lördag 15 november 2014

Lax med grekisk topping

Kan grekiska smaker och lax vara en OK kombination? Häromdagen testade vi med gott resultat! Inte en helt tippad kombination men det hur fel kan det bli med flera olika goda saker som kombineras? Rätten är dessutom snabblagad i och med att den går snabbt att förbereda, och sköter sig i ugnen medan ni fixar tillbehören.

Lax med grekiska smaker
Lax med fetaosttäcke i ugnen
6 portioner

6 portionsbitar laxfilé
1 pkt fetaost
1/2 burk soltorkad tomat i olja
10 st oliver (vår nya favorit är Kung Markattas opastöriserade oliver utan konserveringsvätska, supergoda!)  
1 näve färsk basilika
ev. 1 dl crème fraiche eller matyoghurt (kan uteslutas)

Serveras med exempelvis grönsaker och bulgur, couscous eller quinoa

Ta fram en skål och smula ner fetaosten i den, ta upp soltorkade tomater ur oljan med en gaffel och klipp ner dem i skålen i mindre bitar. Kärna ur oliverna och klipp ner även dem (eller klipp dem direkt med saxen, kärnan brukar falla bort efter några klipp). Hacka/klipp även basilikan ner i skålen och tillsätt eventuellt crème fraiche eller matyoghurt för att få en krämigare konsitens, blanda om. Häll lite av oljan som tomaterna legat i på botten av en ugnsfast gratängform och lägg på laxbitarna. Skär/klipp några jack i fiskfiléns ovansida. Fördela fetaoströran ovanpå laxen och se till att den hamnar nere i jacken också. Gratinera i ugn i ca 20 minuter tills osten har fin färg och laxen är genomstekt. Inte för länge! 

Servera gärna detta med bulgur eller couscous alternativt quinoa om ni vill undvika gluten, och testa att blanda ner grönsaker ni har hemma i detta, exempelvis stekt lök och zucchini, hackad tomat och rödlök, salladslök eller kokta haricots verts.  

Övrigt: Servera med glutenfria tillbehör och rätten är glutenfri. För barn kan det vara bra att göra en bit lax utan toppingen ifall de inte skulle vara så förtjusta i den. Då kan man också välja att blanda ihop fetaoströran och låta den gratinera i ugnen helt separat från fisken för att sedan serveras som sås till laxen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar