onsdag 29 oktober 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 45 - Allhellgonamat med pumpasoppa, lammgryta och stekt ris

Ta vara på pumpans innandöme genom att göra soppa och
rosta kärnorna!
Eftersom vår veckomatsedel brukar förutsätta att man lagar större delen av maten under helgen innan veckan den gäller för föreslår vi att allhelgonahelgens mat går över i middagar/matlådor under vecka 45. Första receptet utgår från att ni köper en rejäl pumpa som ni kokar soppa på och rostar kärnorna, plus gör lykta av själva pumpan! För att fira lite extra under långhelgen kan ni sedan laga den goda lammgrytan med torkade plommon och smak av kanel och ingefära till söndagen, så blir det goda middagar eller matlådor över till nästa vecka. Som skaldjursrätt har vi sedan valt "frys- och kylrensarrätten" stekt ris med ägg och räkor, det är både gott och lättlagat och rensar ut kyl och frys efter långhelgen!

Pumpasoppa med rostade pumpakärnor
Lammgryta med plommon och couscous

Stekt ris i wokpannan

Allergier: Samtliga rätter denna vecka är fria från mjölk och gluten, kontrollera bara buljong och servera grytan med exempelvis quinoa eller ris istället för couscous för glutenfritt. 

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm.

Pumpasoppa med kokosmjölk
Soppan är vegetarisk och veganvänlig och innehåller kikärtor och kokosmjölk istället för mjölkbaserad redning. 

Lammgryta med plommon
Receptet är för tryckkokare men man kan lika gärna koka i en gryta eller göra långkok i ugnen i järn/lergryta. Låt grytan då koka i 1,5-2 timmar. 

Stekt ris m ägg och räkor
Man tager vad man haver till denna rätt, men om ni vill passa in i veckomatsedelstanken med en fisk/skaldjursrätt varje vecka kan ni ta räkor till det stekta riset denna vecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar