2 dl torrt rödvin
4 msk rödvinsvinäger (eller citronsaft)
4 msk blåbärssylt
2 st kanelstång 
1 msk buljongpulver/ 1 buljongtärning
Salt och malen vitpeppar

Strimla kålen och hacka löken. Fräs löken i oljan, tillsätt socker och vänta tills sockret blir gyllenbrunt. Blanda vinet med vinäger och sylt och häll på löken. Tillsätt rödkålen, kanelstången, buljongpulvret och 2,5 dl vatten. Koka ihop under lock på medelvärme i ca 30-35 minuter tills kålen känns lagom mjuk. Salta  om det behövs och strö över lite mald vitpeppar. Ta bort/garnera med kanelstången, 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar